Næste:
Næste:

Frisk bjergluft, smukke søer og topgastronomi i Sloveniens grønne hjerteland

Ljubljana og andre af Sloveniens pittoreske kyst- og landsbyer er nemme at elske, men det er måske snarere de bjergrige og naturskønne egne mod nord, der indprenter sig for evigt på din nethinde med klassiske, frodige Alpelandskaber, krystalklare søer og buldrende floder og vandfald. Områdets gastronomi fra lokale specialiteter til moderne Michelin-restauranter fortjener også en plads på din bucket list.

Det nordlige Slovenien strækker sig fra de Julianske Julianske Alper mod vest, hvor landet grænser op til Italien og Østrig, og bevæger sig over Kamnik-Savinja-Alperne og Pohorje-bjergene i øst. Den bjergrige og bakkede egn er imødekommende, både når det gælder naturen og den gæstfri befolkning. Om vinteren kan du stå på ski på områdets mange hyggelige skisportssteder, og i resten af årets måneder har du en perfekt destination til en aktiv ferie eller til at finde ny energi med smuk natur og nyt udsyn. Brug tiden nu, hvor udlandsrejser er på standby til at lave research til kommende eventyr. Her får du lidt highlights fra “Alpine Slovenia”, som du kan tage udgangspunkt i.

Maribor. Foto: Slovenian Tourist Board

Alpin-resorts, bjergsøer og buldrende vandfald

“Himlens tvilling” har France Prešeren, Sloveniens største poet kaldt Bled, en by, hvis vista udover søen af samme navn, står som et af de mest ikoniske af alle landets topattraktioner. Når du kigger hen over smeltevandssøens blanke vand, kan du se sneklædte bjergtinder i det fjerne og midt i søen en lille ø med en idyllisk, hvid kirke. Historisk set har byen været en kurby, hvor gæster har opsøgt fred og hvile her på kanten af Triglav Nationalpark. Triglav er Sloveniens højeste bjerg, og hvis du får lyst til andet og mere end en hyggelig vandretur eller en sejltur med en traditionel “pletna”-båd, kan du søge imod bjergets højeste punkt eller udforske det på en en af de mere jævne men stadig spektakulære vandreruter.

Soča floden. Foto: Slovenian Tourist Board

Bohinj er en anden fredfyldt sø for foden af de Julianske Alper. Søen er Sloveniens største og en oplagt destination, hvis du drømmer om vandaktiviteter som windsurfing, kajak, fiskeri eller om at bade i det klare vand om sommeren. Vand og vandaktiviteter er der masser af i denne bjergrige og bakkede region, hvor du også finder den smaragdgrønne flod Soča og mange fascinerende vandfald. Du kan endda tage en tur med kajak ad underjordiske kanaler under bjerget Peca i den østlige del af området. Kanalerne er i virkeligheden en del af en nedlagt mine, som er blevet oversvømmet og forvandlet til en underjordisk attraktion med floder og søer.

En promenade mellem trækronerne

Følg bjergene i det nordlige Slovenien mod øst, og du kommer til området Rogla-Pohorje, hvor bjergene møder bakker, dal, vinland og store grønne skove. Her finder du en unik Treetop Walk, som åbnede i 2019, og hvor du kan spadsere uforstyrret i trætophøjde med udsigt over dalen og Pohorje-bjergene. Rutens højeste punkt er et udkigstårn på 37 meter. Ligesom resten af Alpine Slovenia er dette naturskønne område oplagt til vandreture, mountainbike og til vandsport foruden ski i vintersæsonen.

Treetop Walk. Foto: Slovenian Tourist Board

Kultur og natur mødes i Alpebyerne

Kranj er hovedbyen i de Slovenske Alper og en af områdets mange pittoreske byer med den gotiske kirke St. Kancijan som visuelt kendetegn. Byen bliver betragtet som Sloveniens kulturelle hjerte, blandt andet fordi den var hjemstavn for landets mest berømte digter, France Prešeren. Også her i byen spiller naturen en allestedsnærværende rolle med floden Kokra, der løber midt igennem byen. Kokra løber i en 30 meter dyb slugt, som er Europas næstdybeste.

Byen Kranj. Foto: Slovenian Tourist Board

Andre smukke byer er Kranjska Gora, som ligger lige hvor Sloveniens grænser møder Italien og Østrig, middelalderbyen Radovljica lidt længere mod øst, som er kendt for sin lokale honning- og chokoladeproduktion, og længst mod øst Maribor, som er landets andenstørste by. Her har du både mulighed for at vandre i bjerge og skove men også for at nyde synet af bølgende vinmarker, så langt øjet rækker.

Gastronomi

Maribor, Sloveniens andenstørste by, er kendt for gode vine. Deres vinproduktion kan dateres tilbage til Antikken. Byen kan også bryste sig af at lægge jord til verdens ældste vinranker. Dem kan du se på byens The Old Vinehouse. Både her, andre steder i byen og på vingårde kan du tage til vinsmagning. Under gadeniveau gemmer Maribor på nogle af europas ældste, klassiske vinkældre, hvor trætønder og flasker med patina ligger på rad og række.

Bohinj søen. Foto: Slovenian Tourist Board

Slovenerne er glade for mad, og gode til at lave den, ligesom de er til at producere specialiteter baseret på de lokale råvarer. Her for foden af Alperne bør du smage på de lokale oste og yoghurtprodukter lavet med mælk fra kvæg og geder, der går og græsser på de stejle enge. Engene og deres urter og blomster giver også smag til områdets populære honning, og i det hele taget sætter slovenerne en ære i at bruge de råvarer, der er i naturen omkring dem, både når det gælder det traditionelle og det moderne køkken.

Hiša Franko i Soča-dalen. Foto: Slovenians Tourist Board

To af Sloveniens Michelin-restauranter finder du i regionen mod nord, Vila Podvin i Radovljica, som har en stjerne, og Hiša Franko i Soča-dalen, som har to stjerner. Også på Michelin-restauranterne er de lokale oste på menukortet. Men det er ikke kun i køkkenet, at slovenerne får noget ud af naturens skatkamme. Urter, krydderier og mineralholdigt gletchervand og salt bliver også brugt i de mange traditionelle velværebehandlinger såsom massage og termiske bade. Velvære fra inderst til yderst.