Næste:
Næste:

Rimske Spa. Foto: Slovenian Tourist Board

Spa og gastronomisk luksus i Thermal & Pannonian Slovenien

Med sin rigdom på termiske kilder er Østslovenien den oplagte destination til en forkælelsestur, så snart det igen bliver muligt at rejse ud i Europa. Her finder du størstedelen af landets mange spahoteller men også anerkendte vine og en mangfoldig gastronomi.

Den østlige del af Slovenien grænser op til Østrig, Ungarn og Kroatien og er karakteriseret ved både åbne sletter og sydvendte skråninger med vinranker i lange, lige rækker. Områdets mange termiske bade og helbredende kilder er en af de bedste grunde til at planlægge en ferie netop her – især efter en coronatid, hvor man måske har skåret ned på oplevelser, spa og velværebehandlinger.

Terme Olima. Foto: Slovenian Tourist Board

Slovenien var indtil den tidlige Middelalder en del af Romerriget, og historiske overleveringer fortæller om romerske bade, der dengang som nu havde til formål at styrke både helbred og følelsen af styrke og velvære. Med mange kilder med helbredende egenskaber har spakulturen altid været stærk i dette område. Massage, bade og sauna er alt sammen en del af de traditionelle spatilbud, men igennem de seneste årtier er mange andre muligheder kommet til, og især på kursteder uden for byen er naturen blevet inddraget i de aktiviteter, som stederne tilbyder. Du kan vælge steder, der har yoga, sansestier, skovbadning, kropsbehandlinger inspireret af hele verden, forskellige sundhedsprogrammer eller terapi på programmet. Men alle steder er vand og dets helbredende og beroligende egenskaber i fokus.

Ptuj Slot. Foto: Slovenian Tourist Board

Besøg fx byen Rogaška Slatina, som i 400 år har haft en unik status som kurby takket være kildet Donat Mg, som indeholder mere magnesium end nogen anden kilde i verden. Hos det prisvindende Terme Olimia i Podčetrtek kan du foruden klassiske bade og behandlinger også få en mere moderne spaoplevelse med både undervandsmusik, lysgrotter og floder, hvor du kan lade dig flyde med strømmen i arkitektonisk avancerede omgivelser. Der er mange naturlige, termiske bade i Østslovenien, fx Šmarješke Toplice, Biotherme Mala Nedelja og Therme Čatež, som foruden wellness og spa også har en vandpark for hele familien.

Ptuj slot. Foto: Slovenian Tourist Board

Historiske byer og regionens svar på Eiffeltårnet

Du kan besøge mange spændende byer i det østlige Slovenien, som både kulturelt og gastronomisk er præget af de tre nabolande, Østrig, Ungarn og Kroation. Mod nord, tæt på både Østrig og Ungarn ligger Pomurje, som er et centrum for termiske kilder og gennemløbes af floden Mura. Her kan du opleve Sloveniens ældste Barok-slot, og udsigtstårnet Vinarium Tower, som ligger omgivet af vinmarker. Tårnet har en konstruktion af stål, som minder om en mellemting imellem Eiffeltårnet og Skovtårnet ved Gisselfeld på Sydsjælland. Tårnet er i sig selv 53,5 meter højt, men fra dets højeste punkt 302 meter over havets overflade kan du se ud over fire lande: Slovenien, Østrig, Ungarn og Kroatien.

Udsigtstårnet Vinarium Tower. Foto: Slovenian Tourist Board

I midten af regionen ligger Celje, som er et spændende historisk bekendtskab. Byen har været hjemstavn for en nobel, europæisk grevefamilie af byens navn, og i den gamle bydel kan du blandt andet betræde et stykke vej fra Romertiden, se tårne fra Middelalderen, men også opleve en moderne storby-vibe og spændende kunstgallerier. Byens gamle slotsruin var engang et af Sloveniens største forsvarsposter med en beliggenhed på et bakkedrag med udsigt til alle sider. Også byerne Velenje og Ptuj med Ptuj Slot er et besøg værd. I landsbyen Otočec finder du Sloveniens eneste slot, som er bygget på en ø i en flod. Otočec slot er i dag indrettet som hotel og restaurant.

Celje slot. Foto: Slovenian Tourist Board

Smag lokale, prisvindende vine

Gastronomien har længe blomstret i området, som er under indflydelse fra mange forskellige kulinariske traditioner. Du kan derfor opleve et meget varieret køkken baseret på lokale ingredienser, og du finder også mange af landets toprestauranter her, men det, som regionen måske er allermest kendt for, er den traditionsrige vinproduktion. Områdets vinmarker ligger som en del af Europas vinbælte, og både klima og jordforhold giver fordelagtige vilkår for vinproduktion. Ved uddelingen af de internationale vinpriser Decanter World Wine Awards i 2020 modtog fem slovenske vinproducenter platinmedaljer og fik syv guldmedaljer, 60 sølvmedaljer og 114 bronzemedaljer med hjem for deres vine.

  • Besøg en vingård i dit valgte rejseområde, og smag endelig de lokale vine, når du spiser på restaurant. Vinregionerne Podravje og Posavje lever nogle af de mest roste. Af gastronomiske specialiteter skal du prøve den lufttørrede skinke “prosciutto”, som du kan finde overalt i Slovenien. I regionen Prekmurje mod øst hedder en regional skinkespecialitet “prekmurska šunka”. Søde sager kan de også finde ud af i Slovenien. Prøv fx kagen “prekmurska gibanica”, som er blevet udbredt til hele landet men stammer fra dette område. Med kagens mange lag af blandt andet sprød dej, valnødder, birkes, æbler og rosiner er den en saftig og aromatisk mundfuld.

    De smukke vinområder er også en god anledning til at opleve Østslovenien på vandreture eller på cykelferie. På den måde kan du kombinere spa og gastronomi med udendørs aktiviteter, der ligeledes er velgørende for alle sanser.