Næste:
Næste:

Slovenia is the green heart of Europe. Photo: Jošt Gantar, www.slovenia.info

10 gode grunde til at skrive Slovenien på din rejse-bucketlist i 2021

Slovenien er et unikt rejseland, som rummer muligheder for aktiv ferie, spaophold og gastronomisk forkælelse. Landets turistorganisationer bruger udtrykkene #ifeelsLOVEnia og #myway til at beskrive mangfoldigheden af muligheder, og at de kan tilpasses efter hver gæsts smag. Her får du 10 gode grunde til at vælge Slovenien til din næste rejse.

 

1. Naturlig velvære og spa for enhver smag

Med Alperne i nord, Adriaterhavskyst mod vest og kalkstensklipper med underjordiske vandressourcer midtimellem har Slovenien en unik geografi med et væld af naturlige, termiske kilder, og de er grobund for en kultur for afslappende bade og helbredende kropsbehandlinger, som kan dateres tilbage til Romertiden. I alle landets regioner finder du internationalt anerkendte moderne og traditionelle spasteder, hvor du blandt andet kan opleve kropsbehandlinger med naturligt mineralholdigt gletchervand eller Thalasso-terapi, som er en af de mest populære i Slovenien. Thalasso er et græsk ord for hav, og behandlingerne, som kan være både bade og indsmøringer af huden, indeholder typisk ingredienser som tang, mudder og havsalt fra lokalområdet.

Unique Terme Olimia spa, one of 14 natural spa resorts in Slovenia. Photo: Ciril Jazbec, www.slovenia.info

2. Storslået natur og fantastiske outdoor-aktiviteter

Hvis du Googler rejser i Slovenien, vil du hurtigt blive mødt af billedskønne søer, sneklædte bjergtoppe og klippesider med buldrende vandfald. Selvom Sloveniens areal er mindre end det halve af Danmarks, så rummer landet en variation i landskaber, der er en hed drøm for de eventyrlystne og for dem, der gerne vil snøre vandreskoene eller springe på cyklerne og opleve naturen helt tæt på. Om vinteren kan du besøge charmerende skisportssteder i Alpine Slovenia, og i årets varme måneder kan du udnytte vandreruter i bjerge, skove, langs sletter, eller for eksempel omkring søen Bled, der for nylig blev udnævnt som den mest fotogene sø i verden af rejseguiden, Lonely Planet.

Sloveniens floder kan opleves i kajak eller med wild water rafting, og du kan udforske både vandfald og underjordiske grotter med klatreudstyr eller som helt almindelig gående gæst. Slovenerne sætter stor pris på at være aktive i naturen men også på sport. Slovenien er hjemland for store sportsfolk som NBA-stjernen Luka Dončić, Tour de France 2020-vinderen, Tadej Pogačar, og Vuelta 2020-vinderen, Primož Roglič.

Hiking on Alpe Adria Trail, Soča Valley. Photo: Jošt Gantar, www.slovenia.info

3. Smukke, historiske slotte

Et vartegn for Sloveniens charmerende hovedstad, Ljubljana, er slotshøjen, som kan ses fra byens historiske centrum. I klart vejr kan du fra slottets tårn 400 meter over havets overflade se en tredjedel af hele Slovenien. Slottet er bare et af mange bygnings- og fæstningsværker, der kan dateres tilbage til Middelalderen, Barokken og Renæssancen, og som er med til at gøre landet et besøg værd. Grad-slottet i Pomurje-regionen er det største i landet og har flere værelser, end der er dage i året. I dag er flere af dem indrettet til hotel, og andre rummer fotoudstillinger. Mange af Sloveniens bevarede, historiske slotte er indrettet som hoteller og restauranter og bliver brugt til bryllupper og andre festlige begivenheder, mens andre er museer og åbne for besøg, der er som tidsrejser til fortiden. Bled Slot på kanten af søen af samme navn og Otočec Slot, som ligger på en ø i floden Krka, er blandt nogle af de mest pittoreske slotte at besøge.

Castle Štatenberg, photo: Jošt Gantar, www.slovenia.info

4. Topgastronomi og stolte lokale traditioner

Slovenien er blevet tildelt titlen som “European Region of Gastronomy for 2021”, hvilket blandt andet er et udtryk for landets officielle bestræbelser for at arbejde hen imod en bæredygtig gastronomi. Benævnelsen afspejler også en stolthed over landets gastronomiske traditioner og produkter som fx deres særlige biavl, det mineralholdige Middelhavssalt fra kystområderne samt skinke og ost fra bjerg- og landbrugsdistrikterne. Hvor end du rejser til i Slovenien vil du kunne opleve både traditionelle og moderne retter og delikatesser tilberedt af kokke, som har fokus på årstidernes lokale råvarer. Prøv fx en variant af kartoffeldumplings, den saftigt-sprøde “lagkage” Prekmurje eller det fristende fiske- og skaldyrskøkken langs Adriaterhavskysten.

Gastronomy delights of Slovenia. Photo: Ciril Jazbec, www.slovenia.inf

I 2020 blev Slovenien optaget i Michelin-guiden og har allerede flere Michelin-restauranter og en række restauranter listet i Michelins ”lillebror” Bib Gourmand. Restauranten Hiša Franko nær grænsen til Italien har hele to af de eftertragtede stjerner, og her fortolker køkkenet lokale ingredienser, inklusive lokal Alpe-ost, på nyskabende måder, der altså ifølge Michelin-guiden “er en udflugt værd”. Husk at nyde en af Sloveniens anerkendte vine til. Landets vinproduktion er en historie i sig selv.

5. Ikoniske attraktioner over og under jorden
Slovenien gemmer på unikke kulturelle, historiske og naturbestemte seværdigheder, der er must-see’s for rejsende i hele verden. Middelalderbyer, slotte, grotter, dybe skove og idylliske havnebyer står for postkortlignende visioner på din rejse rundt i landet. Postojna-grotterne og det nærliggende slot Predjama er blandt de mest berømte attraktioner. Grotterne, som ligger i Karst-regionen sydvest for hovedstaden, Ljubljana, er blandt de mest besøgte i Europa og inviterer ind i en magisk, underjordisk verden af drypsten og stalakitter, heriblandt den berømte 14 meter høje ”skyskraber-stalakit”. Den højeste grotte i Europa finder du i Škocjan-grotterne, hvor du også kan opleve underjordiske vandfald, og i Idrija kan du udforske en fortidig kviksølvmine.

Lipica. Photo: Jošt Gantar, www.slovenia.info

Af oplevelser over jorden er især Sloveniens rige arv af slotte, herregårde og landsbyer med arkitektur og kulturhistoriske levn en kilde til minder, der ikke vil forsvinde fra din nethinde lige med det samme. Bled-søen, Piran – “Byen på klippen”,  Ptuj, den ældste by i Slovenien, og verdens ældste vinranker i landets næststørste by Maribor bør også være punkter på din bucketlist. Og så skal vi ikke glemme synet af hundredvis af elegante lippizanerheste på markerne ved Lipica-stutteriet, hvor racen har været opdrættet i mere end et århundrede.

6. Den første certificerede grønne rejsedestination i verden

I 2016 vandt Ljubljana prisen som “European Green Capital”, og samtidig blev hele landet kåret som den første certificerede grønne destination i verden af den hollandske organisation Green Destinations. Selvom der ligger politiske og etiske ambitioner bag udnævnelserne, vil du opleve dem udfolde sig i praksis som rejsende i Slovenien. I Ljubljana vil du fx kunne nyde en by stort set uden luftforurening, da trafikken ind til centrum er begrænset, og det grønne spiller en stor rolle, når du kigger dig omkring og nyder byens parker og grønne oaser. Et andet sted, hvor de grønne ambitioner slår igennem, er indenfor gastronomien, hvor lokale råvarer, årstidens råvarer og bæredygtige processer er top of mind. Sloveniens smukke, uspolerede natur er en evig påmindelse om at passe godt på naturen og klimaet.


 • 7. Hyggelig storbystemning i Ljubljana og eventyrlige byer

  Hovedstaden Ljubljana kombinerer charmen i en lille hovedstad med den moderne vibe fra europæiske storbyer. Arkitekturen er med til at skabe den hyggelige stemning og rammerne om byens butikker, kunstgallerier, museer, caféer, parker og promenader. Og Ljubljana er bare en af mange eventyrlige byer. Piran er en af de mest pittoreske byer på landets korte kystlinje med sin beliggenhed yderst på en pynt. Mod øst ligger Maribor, Sloveniens andenstørste by, ved floden Dravas bred i et bølgende vinland, og mod nord er der Alpe-idyl i bjergegnens små landsbyer, der om vinteren er hyggelige skidestinationer og om foråret forvandler sig til et paradis for naturelskere og outdoor-aktiviteter. Overalt i Slovenien er der byer, som er et besøg værd med deres slotte, broer, gode gastronomi og historiske charme: Škofja Loka, Kamnik, Kranj, Celje, Novo mesto.

  Sunset in Piran. Photo: Jošt Gantar, www.slovenia.info

  8. Eventyr der tager pusten fra dig

  Hvis du er fan af aktiv ferie og ekstreme naturoplevelser, så ved du, at kombinationen af bjerge, dale, floder, søer, kyst og skov åbner for uendelig muligheder for sjov, sjov, sjov. Blandt de mange muligheder for en uforglemmelig oplevelse i Slovenien kan nævnes kajak eller cykelture i gamle malminer under Mount Peca eller canyoning, som er en oplagt mulighed i områderne med kløfter, grotter og floder. Canyoning er en sportsgren, der kombinerer kajak og klatring. Prøv det i frodige grønne omgivelser i kløfterne med Sočas bifloder Sušec, Fratarica, Predelica og Pršjak.

  En Treetop Walk med fugleperspektiv over Rogla-plateauet i Nordøstslovenien er en anden storslået oplevelse, ligesom en fotosafari i Kočevsko og Notranjska-skovene i Sydslovenien, hvor du kan være heldig at spotte en brun bjørn. Prøv også Olimpline, den længste zipline i Europa med en tophastighed på over 100 kilometer i timen.

  Kayaking in Peca undeground. Photo: Tomo Jeseničnik, www.slovenia.info

  9. Overnatningssteder fra 5-stjernede boutiquehoteller til glamping

  Slovenien byder på overnatningsmuligheder til alle behov fra simpelt eller luksuriøst outdoor-liv til spa- og slotshoteller. Hvis du vil have garanti for en lokalt forankret og autentisk oplevelse, så vælg et sted, som er en del af Slovenia Unique Experience, et label for de mest unikke 5-stjernede turistoplevelser i landet. Hoteller, som er under Slovenia Unique Experience, skal leve op til høje standarder i forhold til at give deres gæster en personlig oplevelse, hvor bæredygtighed samtidig er tænkt ind i alle processer.

  En anden særlig stolthed er glampingsteder, som tilbyder en overnatning helt tæt på naturen. Værd at nævne er blandt andet: Garden Village Bled, Herbal Glamping Ljubno, Forest Glamping Blaguš og Olimia Adria Village.

  Garden Village Bled. Photo: Ciril Jazbec, www.slovenia.info

  10. Slovenien er top-rejsedestination i 2021

  Det internationalt anerkendte rejsemagasin Conde Nast Traveller har udråbt Slovenien som bedste rejsedestination i 2021. Så er det sagt! I forbindelse med kåringen beskriver mediet Slovenien som “et spændende mad- og vinland med en fantastisk natur, smaragdgrønne floder, adskillige søer, bjerge og frisk luft.” De fremhæver også den bæredygtige tilgang til gastronomi, at Slovenien blev optaget i Michelin-guiden i år, og at landet vil være European Region of Gastronomy i 2021. Det hele venter, så snart der igen blive åbnet for rejser til udlandet.

  Couple having picnic with local delicacies at Velika planina plateau. Photo: Mitja Kobal, www.slovenia.info