Næste:
Næste:

Med direkte fly til nordlyset


Nordlys, aurora borealis, er at af jordens mest fascinerende naturfænomener og en oplevelse, man aldrig glemmer. Selv for de lokale i Nordnorge, som ser nordlys flere gange om ugen på vej hjem fra arbejde eller fra vinduerne om aftenen, forsvinder magien aldrig. For nordlyset er aldrig det samme, når det tegner tråde i røde, grønne, blå og violette farver på himlen.

»Hvis du ikke kan blive inspireret her, har du et problem«

»Hvis du ikke kan blive inspireret her, har du et problem,« sagde den amerikanske komponist Jon Brown efter at have set nordlys i Nordnorge for første gang. Som komponist er han vant til at arbejde med navne som Eminem og Black Eyed Peas, men i Nordnorge fandt han, ligesom mange andre kunstnere, inspiration i stilheden i bjergene, i nordlysets farver og rytme – og i samernes traditionelle folkesang. Hans rejse begyndte i Tromsø, som vi danskere kan flyve til direkte fra København, og gik videre ud i fjeldet, hvor man kommer helt tæt på Europas nordligste uspolerede naturområder og ikke mindst på Nordlyset helt uden lysforurening fra byen.

Foto: Anne Olsen-Ryum

Direkte under nordlysovalen

Nordlyset opstår, når elektrisk ladede gaspartikler fra solen rammer jordens magnetfelt og rejser videre mod den magnetiske nordpol. Med en geografisk placering lige under nordlysovalen, hvor der er højest nordlysaktivitet, er Nordnorges kystområde et af verdens bedste steder at opleve det spektakulære lysshow på himlen. Her står du bogstavelig talt lige under nordlyset og skal bare lægge nakken tilbage og indtage forestillingen.

»Her står du bogstavelig talt lige under nordlyset og skal bare lægge nakken tilbage og indtage forestillingen«

Hvis du vil opleve nordlyset, har Nordnorge den fordel, at Golfstrømmen smyger sig op langs kysten og sørger for et behageligt kystklima med et isfrit hav og en middeltemperatur på nul grader om vinteren versus tocifrede minusgrader længere mod øst eller i eksempelvis Alaska.

Du behøver altså ikke rejse til verdens ende for at opleve nordlyset men kan tage flyet direkte til Tromsø, hvor du blot skal bevæge dig lidt væk fra lufthavnen for at kunne opleve naturfænomenet.

Til lands, til vands og på ishotel

Nordlyset er der hele tiden, men himlen skal være mørk, for at du kan se det med det blotte øje. Når himlen er klar, får du den totale oplevelse af farverne, der bevæger sig henover himlen, og hvis der er skyer, kan du se nordlyset danse imellem dem.

Der er mange gode steder at opleve nordlyset i Nordnorge, men det er så allestedsnærværende, at du kan se det allerede ved ankomsten til Tromsø, som er en af Norges største byer. Ligesom når man kigger på stjerner, er udbyttet størst med så lidt lysforurening som muligt, så du får den bedste oplevelse fra et mørkt udsigtspunkt. Gå fx i tyve minutters tid fra centrum ud til søen Prestvannet for at opleve nordlyset fra et roligt naturområde, eller tag Fjellheisen op i højderne, og nyd Nordlyset over Tromsø. Hvis du vil have en endnu mere koncentreret og uforstyrret oplevelse, kan du tage uden for byen, hvor der er mindre – for ikke at sige ingen – lysforurening fra huse og veje.

Foto: Lunde Ingvaldsen

Der findes flere nordlyshoteller både uden for Tromsø og i resten af Nordnorge inklusive øgruppen Svalbard halvvejs mod Nordpolen. På Svalbard er temperaturerne selvsagt lavere, men som de lokale siger, så giver den hårde frost en mere klar himmel og dermed større sandsynlighed for nordlys.

Andre gode steder at opleve nordlys er blandt andet Nordkapp, Lofoten og Bodø. Alle steder byder på storslåede naturoplevelser udover det nordlige himmellysshow. Prøv fx en tur henover sneen bag et spand af 20 ivrige huskier, eller tag på hvalsafari, snescootersafari eller jagt nordlyset fra vandsiden i kajak eller under mere magelige forhold med Hurtigruten. Golfstrømmen sørger for, at der altid er muligheder for sejlads og for at komme ind til de mange små havnebyer.

Foto: Marcela Cardenas

En anden sanselig oplevelse, du kan tage med dig hjem i bagagen, er en overnatning på et ishotel. Det bliver ikke meget mere arktisk, end når alt på hotellet er bygget af is – fra bar til borde, bænke og senge. Der er ishoteller i Kirkenes mod øst og i Alta, som i øvrigt kaldes Nordlysbyen. Det var her, verdens første nordlysobservatorium blev bygget i slutningen af det 19. Århundrede.

Foto: Konrad Konieczny

Et lysende minde

Det er en fascinerende oplevelse at se nordlys, og lysene på himlen er noget af det mest fotogene, samtidig med at det ikke er helt nemt at gengive den levede oplevelse fotografisk. Hvis du vil gøre forsøget, så husk et stativ og et kamera, der kan indstilles manuelt til en lang lukkertid. En fjernbetjening er også god at have med, så du ikke får rystet kameraet. Men vigtigst af alt: Vær til stede, og nyd lysets farvespil, så er der garanti for, at du kommer helt ned i tempo og får et lysende minde med hjem på den indre nethinde.

Sæsonen for nordlys løber fra september til slutningen af marts, hvorefter solen aldrig kommer under horisonten i de nordligste områder. Også om sommeren er lyset en stor del af oplevelsen af Nordnorge.