Næste:
Næste:

Piran. Foto: Slovenian Tourist Board

Middelhavs- og Karst-Slovenien med alle sanser

Middelhavsstemning, vingårde i bølgende landskaber og verdensberømte grotter. Sloveniens kystbyer og Karst-region byder på oplevelser for alle sanser og for en unik variation af landskaber inden for korte afstande. Her får du de vigtigste highlights til din næste rejse. 

 

Sloveniens kystområde og Karst-region svarer i størrelse nogenlunde til Lolland-Falster, men med Alperne mod nord, rullende vin- og landbrugsland mod syd og øst og Adriaterhavskysten mod vest, kan du på selv en kortere ferie opleve et bredt spektrum af både kultur, natur og gastronomi. Takket være det milde middelhavsklima er det muligt at rejse til området hele året, så begynd allerede nu at drømme om de steder, du kunne tænke dig at besøge, når verden igen ligger åben.

Predjama Slottet. Foto: Slovenian Tourist Board

Spa og skaldyr i charmerende kystbyer

Selvom Sloveniens kystlinje er kort, er der meget at opleve og give sit til ved havet. Som så mange andre steder i middelhavsområdet ligger kystbyerne smukt integreret for foden af stejle klippesider og ud til sandstrande og havne og tilbyder en bred vifte af historie, kultur, aktiviteter til lands og til vands og ikke mindst mulighed for afslapning i solen. Længst mod nord, tæt på grænsen til Italien og den italienske by Trieste, ligger den hyggelige kystby Ankaran og dernæst Koper, som er den største by langs Sloveniens kyst. Koper er en summende, aktiv havneby, men samtidig gemmer den på en pittoresk historisk bymidte, som er mindre besøgt end byerne Izola, Piran og Portorož, som følger ned langs kysten. Her vil du opleve ægte, tilbagelænet rivierastemning og i alle byerne et fristende fiske- og skaldyrskøkken.

Kystbyen Koper. Foto: Slovenian Tourist Board

Piran er et must på turen med sin romantiske silhouet på den yderste spids af en pynt. Byen har sammen med Portorož i århundreder været centrum for handel med det mineralholdige havsalt, som bliver inddæmmet i området. Saltet er en af regionens gastronomiske specialiteter, som du vil opleve på restauranter sammen med andre traditionelle middelhavsingredienser som oliven, vin, tomater, friske krydderurter og “Piran-havaborren”, der betragtes som en af de bedste opdrættede fisk i verden. Saltet fra dette område spiller også en særlig rolle, når du tjekker ind på en spa og forkæler din krop med rensende bade, sauna og kropsbehandlinger. Gå efter en af deres traditionelle Thalasso-behandlinger, hvor både havsalt, tang og mineralholdige muddermasker kan indgå.

I Piran er havnepromenaden, den gamle bymur og byens charmerende plads, Tartini, must see’s, og i Portorož kan du tage på udendørs spaophold med udsigt til de flade bassiner, hvor havvandet fordamper, så havsaltet bliver tilbage. Du kan også tage på en cykeltur langs bassinerne eller udnytte muligheden for en tur på SUP eller surfboard hvor som helst langs kysten.

Naturens gemte juvel

Karst er betegnelsen for regionen, som ligger inde i landet nord for kystområdet, og som er karakteriseret af kalkstensklipper. Her finder du de verdensberømte Postojna-grotter, som er blandt de mest besøgte grotter i Europa. Grotterne byder indenfor i en magisk, underjordisk verden med huler så store som haller med fascinerende saltformationer og drypsten.

Tæt på Postojna-grotterne findes der endnu et fascinerende stykke arkitektur i forbindelse med områdets massive klipper, nemlig Predjama Slot, som nærmest er bygget på siden af en bjergskråning og derfor ikke er nemt tilgængelig for ubudne gæster. Slottet er dog i vores tid åbent for besøgende. De UNESCO-beskyttede Škocjan-grotter i Karst er også et besøg værd, og et andet unikt syn, du kan møde i området er hundredvis af elegante, hvide lipizzanerheste. Stutteriet Lipica, som ligger tæt på grænsen til Italien, har siden 1580 avlet den samme race uden afbrydelse, og det gør stedet til vuggen for den elegante race. Karst overrasker derudover med andre naturlige fænomener som de to søer, Cerknica og Pivka, der ændrer sig så meget med årstiderne og med høj og lavvande, at naturen i området er helt unik og ser ganske forskellig ud, afhængig af, hvornår på året, du besøger dem.

Sloveniens Toscana

For foden af det høje Karst-plateau ligger dalen Vipava, som røg ind på rejseguiden Lonely Planets topdestinationer i Europa i 2018. Dalens betagende patchwork af vinmarker, små landbrug, skove, cypresser og landsbyer venter stadig på, at vi igen kan udleve vores rejselyst. Både Vipava og den nærliggende Brda-dal er kendt for deres internationalt anerkendte vine og gastronomi. Brda går ofte under navnet Sloveniens Toscana, så det er måske den bedste vinregion, du endnu ikke har hørt om. Bliv klogere på en guidet vintur, eller besøg nogle af områdets vingårde på egen hånd. Nogle af de mest anerkendte vine kommer fra vingårdene Simičič Marjan, Movia, Edi Simčič, Bjana og fra Klet Brda, som er den største vinproducent i Slovenien.

Hvis du er til vandre- eller cykelferie og samtidig holder af at spise en god frokost tilberedt med årstidens lokale råvarer og at nyde et godt glas vin om aftenen, så er dette område mellem Alperne og Middelhavet helt perfekt. I Vipava er der også mulighed for at tage det pæne tøj på og spise middag på Michelin-restauranten Pri Lojzetu, som er indrettet i en smukt restaureret herregård i renæsssancestil, men uanset hvor i Middelhavs- og Karst-Slovenien, din tur går til, kan du forvente at spise og drikke godt. Kort sagt byder dette lille område på både gastronomisk forkælelse, kultur og historie, overraskende naturoplevelser og ren afslapning  – så snart det er muligt.