Næste:
Næste:

Jasna Lake. Foto: Slovenian Tourist Board

Dit næste outdoor-eventyr venter i Slovenien

Spejlblanke bjergsøer, buldrende vandfald og den smaragdgrønne flod Soča. Fra bjerge og hav til dybe skove og åbne sletter – Slovenien er et paradis for outdoor-oplevelser, hvad enten det er ski om vinteren eller vandring, cykel- og vandsport i de varme måneder. Begynd planlægningen og drømmene om nye, aktive eventyr nu.

 

Måske bliver det ikke i vinteren 2020/2021, at hele familien eller vennegruppen skal på skiferie eller ud at vandre med snesko mod tinderne i de slovenske Alper, men det er jo ikke forbudt at bruge de mørke måneder på at planlægge og drømme. For de eventyrlystne er der aktiviteter og fantastiske naturoplevelser i Sloveniens storslåede natur hele året rundt. Vi guider dig til kommende rejser i sneen, på vandet, på fodtur i skov og dal og med adrenalinen pumpende i kroppen på mountainbike eller på en udfordrende ”canyoning-tur”.

Vintereventyr i sneen og på isen


I det nordligste Slovenien glider Alperne naturligt over i Karst-bjergene, og her finder du et væld af mindre, familievenlige skisportssteder, som alle ligger i nærheden af større byer og er let tilgængelige fra dalen og fra hovedstaden Ljubljana mod syd. Smukke vinterlandskaber og fantastiske udsigtspunkter, hvor du kan se ud over bjergene og dalen, er karakteristisk for Sloveniens skisportssteder. Med et skipas har du adgang til alle pister i området på én gang.

Bohinj. Foto: Slovenian Tourist Board

De afgrænsede og hyggelige skisportssteder er perfekte for familier og begyndere, og samtidig venter snow parks og off piste-muligheder på de mere øvede og adrenalinsøgende. Cerkno er de sidste tre år blevet kåret til Sloveniens bedste skisportssted med de hurtigste og mest avancerede systemer, men der er mange stedet at vælge imellem, blandt andet Kranjska Gora, Krvavec, Vogel, Maribor-Pohorje og Rogla. Byerne  ligger tæt på hinanden, så du kan nemt udforske flere steder i løbet af ferien. Udover pister til ski og snowboard samt snow parks er der også mulighed for at suse igennem de storslåede landskaber på langrendsski og for at tage på aftenski, til aftenkælkning eller for at afprøve terrænet iført snesko.

Når temperaturerne dropper til under frysepunktet, forvandles Sloveniens søer til store friluftsskøjtebaner med udsigt til de omkringliggende bakker og dale. Tag en tur på skøjter, og få varmen med en kop varm kakao ved søens bred. Efter en lang dag i det fri kan du nyde områdets gastronomi og lokalt producerede vine.

Oplev natur og kultur på cykel og til fods

Ligesom mange andre skisportsområder forvandler også Sloveniens bjergrige egne sig til et paradis for natur- og adventure-elskere i sommerhalvåret. Drop skiliften, og tag turen imod tinderne til fods eller på mountainbike, imens du nyder den friske bjergluft og de sceniske udsigter. Måske er vandreskoene allerede gået godt til igennem en coronatid, hvor der har været skruet ned for mange aktiviteter, og måske har cyklen også været flittigt i brug, men en ting er sikkert, og det er, at Sloveniens natur byder på helt andre oplevelser end de hjemlige i Danmark. Takket være de store variationer i landskaberne og det gavmilde Middelhavsklima er der mulighed for cykelture næsten året rundt. Mountainbikefans og koldblodige downhill-entusiaster vil elske udfordringerne i det kuperede terræn, og for dem, der ønsker mere jævne veje og stier, herunder familier med børn, er der ruter igennem grønne skove og store vidder på plateauet i det centrale Slovenien.

 • Vandrere kan se frem til 10.000 kilometer afmærkede stier igennem uspoleret natur. Prøv fx den nye cirkulære Juliana-vandrerute i de juliske Alper nær grænsen til Italien. Du kan vælge imellem ruter på alle niveauer. Mange erfarne bjergbestigere og -vandrere søger mod den stejle nordside, ”northern wall”, på Mount Triglav, som er Sloveniens højeste bjerg og byder på uforglemmelige oplevelser. Tag eventuelt med på en guidet tur, hvis du vil gå sammen med andre eller er ude af din komfortzone. Er du på udkig efter nemme ruter, eller rejser du med andre i flere aldersgrupper, så vælg eventuelt en rute med et tema, og udforsk Sloveniens kultur, gastronomi og vinland undervejs. Slovenien har en internationalt anerkendt vinproduktion, så læg eventuelt besøg på en vingård eller to i Karst-regionen ind i programmet, og snyd ikke dig selv for lidt af den verdensberømte ”prosciutto“ efter en god dag med vandreskoene på.

  Lake Bled om vinteren. Foto: Slovenian Tourist Board

  Spejlblanke søer og adrenalinpumpende flodture

  Vand spiller en særlig rolle i Slovenien. Med både hav, bjerge, underjordiske grotter og gletchersøer har landet rig adgang til naturlige kilder og krystalklart vand. Her finder du billedskønne søer som Bled i kurbyen af samme navn 45 kilometer nordøst for hovedstaden Ljubljana og lidt længere mod vest Bohinj, som er omgivet af høje bjerge med sneklædte tinder. Udforsk de naturskønne områder til fods, og så opdager du måske smukke vandfald gemt på ruten undervejs.

  Søerne byder sammen med floder, åer og vandfald – og selvfølgelig kyststrækningen langs Adriaterhavet – på en lang række muligheder for vandsport. Du kan leje robåde og sejle i søernes krystalklare vand, eller du kan tage på ture i kajak eller kano i enten roligt vand eller på aktive floder, hvor du også kan booke en tur med wild river rafting. De bedste floder til rafting er den klare, grønturkise flod Soča samt den øvre del af Sava foruden floderne Savinja, Kolpa og Krka. Langs kysten er der mulighed for blandt andet at surfe eller kitesurfe, men du kan selvfølgelig også nøjes med at indtage kystlandets charme med en badetur og med et besøg på en af de mange gode fiske- og skaldyrsrestauranter.

  Udforsk Sloveniens storslåede grotter

  Slovenien lægger bjerge og undergrund til nogle af Europas mest besøgte grotter. Grotterne kan du udforske på forskellig vis. Besøger du de berømte Postojna-grotter i Karst-bjergene, kan du tage med et lille tog dybt ind i en magisk underjordisk verden af saltformationer, drypsten og store underjordiske haller. Mod Sydvest kan du besøge Škocjan-grotterne, som er på Unescos verdensarvsliste. Her går du på stier og over broer under store hvælvinger og langs den underjordiske flod, Reka.

  Du kan også udforske nogle af landets mange grotter og kløfter, hvis du kaster dig ud i vandsporten ”canyoning”, som både klatrefolk, svømmere og vandrere vil elske. Sporten kombinerer alle tekniker, når du skal igennem smalle kløfter og hoppe fra klipper ned i rene søer. De mest populære steder for canyoning er Sušec og Kozjak.

  Postojna-grotte. Foto: Slovenian Tourist Board

  Golf og gastromi


  Foretrækker du at bevare jordforbindelsen på din næste aktive ferie, så byder Slovenien også på golfbaner, på gode muligheder for lystfiskere eller på udflugter på hesteryg. Uden mad og drikke er der ikke energi til feriens aktiviteter, og i Slovenien er der rig anledning til at spise godt. Fx er regionen Pomurje i Østslovenien kendt for deres gode restauranter, vinproduktion og særligt for deres græskarkerneolie af højeste kvalitet. I 2020 blev Slovenien optaget i Michelin-guiden, og flere restauranter har i dag Michelin-stjerner eller er inkluderet i Bib Gourmand. Vælg selv graden af luksus på din rejse, herunder om du vil bo på boutiquehotel, slot eller mere enkelt, når du ikke sidder på cyklen eller på anden måde er ude at suge landets indtryk til dig.