Næste:
Næste:

Lepa Vida Spa, Sloveniens kyst. Foto: Slovenian Tourist Board

Forkæl krop og sind i Slovenien

Drømmer du også om at rejse og forkæle dig selv med velgørende spaoplevelser, når udlandsrejser igen er en mulighed? Så er Sloveniens unikke wellness-escapes værd at kigge nærmere på. Her kan du nyde termiske bade, massage med lokale ingredienser og behandlinger som fx ”thalasso” med landets berømte middelhavssalt på både traditionelle og moderne kursteder.

 

Når tiden er inde til at komme ud på den anden side af hjemmets mure og rejse længere end til sommerhuset eller parken, er Sloveniens internationalt anerkendte spasteder klar til at overraske med al den velgørende luksus, der kan synes berettiget efter en tid med begrænsninger og måske mere hjemmeliv end ønsket. Slovenien har Alpeland mod nord og middelhavskyst mod vest, og det et bare to af grundstenene for landets kultur for afslappende bade og helbredende kropsbehandlinger, som kan dateres tilbage til Romertiden. Du kan blandt andet opleve kropsbehandlinger med naturligt mineralholdigt gletchervand og næringsrige mudderindpakninger med havsalt, som er inddæmmet med traditionelle metoder ved landets kyster.

Bjergtagende arkitektur og natur

Med en overflod af naturlige termiske og mineralske kilder er det ikke underligt, at Slovenien har en lang tradition for kurbade, afslapning og behandlinger med naturens egne virkemidler. Traditionerne udfolder sig i de store hotellers spaafdelinger og rundt omkring i alle landets regioner. Vælg et spaophold, der matcher dine ønsker – i by eller natur, i historiske omgivelser eller i moderne oaser med enten modernistisk eller minimalistisk arkitektur.

Terme Olimia Spa. Foto: Slovenian Tourist Board

Besøg fx det store Terme Olimia Spa i det kuperede Østslovenien. Stedet har mange muligheder for par på udkig efter romantik og afslapning, men også for familier, som kan finde sjove oplevelser i stedets vandpark. Du kan også vælge at nyde roen og en massage på Lepa Vida, som ligger i naturparken Sečovlje Salina ved Middelhavskysten. Fra den udendørs spa og tagterrasse kan du nyde udsigten over de store saltbassiner, hvor man med traditionelle metoder udvinder det mineralholdige havsalt, som området og byen Piran, ”byen af salt”, er berømt for. Andre anbefalelsesværdige spasteder er Terme Ptuj, Rogaška, Terme Zreče, Thermana Laško.

Havbrise, Alper og skov

Hvis du vil lade ro og afspænding være gennemgående tema på din rejse, kan du også vælge et af Sloveniens mange kursteder med beliggenhed i smukke naturomgivelser, hvad enten du foretrækker en blid saltvandsbrise fra Middelhavet, frisk bjergluft eller duften af skov. Stederne tilbyder typisk forskellige aktiviteter udover spa og behandlinger såsom yoga, sansestier, skønhedsbehandlinger eller healing, og du kan kombinere velvære i spaen med vandreture eller andre aktiviteter i naturen.

Prøv fx Špik Hotel i de slovenske Alper, LifeClass Hotels and Spa i kystbyen Terme Portorož eller det historiske Rimske Terme, som ligger omgivet af skrånende, grønne bakker og skov i den østlige del af Slovenien.

 • Tang, mudder og helbredende gletchervand

  En af de mest populære spabehandlinger i Slovenien er den såkaldte Thalasso-terapi, som især er udbredt langs kysten. Thalosso er et græsk ord for hav, og behandlingerne, som kan være både bade og indsmøringer af huden, indeholder typisk ingredienser som tang, mudder og havsalt fra lokalområdet. I de slovenske Alper har man opdaget den helende effekt i vandet fra underjordiske gletchersøer, som er ultrarent, mineralholdigt og har en neutral PH-værdi. Så lad dig ikke afskrække eller få kuldegysninger ved tanken om iskoldt gletchervand. Alle steder kan du opleve massage, aromaterapi, bade og mange andre former for forkælelse, som inkorporerer lokale specialiteter som honning, skovbær, alger, chokolade, urter med helbredende egenskaber – og øl!

  Rimske Terme Spa. Foto: Slovenian Tourist Board

  Tid til kærlighed og til familien

  Der er behandlinger for par, familier og behandlinger specielt for seniorer hele året rundt, og de større steder gør en dyd ud af at sammensætte indhold og behandlinger, så det passer til hver enkelt gæst. Sloveniens nationale turistorganisation har et slogan, der hedder ”I feel Slovenia” med fremhævelse ordet ”love” i Slovenia. De forklarer selv, at det handler om at tage sig tid til at mærke kærligheden og alt det gode, du oplever som besøgende i landet. I spaen kan det oversættes til at lukke øjnene og opleve dufte, temperaturer, behandlinger og forkælelsen med alle sanser og fuldt nærvær.

  Hvis din rejse er med børn, er der mulighed for at vælge ophold på steder, der kombinerer spa med områder til leg og aktiviteter i indendørs og udendørs pools. Flere steder har både svømmehaller og vandparker med rutchebaner, ”floder” og surfområder. I sommersæsonen er Terme Čatež i Østslovenien et godt bud med sit store udendørs vandområde.

  Spa og glamping under stjernerne

  Glamping i Olimia. Foto: Slovenian Tourist Board

  Vælg imellem fx hotel, slot eller boutiquehoteller, når du skal finde overnatningsmuligheder til din kommende forkælelsesrejse. Eller hvad med at kombinere din spaoplevelse med glamping og komme tættere på naturen? Hvis du drømmer om at rejse til foråret eller til sommer – hvornår muligheden end byder sig – så giv eventuelt dig selv muligheden for at overnatte i et luksuriøst telt med udsigt til grønne arealer og stjernehimlen om aftenen. En romantisk løsning for par, men også en spændende oplevelse for børnefamilier. Lad tempoet komme helt ned, oplev følelsen af frihed, og gem hverdagens ræs og rutiner væk for en rolig stund.