Næste:
Næste:

Foto: Kalle Hagglund

Den korte vej til toppen – for hele familien

Norefjell er Oslos nærmeste højfjeld og derfor den hurtige vej til frisk bjergluft og knasende, sprød sne under skiene. Her kan familier tage børnene med helt op til toppen og sammen nyde turen ned på grønne og blå pister. Afslut dagen med et besøg i den prisbelønnede spa.

Ligesom grønlænderne har mange ord for sne, har nordmændene mange ord for bjerg. Højfjeldet vil sige, at man kommer over trægrænsen, og det betyder snegaranti, udsyn og gode, brede pister. Efter en køretur på kun 90 minutter kan du spænde skiene på, tage liften op, og starte i 1.188 meters højde. Derfra er det bare at sætte spidserne nedad og lave lækre sving hele vejen ned til den frosne sø, Krøderen, for foden af skibakken.

Begejstring og glæde hos børnene

I Norge er skiløb en nationalsport, og det er almindeligt, at børnene får ski på for første gang i treårsalderen. Måske er det derfor, Norge er et populært rejsemål for danskere og især for

Foto: Kalle Hagglund

børnefamilier, når vinterferien skal planlægges. På Norefjell er der hele tre børneområder, og de er indrettet, så de opfordrer til leg med slalombuer og tunneller i afgrænsede og trygge rammer. Her kan familier øve sig sammen, eller de små kan komme på skiskole med garanti for seje lærere – skiskolen er nemlig drevet af en tidligere norsk landstræner.

Lærerne er alle fra Norge, Sverige eller Danmark, så der bliver talt dansk eller ’skandinavisk’, så det er let at følge med. De engagerede skilærere har fokus på, at deres undervisning skal skabe begejstring, der kan være med til at grundlægge en livslang glæde for skiløb hos poderne.

Skilærerne har fokus på, at deres undervisning skal skabe en begejstring, der kan være med til at grundlægge en livslang glæde for skiløb hos poderne.

Imens børnene er på skiskole og bliver dygtigere i et par timer om formiddagen, kan forældrene tage et par ego-ture på de blå, røde eller sorte pister. Vær ikke overrasket, hvis børnene overhaler de voksne på pisten senere på dagen. Der er også andre aktiviteter som fx skattejagter på Norefjell, og en tur på kælkebakken er altid et godt break for både børn og voksne. Efter et par timer i sneen gør det godt med en kop varm kakao i solen eller i en varm stue.

Foto: Kalle Hagglund

Nordens største faldhøjde

Norefjell ligger tæt på Oslo og færgen fra Danmark, men alligevel kan området bryste sig af Nordens største faldhøjde på små 1.100 meter, fra du står ud af liften på det højeste punkt, og til du når foden af bakken. Der er fjorten lifter til at sørge for, at du hurtigt kommer op igen til næste tur. Noget af det, der gør Norefjell særligt familievenligt, er at uanset hvilken lift, du tager, er det altid muligt at komme ned ad bjerget igen ad en grøn eller blå pist, hvor de fleste kan være med. På Norefjell kan du derfor tage hele familien med til toppen, hvor I kan nyde den storslåede udsigt, inden I tager turen hele vejen ned sammen.

Norefjell er et familievenligt område. Uanset hvilken lift, I tager, er det altid muligt at komme ned ad bjerget ad en grøn eller blå pist, hvor de fleste kan være med.

Der er pister til alle aldre og niveauer: Grønne til begyndere og dem, der vil bruge tid på at øve perfekte, kontrollerede sving. Blå og røde til dem, der vil cruise, og stejle sorte og offpiste-muligheder til dem, der foretrækker action eller løs puddersne.


Sjov for de legesyge

For de legesyge eller adrenalinsøgende teenagere med twintips eller snowboard gælder det om at finde hen til de to terrænparker med rails og jumps, hvor man kan lege og øve tricks med udsigt til sneklædte træer. Terrænparkerne er designet i samarbejde med den professionelle, norske skiløber Anders Backe, som er ambassadør for Norefjells skiområde. Man behøver naturligvis ikke være pro for at bruge dem.

Foto: Kalle Hagglund

Vil du eller børnene have udfordringer i mere afmålte doser, så er her et pro tip: Fra restauranten Skistua midt på fjeldsiden kan du følge ’Gamleveien’, som snor sig ned ad bakken på den anden side af terrænparken. Her er der mulighed for at tage små afstikkere ind imellem træerne, og der er masser af gode hop i siderne, som både børn og voksne kan få sjov ud af. Hvis du er mindre til hop og mere til jord- eller rettere sneforbindelse, så udforsk eventuelt områdets langrendsløjper. Gør som nordmændene: Pak en rygsæk med kiks og nødder, appelsiner og en termoflaske med en varm drik, og nyd den uforstyrrede natur undervejs.

Slap musklerne af i spaen

Uanset om du vælger at bo på hotel eller i hytte i Norefjell, vil du altid kunne spænde skiene på lige uden for døren. Glem alt om at skulle nå skibussen eller om at vente på at komme hjem på et bestemt tidspunkt. Hvis børnene trænger til en pause midt på dagen, er det nemt at stå på ski hele vejen hjem, og hvis de voksne har brug for et hvil eller for at få løsnet op i de trætte muskler, så er der muligheder inden for rækkevidde.

Foto: Kalle Hagglund

I Norefjell finder du nemlig det prisbelønnede resort Norefjell Ski & Spa, hvor du kan booke tid hjemmefra til behandlinger som for eksempel en massage med varme lavasten eller en ansigtsbehandling. I spaen er der indendørs og udendørs bade, jacuzzi og stemningsfulde afslapningsrum i rolige farver og naturmaterialer. Man skal være over 18 for at få adgang til spaen, men ellers er børn og unge velkomne på det luksuriøst indrettede hotel, som rummer både almindelige hotelværelser og villalejligheder.

Alle værelser har tv, og de er meget lidt brugt, for til det er værelserne alt for romantiske.

Faktisk finder man både Norges største og mindste hotel i Norefjell. Resortet Norefjell Ski & Spa er det største med 244 værelser og suiter og 161 lejligheder. NorefjellHytta, som er en bjælkehytte i alpestil direkte på pisten, er områdets og hele Norges mindste hotel med kun tre værelser. Som de siger på NorefjellHytta: ”Alle værelser har tv, og de er meget lidt brugt, for til det er værelserne alt for romantiske.”

Foto: Kalle Hagglund

Spis godt, kør godt

Den friske bjergluft og ture med dybe bøj i benene giver appetit, og nordmændene kender vigtigheden af god energi til skiløbet. Restauranterne på pisterne serverer derfor sunde og solide retter, som du nogle steder kan nyde med udsigten til buldrende ild i pejsen. Skistua er kendt for deres gulaschsuppe og stenovnsbagte pizzaer, og der er flere andre steder, hvor du kan stille skiene uden for døren og få alt fra pasta og burger til hjemmelavede måltider af ’kortrejste’ råvarer – foruden hjemmebagte kager og noget varmt at drikke.

Norefjell har også finere kulinariske oplevelser at byde på. På NorefjellHytta kan du om aftenen spise en femretters menu sammensat med hovedvægt på lokale kvalitetsråvarer, og på Norefjell Ski & Spa kan du på Restaurant Fjellet spise gourmetmad med udsigt til skibakkerne, søen og Gaustatoppen igennem restaurantens store vinduer indrammet af velourgardiner.