Næste:
Næste:

Det skal give mening – for dig, mig og vores klode

Hvorfor skal et berømt schweizisk urbrand bruge havplast og plante koraller? Hvorfor købe porcelæn, solceller og sende medarbejderne hjem en-to dage om ugen?

Skal vi leve i en mere bæredygtig verden, kommer vi ikke uden om, at den vilde forbrugsfest må slå sine allersidste slag. Levetiden på de produkter vi bærer og omgiver os med, skal forlænges. Der er dog enkelte ting, som altid har formået at overleve skiftende strømninger og trends. Mekaniske armbåndsure hører på sin vis til i fortiden, men bliver ved med at tikke – sekund efter sekund – fordi urværkerne i sig selv er så fantastisk designet.

Urene, der med deres optrækkelige, intrikate urværker, er designet til at leve videre fra generation til generation. Det er ikke uden grund, at de mekaniske ure stadig har sit dedikerede publikum. De formidler en historie om det ypperste håndværk, der uden batteri flytter viserne hvert eneste minut. Dag efter dag.

»Men hvad betyder den skønhed og det håndværk i sidste ende, hvis arter forsvinder fra vores klode eller havene svømmer over i plastic?«

Derfor er de mekaniske ure fra schweiziske Oris i sig selv bæredygtige artefakter. Virksomheden tilhører en meget begrænset skare af schweiziske urmagere, der udelukkende laver mekaniske ure. Sådan har det været, siden 1904 da Paul Cattin og Georges Christian startede virksomheden. Men urenes bæredygtighed er ikke nok for Oris. Derfor har de siden 2018 haft en strategi om at blive CO2-neutral. Og i august 2021 lykkedes Oris med deres bæredygtige mission.

Mekaniske armbåndsure er i sig selv bæredygtige artefakter, der overlever fra generation til generation. Oris’ Aquis UpCycle-model tager urenes bæredygtige element et skridt videre. Urskiven laves af genbrugt og oprenset plast, der får et unikt og farverigt udtryk. Foto: Oris.

Naturen har altid været vigtig

Det er bestemt ikke uvant for Oris at tænke i bæredygtige baner. Tværtimod. I flere årtier har virksomheden indgået partnerskaber med forskellige NGO’er, der eksempelvis arbejder for et bedre maritimt miljø. Med en særlig plads i historien indenfor dykkerure er det naturligt, at Oris for eksempel har støttet Reef Restoration Foundations arbejde med at bevare og plante koraller, ligesom det også faldt virksomheden helt naturligt at indgå et partnerskab med NGO’en Whale and Dolphin Conservation. Det fortæller Marco Gemperli, der er Region Director og står for udviklingen af brandets berømte dykkerure.

Oris har en særlig plads i historien indenfor dykkerure. Derfor er det naturligt, at Oris har støttet Reef Restoration Foundations arbejde med at bevare og plante koraller. Her på Carysfort Reef, som er et koralrev beliggende i Florida Keys National Marine Sanctuary. Foto: Oris.

»Naturen har altid været vigtig for Oris. Vi laver smukke, mekaniske urværker, der holder i en evighed. Men hvad betyder den skønhed og det håndværk i sidste ende, hvis arter forsvinder fra vores klode eller havene svømmer over i plastic. Derfor ligger det os virkelig på sinde, at vi kan være med til at gøre en forskel for miljøet«.

Urskiver af havplast, bokse af alger

Men det er ikke kun gennem NGO-partnerskaber, at Oris forsøger at kaste mere lys på de miljømæssige udfordringer, vi konkret står overfor. De senere år har virksomheden brugt havplast som et unikt element i en serie af armbåndsure. Plast bliver indsamlet fra hav og floder, herefter bliver den oprenset og til sidst får den nyt liv i Oris’ Aquis UpCycle-model, der fås i en 36.5 og 41.5 mm. Her laves urskiven af genbrugt og oprenset plast, der får et unikt og farverigt udtryk. Hver urskive er forskellig, så hvert ur er et absolut unikum.

De senere år har Oris brugt havplast som et unikt element i en serie af armbåndsure. Plast bliver indsamlet fra hav og floder, herefter bliver den oprenset og til sidst får den nyt liv i Oris’ Aquis UpCycle-model. Foto: Oris.

»Ikke alene er det et smukt ur. Men det er virkelig også en fantastisk samtalestarter«, fortæller Marco Gemperli. »Alle mine venner, der har set uret på mit håndled, smiler straks. Det virker kuriøst, når man ser et klassisk, mekanisk ur med sådan et udtryk. Men alle har været helt vilde med det«.

Uret blev dog også hurtigt udsolgt. Men hvis man kan vente til april 2022, er der nye, unikke Aquis-ure på vej. I øvrigt er det ikke kun urene, der bærer præg af UpCycle-tankegangen – det gælder også urboksen, som er lavet af et algemateriale.

  • Solceller og porcelæn

    Oris’ hovedkvarter ligger stadig i samme bygning i den lille by Hölstein. »Her er ikke andet end et lille bageri, kirken og køer, der render rundt i det bølgende, grønne landskab. Derfor er naturen en del af vores DNA«, fortæller Marco Gemperli. Men det er netop en af styrkerne, forklarer han, for når man er omgivet af natur, er det lettere at træffe bæredygtige, grønne beslutninger.

    For Oris, der altid har været privatejet og uafhængige af banker og investeringsgrupper, er mantraet, at ting skal give mening. Derfor har virksomheden også kastet et kritisk blik på eget ressourceforbrug. Hvis virksomheden virkelig skulle være en grøn rollemodel, gjaldt det også om at omstille sig på kontorerne og fabrikkerne. Derfor blev hele virksomhedens CO2-forbrug kortlagt og analyseret. 2.300 tons CO2 blev der udledt årligt i 2019. Men siden er det raslet ned.

    »Det er ikke nok for os at støtte NGO’er og kompensere for vores CO2-udslip. Hvis Oris skal gå foran som bæredygtig rollemodel, må vi tænke nyt«

    Plastickrus og -bestik væk fra kontorerne, hvor kaffen i stedet bliver drukket af porcelæn. Toppen af den gamle fabriksbygning er udskiftet til et bedre isolerende tag og så er der kommet solceller ovenpå. Men den største co2-forbedring faldt i slipstrømmen af COVID-udfordringerne. Nu arbejder alle medarbejdere nemlig hjemmefra en-to dage om ugen – tidligere var medarbejdernes transport til arbejdet nemlig største post i Oris’ samlede CO2-regnskab.

    Oris arbejder videre med at bevare sin status som CO2-neutral, samtidig med at ambitionen er, at CO2-udslippet skal reduceres endnu mere. Foto: Oris.

    »Det har betydet store reduktioner. Og selvfølgelig var 2020 en hjælp til dette, men vi regner altså ikke året med på grund af omstændighederne. Det skal være reelle reduktioner, der også gælder for fremtiden«, slår Marco Gemperli fast. Derfor arbejder Oris videre med at bevare sin status som CO2-neutral, samtidig med at CO2-udslippet skal reduceres endnu mere.

    »Det er ikke nok for os at støtte NGO’er og kompensere for vores CO2-udslip. Hvis Oris skal gå foran som bæredygtig rollemodel, må vi tænke nyt. Vi må være klar på at omstille os og ændre vores egne vaner. Men vi gør det, fordi det giver mening for os. For dig, mig og vores klode«.