Næste:
Næste:

Lake Bled. Foto: Slovenian Tourist Board

Drømmer du om historiske slotte, majestætiske grotter og avanceret gastronomi?

Slovenien ligger som det eneste land i Europa midt imellem Alperne, Middelhavet, Karst-bjergene og Pannoniens sletter, og det giver det lille land en stor rigdom ikke bare på natur men også på kultur, arkitektur og gastronomi. Læs her om de spændende og smagfulde oplevelser, der venter dig  på din næste rejse.

Selv for en dansker har Slovenien en overskuelig størrelse, så når verden igen er åben for rejseeventyr, rummer landet en unik chance for at opleve Middelhavsstemning, europæisk storby-vibe, bølgende vinmarker, storslåede bjerge og fascinerende underjordiske grotter på en og samme rejse. Begynd turen – eller foreløbig planlægningen og drømmene – med at udforske hovedstaden Ljubljana, en storby med klassisk historisk charme og en særlig grøn profil.

Ljubljana. Foto Slovenian Tourist Board

Ljubljana har forpligtet sig politisk til at have en grøn profil. Derfor er trafikken i centrum af byen begrænset, og det gør det til en ekstra behagelig oplevelse at udforske byen til fods, fx på en promenade langs floden Ljubljanica, der bugter sig gennem byen. Her kan du passere en Art Nouveau-inspireret bro flankeret af to bevingede drager, som er et yndet motiv for byens turister. Andre topattraktionerne i Ljubljana tæller byens kunstmuseum, National Gallery, og Ljubljana Slot, som troner over byen på toppen af en skovklædt bakke. Vil du blive klogere på byens arkitekturhistorie, så besøg Plečnik House, hvis permanente udstilling fortæller om den berømte arkitekt, Jože Plečnik, der står bag en væsentlig del af byens charmerende udtryk.

Bjergtagende Bled

Lake Bled. Foto: Slovenian Tourist Board

Den pittoreske by Bled 45 kilometer nordøst for Ljubljana er en af Sloveniens mest populære rejsedestinationer, og det med god grund. Byen ligger ved bredden af en sø af samme navn, omkring hvilken grønne skove ligger som et tæppe over bølgende bakker, og der er udsigt til sneklædte bjergtinder. Midt i søen ligger en lille ø domineret af en hvid kirke, som er et romantisk udflugtsmål for mange par. Du kan vandre langs en afmærket sti hele vejen rundt om søen, og der er også mulighed for at sejle i robåd, kajak eller for en tur med en traditionel ”pletna-båd”, hvor du kan læne dig tilbage og nyde turen, imens bådens kaptajn ror båden stående.

Postojna-grotterne. Foto: Slovenian Tourist Board

En magisk underjordisk verden

Postojna-grotterne i Karst-regionen er blandt de mest besøgte grotter i Europa. Her kan du simpelthen tage med et lille tog dybt ind i en magisk underjordisk verden, der med sine saltformationer, drypsten og store, hvide haller er en snedronning værdig. Oplev blandt andet en ”skyskraber-stalakit” med en højde på 14 meter, verdens eneste underjordiske posthus, og få måske et glimt af det mystiske, næsten transparente lille væsen, olm, der med sit pudsige fiske-øgle-udseende bliver kaldt ”baby dragon” og igennem tiden har sat gang i mange sagn og fantasier om drager.

Heste i Lipica. Foto: Slovenian Tourist Board

Hvide heste i Lipica

Lipica tæt på grænsen til Italien er kendt som vuggen for den noble, hvide lippizanerhest. Lipica er navnet på det berømte stutteri, som har eksisteret siden 1580, og står for den længste tradition for avl af den samme race uden afbrydelse i Europa. Stutteriet har lagt navn til den landsby, der er opstået omkring de store stalde og enge. Overvej at se et show eller at overvære træningen af hestene. Du kan også selv gå rundt i parken og på markerne i det unikke Karst-landskab, som man ikke behøver at være hestepige for at se skønheden i. Måske bliver du mødt af det eventyrlige syn, når hvide heste i massevis kommer galopperende henover de grønne marker.

Piran. Foto: Slovenian Tourist Board

Piran, byen på pynten

Fortsætter du din rejse i Slovenien sydpå, kommer du til landets Adriaterhavskyst, som har Venedig og Italien på den modsatte bred. Her ligger de charmerende kystbyer, Izola, Koper og Piran på række og frister med tilbagelænet stemning og et enestående fiske- og skaldyrskøkken. Piran ligger længst mod syd på spidsen af en pynt i et område, som i århundreder har været brugt til at inddæmme og høste det havsalt, som er en skattet handelsvare, og som i Middelalderen muliggjorde opførelsen af den pittoreske by. Snyd ikke dig selv for en slentretur langs havnen, og oplev også den gamle bymur, byens charmerende plads, Tartini, og det visuelt fascinerende Venetian House, som er et stykke venetiansk, gotisk arkitektur på den smukke plads.

Maribor. Foto: Slovenian Tourist Board

Verdens ældste vinranker i Maribor

I den modsatte ende af Slovenien kan du opleve landets andenstørste by, Maribor, som er et godt udgangspunkt for både aktiv ferie og for at udforske det slovenske køkken. Byen, som ligger omgivet af vinmarker, huser de ældste vinranker i verden. Dem kan du få at se foran The Old Vine House i byens historiske centrum, hvor du også kan få en guidet vinsmagning. Hvis du planlægger en rejse til næste efterår, kan du prøve at ramme den årlige vinfestival, hvor der som regel er masser af festligheder.

Maribor ligger for foden af de grønne Pohorje-bjerge, og foruden vinmarker er området præget af skov og floder, så det er et område, der er egnet til både vandre- og cykelture og til skiløb om vinteren. Om sommeren kan du overveje at overnatte i glamping-telte midt i vinlandet hos Chateau Ramšak Glamping Resort.

Lokal øl og Michelin-restauranter

Anretning på Hiša Frank. Foto: Slovenian Tourist Board

Det slovenske køkken sætter en ære i at bruge sæsonens friske, lokale råvarer, hvad enten det er fra haver, mark, skov, søer eller hav. Slovenske stoltheder er også det traditionelle, mineralholdige havsalt, inddæmmet ved vestkysten, lokal honning, græskarkerneolie og selvfølgelig den vin, som har været produceret og drukket i området siden Antikken. Prøv også de lokale øl og den berømte ”prosciutti”, lufttørrede skinke.

I 2019 blev Slovenien optaget i den røde Michelin-guide til gode spiseoplevelser, og landet har nu seks Michelin-restauranter og flere restauranter, som er optaget i Michelins ”lillebror” Bib Gourmand. Restauranten Hiša Franko, under ledelse af den kvindelige køkkenchef Ana Roš, har to af de eftertragtede Michelin-stjerner. Restauranten ligger i Soča River Valley tæt ved grænsen til Italien. Her fortolker køkkenet lokale ingredienser på nyskabende måder, der ifølge Michelin er en udflugt værd. Retterne fremhæver også områdets lokale oste og vine. Slovenien vil i 2021 være “European Region of Gastronomy,” hvilket blandt andet handler om at støtte en grøn og bæredygtig udvikling af gastronomi og gastronomiske samarbejder. Det arbejde er allerede godt i gang.

Smukke slotte og hjem for en røverbaron

Slovenien er rig på postkortlignende alpelandskaber, rullende vinland og charmerende landsbyer, der peger tilbage i historien, når et slot fra Middelalderen, Renæssancen eller Barokken markerer sig i udsigten. Mange af de bevarede slotte er i dag indrettet som hoteller og restauranter og bliver brugt til bryllupper og andre festlige begivenheder, mens andre er åbne for besøg, der er som tidsrejser til andre århundreder.

Otočec slot. Foto: Slovenian Tourist Board

I hovedstaden kan det anbefales at gå op i tårnet på Ljubljana Slot. I klart vejr kan du fra en højde på 400 meter over havets overflade se en tredjedel af hele Slovenien. Har du planer om at besøge de berømte Postojna-grotter, så tag også turen til det nærliggende Predjama Slot, der for over 800 år siden blev bygget i en grotteåbning og er direkte forbundet med underjordiske grotter via flere tunneller. Det dramatiske udtryk har været brugt som kulisse i film, og ifølge historiefortælling holdt den legendariske tidligere ejer, røverbaronen Erazem Predjamski, i det 15. århundrede stand bag slottets mure et helt år imod fjendtlige angreb.

Du kan ikke overnatte i røverbaronens slot, men det kan du til gengæld på det nærliggende, moderne Hotel Jama. Overnatningsmulighederne i Slovenien spænder fra femstjernede luksushoteller til mere budgetvenlige alternativer, unikke boutique- og designhoteller og glamping. Valget er dit.

Glamping i Honey Village. Foto: Slovenian Tourist Board