Næste:
Næste:

Med familien på skieventyr

Oplev de norske fjelde, når det er allermest hyggeligt og familievenligt. Hafjell er kendt for sine gode skiområder til børn, og i denne sæson åbner en helt ny fjeldside med brede, grønne og blå pister og med panoramaudsigt over hele dalen fra den nye top.

Glem alt om overfyldte bakker og lange køer ved liften. Selvom Hafjell er et af Norges største skianlæg, så breder området sig over så stort et areal, at det aldrig føles overrendt. Med åbningen af denne sæson sætter de endnu mere trumf på bekvemmeligheden.

Nu er den røde snor nemlig klippet over til en helt ny fjeldside, som er så familievenlig, som den kan blive. Det nye område byder på fem kilometer grønne og blå pister, hvor der er god plads til at øve skiløb og fintune de lækre slalomsving i trygge rammer på brede pister. En helt ny ekspreslift med seks sæder sørger for, at hele familien kommer effektivt op til toppen – endda med varme i sæderne og ’vindboble’, et skærmende tag i tilfælde af snevejr.

»Det nye område byder på fem kilometer grønne og blå pister, hvor der er god plads til at øve skiløb og fintune lækre slalomsving i trygge rammer«

Herfra har du en 360 graders udsigt over fjeldet, og så er det bare med at nyde den sprøde sne i ro og mag eller fuld fart alt afhængig af niveau og temperament.

Familiehygge i skiliften. Foto: Hafjell Alpinsenter

Tre områder med børnene i fokus

I Hafjell er det vigtigt, at børnene har gode, trygge rammer for at kunne lære bedst muligt og for at kunne tumle og lege og få en vifte af gode minder med hjem fra skibakken.

»Skiskolen er kendt for sine engagerede og veluddannede lærere, som er gode til at forklare og demonstrere tricks og teknikker på flere niveauer – også for de allermindste skistjerner«

Derfor er der hele tre områder for børn og deres voksne, som er afskærmet fra de øvrige skiløbere og udstyret med pædagogiske, bløde figurer, de helt små kan øve sving omkring, børnevenlige udfordringer og ikke mindst en fantastisk skiskole. Skiskolen er kendt for at have engagerede og veluddannede lærere, som er gode til at formidle deres kundskaber og passion for fjeldet, ski og sne uanset alder og niveau. Lærerne er alle skandinaviske og taler et ’skandinavisk’, som danske børn kan forstå. Der er mulighed for både gruppeundervisning og privatundervisning.

De mindste i skiskole. Foto: Hafjell Alpinsenter

Familieområdet Kids Gaia ligger let tilgængeligt fra parkeringspladsen og har udover børnebakker også et grillområde, hvor familier kan grille deres egen frokost. Der skal være plads til mere og andet end skiløb. Fra Mosetertoppen, hvor man har en fantastisk udsigt over Gudbrandsdalen, er der adgang til KIDS Mosetertoppen, hvor der er et fantastisk område for dem, som er helt nye på ski med to båndlifter og en bakke med jævn og rar hældning. Her finder man både almindelige bakker og parkelementer, som de små kan prøve for første gang.

Nederst i anlægget finder man børneområdet KIDS Knerten med flere flade, brede løjper, som er perfekte for nybegyndere. For de mindste har skiskolen et særligt område ’Isas Verden’, som er tilrettelagt med pædagogiske figurer og mulighed for at få varmet kolde fødder og hænder. Hvis børnene skal på skiskole, er det her, man mødes.

Både for de helt nye på ski og for børn, der har prøvet kræfter med skiløb før, er noget af det bedste, når øvelserne i at dreje og bremse får et præg af leg. På børneskiskolen er der fokus på at skabe en livslang relation til ski og sne. Sammen med lærerne øver børnene det lærte gennem leg og sjov, for målet er, at hver enkelt skal føle sig som en stjerne, når de om fredagen modtager deres diplom. Her er også baner, hvor man følger et spor med sving og små bakketoppe og på den måde kan udfordre sig selv med at klare banen i et hug. Hafjell er også med på det nye SkiMovie, som betyder, at du på en af bakkerne ikke bare kan få taget tid på dit løb men også få filmet din kørsel. Det synes børnene er sejt – og så kan man lære meget af at se sig selv på film. For de lidt større børn, som drømmer om at køre i terrænparker med hop og rails, er parken Backyard et godt sted at begynde.

På vej til toppen. Foto: Hafjell Alpinsenter

Hjemlig atmosfære

Hafjell er et populært område for de lokale såvel som for udenlandske skigæster. Området er kendt for sine lange løjper, for god sne og for mange solskinsdage. Og så er det let at komme til Hafjell, som ligger en kort køretur fra Lillehammer. Mange nordmænd har hytter i området, og det giver stedet en hyggelig og hjemlig atmosfære, som spreder sig helt ud på pisterne.

»Området er kendt for sine lange løjper, for god sne og for mange solskinsdage«

Som gæst kan du også tage del i den afslappede stil og bo i en af områdets mange udlejningshytter. De fås i forskellige størrelser og standarder – også i størrelser, der kan rumme hele den store familie eller grupper. De fleste lejligheder og hytter har ski in/out så det er let at komme på pisten og hjem igen – eller at tage et pitstop hjemme i løbet af dagen, hvis man har behov for det.

Med en hytte er der mulighed for at lave mad selv og nyde den i afslappede omgivelser, men der er også flere steder, man kan spise ude i Hafjell, blandt andet på det gastronomiske flagskib restaurant Skavlen, som ligger lige, hvor man står ud af gondolen, med udsigt over dalen.

Hyttehygge i Hafjell. Foto: Hafjell Alpinsenter

Det er nemt at komme til Hafjell. To timer på motorvejen fra Oslo. Skiområdet kan ses fra motorvejen, så der er ikke langvarig kørsel i bjergene, der skal tilbagelægges. En bil er dog ikke en nødvendighed. Man kan også tage toget fra Oslo til Lillehammer og en transferbus derfra det sidste stykke hen til foden af skibakkerne.

Aktiviteter for alle

Hafjell er et fantastisk område for børnefamilier, men det betyder ikke, at der kun er begynderbakker. Skiområdet blev oprindelig etableret til OL i 1994, hvor der blev dystet i de tekniske discipliner på bakkerne. Den famøse olympiadebakke er i dag åben for alle skigæster, og området er siden blevet udvidet med pister i hele farvespektret, så både børn og voksne med erfaring ikke kommer til at kede sig. Hafjell er kendt som et alsidigt sted for både ski og snowboard, og det har derudover status af nationalanlæg for slalom og storslalom. Der er i alt 47 kilometer pister fordelt på tre fjeldsider. Der er flere sorte pister for de avancerede og de vilde, og der er tre terrænparker med rails og hop i forskellige sværhedsgrader – selv begyndere kan prøve kræfter med nemme hop og rails i Backyard-parken.

Sæsonen er lang i Hafjell, fra december til april, og der er sneanlæg på hele området, så man kan være sikker på at have god sne at stå i igennem hele perioden. Når sneen smelter, og bakkerne går fra hvid til grøn, bliver de til en legeplads for dem, der vil køre mountainbike og downhill, og der åbenbarer sig et net af gode vandreruter. Der er endda mulighed for at tage klapvogn eller barnevogn med på nogle af stierne. Også om sommeren byder Hafjell på eventyr og naturoplevelser for hele familien.