Næste:
Næste:

Ljubljana Castle. Foto Slovenian Tourist Board

Europæisk storbycharme og vild natur

Sloveniens hovedstad Ljubljana giver dig europæisk storbystemning, kunst, kultur og gastronomi i lommeformat, og lige uden for bygrænsen i det centrale Slovenien er historiske slotte, storslået natur og Unesco-beskyttede attraktioner også værd at putte på bucketlisten til din næste rejse.

Lige nu står den mest på staycation over hele kloden, men når det igen er muligt, og du har lyst til et inspirerende citybreak, er der mange gode grunde til at rette opmærksomheden mod Ljubljana, Sloveniens charmerende hovedstad. Ljubljana byder på kunst, arkitektur, parker og shoppingmuligheder og har desuden den fordel, at du med korte afstikkere ind i det centrale Slovenien kan kombinere storbyferien med billedskønne, historiske landsbyer og storslåede naturoplevelser.

Så hvad kan Ljubljana tilbyde på din kommende rejse? Først og fremmest rummer byen alle de spændende egenskaber, der hører til en moderne hovedstad – museer, caféer og fremadskuende gallerier i kombination med hyggelige, bilfri gader, et traditionsrigt marked og grønne områder centralt i byen og langs floden Ljubljanica, der snor sig gennem centrum. Den historiske bymidte er ikke større, end at det kan anbefales at udforske byen til fods.

Urskove lige uden for Ljubljana. Foto: Slovenian Tourist Board

Begynd dit besøg i Ljubljana på byens centrale markedsplads, så får du et hovedspring med alle sanser ind kulturen omgivet af byens handlende, det talte slovenske sprog samt synet af og duftene fra høsten af lokale, friske råvarer. Markedet ligger ved bredden af Ljubljanica-floden og rummer både udendørs og indendørs boder i to etager. Her kan du købe streetfood og smage på specialiteter som tørret skinke, “prosciutto”, ost fra lokale producenter og de karakteristiske fyldte kager, ”štruklji”, inden du begiver dig videre på en tur langs floden. Lige uden for markedet vil du støde på et af byens mest berømte vartegn, Dragebroen, Zmajski most. Broen er bevogtet af fire bevingede dragestatuer, som er et eksempel på den Art Nouveau-arkitektur, der var udbredt i Ljubljana i det 20. århundrede. Triple Bridge, der, som navnet antyder, i virkeligheden er tre broer ved siden af hinanden, er også et fascinerende, arkitektonisk syn ikke langt derfra.

 • Arkitekturen i Ljubljana er en attraktion i sig selv. Den berømte arkitekt Jože Plečnik står bag en stor del af udformningen af den charmerende by. Han har blandt andet tegnet markedet, de to nyere af de tre broer i Triple Bridge, nationalbiblioteket og universitetsbiblioteket og har desuden en karriere i Wien og i Prag bag sig. Hvis du er nysgerrig efter mere indsigt i byens arkitektur, kan du besøg Plečnik House, hvor der både er en permanent udstilling om Plečnik og Ljubljana samt skiftende udstillinger.

  Kunsten har også gode vilkår i Ljubljana. Foruden mange små gallerier med skiftende udstillinger kan du også opleve nationale og internationale kunstnere på Ljubljana National Gallery, Museum of Contemporary Art og på Museum of Modern Art, som også er et af udstillingsstederne i forbindelse med International Biennial of Graphic Arts, som bliver holdt i Ljubljana hvert andet år.

  Hævet over byen på en stor, grøn bakke ligger Ljubljanas største turistattraktion, det 900 år gamle Ljubjlana Slot, omgivet af parker og beskyttede naturområder. Slottet er indrettet som museum, hvor du kan opleve det historiske vingesus i smukke værelser og i slottets mørke fangekælder. De tykke slotsmure rummer også en café med en fantastisk udsigt og en af Sloveniens mest anerkendte restauranter, Strelec Restaurant,  hvis high cuisine du kan nyde både indendørs i restaurantens historiske lokaler og i den imponerende slotsgård.

  Foto: Slovenian Tourist Board

  Historiske slotte og vild natur

  Kun en halv times kørsel fra Ljubljanas centrum finder du den smukke middelalderby Škofja Loka, som med sin beliggenhed tæt på hovedstaden og samtidig omgivet af dale og enge for foden af de Julianske alper, har et solidt fundament for kreativ udfoldelse inden for både håndværk, kultur og gastronomi. Hele området omkring byen er præget af slotte og herregårde, hvoraf de ældste kan dateres tilbage til det 13. århundrede. Besøg fx Renæssance-herregården Puštal eller det smukke slot Škofja Loka, som blev bygget i 1202 og troner hvidt fra sin placering med udsigt over byen og dalen.

  Idrija vest for Ljubljana er et andet godt bud på en dagsudflugt fra hovedstaden. Byen er en UNESCO-destination med sin geopark, hvor du kan opleve dybe kløfter, naturlige kilder og historiske broer foruden den næststørste kviksølvmine i verden. Smag også den lokale delikatesse “žlikrofi”, som er en slags dumplings med kartoffelfyld og en karakteristisk, grafisk form.

  Kamnik, som er en by i Kamnik-Savinja-Alperne byder på postkortsmukke landskaber og en middelalderby med to slotte, et kloster og mulighed for at besøge en hel række butikker med traditionelt håndværk. Byen ligger i forlængelse af Velika Planina-plateauet, som i århundreder har lagt græsenge til fårehold. Novo mesto ved Krka-floden sydøst for Ljubljana mod grænsen til Kroatien er også et kulturelt spændende udflugtsmål, da der i området er fundet internationalt opsigtsvækkende arkæologiske fund. Området er omgivet af blødt hældende skråninger med vinranker i snorlige rækker. Her bør du ikke snyde dig selv for at smage på den unikke og traditionelle “Cviček”-vin. Vinen er lavet på både røde og hvide druer og har fået en revival de seneste år.

  Kočevsko-området. Foto: Slovenian Tourist Board

  Vil du kombinere kultur med natur, så besøg Kočevsko-området vest for Novo mesto. Området er kendt for at gemme på dybe urskove, hvor du kan tage på bjørnesafari. Bela krajina-regionen i Sydslovenien, hvor floden Kolpa løber langs grænsen mod Kroatien, byder også på storslået natur, som du fx kan opleve på vandreture i beskyttede naturparker eller på ruter mellem de smukke vinmarker. Byerne Črnomelj, Metlika og Semič gemmer på finurlig folklore, kunsthåndværk og gode vin- og madoplevelser.

  Grøn gastronomi og alternative eventyr

  Lokal specialitet. Foto: Slovenian Tourist Board

  Hvadenten du besøger historiske landsbyer i Centralslovenien eller Ljubljana, bør du udnytte chancen for at smage på de lokale retter og specialiteter, lige fra markedets brød bagt i brændefyrede ovne og egnsretter som kartoffeldumplings til stjernebestrøede gastronomiske oplevelser. I dette område finder du Atelje, en af landets i alt seks Michelin-restauranter, 16 restauranter, som er anbefalet i de gastronomiske guides Bib Gourmand og Plate Michelin, samt to restauranter, som er blevet tildelt Michelin-guidens nye kategori, Green Star – en anerkendelse af køkkenets indsats for en bæredygtig gastronomi. Den grønne, gastronomiske udvikling er på tværs af alle regioner i Slovenien et vigtigt satsningsområde, og blandt andet i hovedstaden Ljubljana er grønne tiltag langt ud over gastronomien en prioritering. Derfor kan du på din rejse blandt andet opleve en delvis bilfri by med mange grønne områder, der er som små, fredfyldte oaser.

  Vælg om du på dit besøg vil bo på hotel eller på et af de mindre boutique-hoteller. Der er i Ljubljana også mange muligheder for alternative aktiviteter, hvis du vil tilføre ekstra spænding til din tur. Prøv fx en cykeltur i byen og på de omkringliggende bakker, en SUP-tur på floden eller måske et Escape Room, hvis du vil opleve et selvvalgt og spændingsfyldt lockdown med garanti for, at du hurtigt kan returnere til byens hyggelige, livlige gader og måske afslutte dagen med et besøg på en af byens gode restauranter.

  Foto: Slovenian Tourist Board