Næste:
Næste:

Foto: Mor til Mernee

Børnevenlige Småland er sommerferieidyl for hele familien

I Smålands naturskønne landskaber venter en sommerferie med masser af action og dejlige oplevelser for dig og dine børn. Gå på opdagelse i Astrid Lindgrens eventyrlige verden. Tag på safari og mød en elg på nærmeste hold. Og er I til en aktiv ferie, er der mulighed for alt fra ziplining til kajak og sommerkælk.


Er sommerferieplanerne endnu ikke helt på plads, så kig mod vores naboland Sverige. Det er nemt at komme dertil med både bil og tog. Og er feriedagene med familien allerede brugt op, kan en smuttur til Sverige nås på en enkelt dag eller en forlænget weekend.

Småland er med sine røde træhuse, idylliske skærgårde og dybe skove dét Sverige, mange drømmer om. Og det det er et nemt og dejligt sted at rejse med børn. Her masser af børnevenlige aktiviteter og hyggelige gæstehuse og hoteller. I kan også bo på en af de mange campingpladser eller slå teltet op ude i naturen.

Vi har samlet en række tips til skønne ferieoplevelser i Småland.

Adrenalin-kick i luften

Er I til fart og spænding, så kast jer ud i en hæsblæsende ziplining-tur. Fastspændt til en stålwire og med hjelm på hovedet suser I igennem luften med udsigt til søer og granskove. Det er en fantastisk måde at opleve naturen på, og det er helt sikkert, at I får et adrenalinkick af de større. I Smålands Little Lake Rock finder I ziplining i verdensklasse og en af Europas længste zipline-baner. Der er flere baner at vælge imellem. Også børnevenlige baner, hvor børn helt ned til fem år kan være med.

Little Lake Rock. Foto: Louise T. Johansen ”Mor til Mernee”

Elg-safari

Det er en vild oplevelse at se en vaskeægte elg. De er større end, man lige tror, og det er ikke for sjov, at elgen kaldes dyrenes konge. Elgene vandrer frit rundt i de svenske skove, men skal man være sikker på at se en elg, er det en god ide at besøge en af de parker i Småland, hvor elgene bevæger sig inden for et indhegnet området. I Smålandet Elgpark Markaryd kan I køre ind med jeres egen bil eller opleve de store dyr fra en guided tur i minitog. En af de dyr, I kan også opleve i parken er den store, svenske bisonokse. Har I brug for en forfriskning efter safarien, så forkæl jer selv med de berømte vafler fra elg-parkens Café-Våffelstugan.

Smålandet Elgpark Markaryd. Foto: Louise T. Johansen ”Mor til Mernee”

Action under jorden

På med hjelm og pandelampe og af sted på et underjordisk eventyr. Den gamle mine Kleva Gruva er i dag åben for turister og byder på fantastiske oplevelser for hele familien. I kan udforske de lange, kølige mineskakter og opleve, hvordan det var at arbejde i minen i gamle dage. Der bliver også inviteret på skattejagt og en tur på klatrevæggen. Og så kan børnene prøve kræfter med guldvaskning. Indtil 1920 hentede man kobber og nikkel op fra minen, men i mange år gik der rygter om, at den smålandske undergrund også gemte på guld.

Kleva Gruva. Foto: Henryk Hörner

Polkagrise for slikmunde

Se, hvordan man laver en ægte polkagris! Polkagrise er ikke, som man skulle tro, en gris, men en berømt bolsjestang fra den lille, stemningsfulde by Gränna. Så har I en slikmund (eller flere) i familien, så er et besøg på det hyggelige Polkagriskokeri et must. Her på bolsjeværkstedet kan I se, hvordan man laver bolsjer og polkagrise helt fra bunden. Det er fascinerende at følge med, når sukkeret smeltes til bolsjemasse, æltes og tilsættes smag og de rigtige farver og sidst strækkes og rulles ud og skæres til bolsjer og polkagrise. Gå også en tur i byen Gränna, der med sine fine, farvede træhuse, brostensbelagte gader og en fantastisk beliggenhed ved søen Vännern, i sig selv er et besøg værd.

Gränna Polkagriskokeri. Foto: Louise T. Johansen ”Mor til Mernee”

Sommerkælk på Isaberg

Mountainbike, træklatring, kano og sommerkælk. På Isaberg Mountain Resort er der lagt op til en forrygende, aktiv ferie. På den helt nye Rodelbane kan I prøve kræfter med sommerkælkning, hvor I suser ned ad bjergsiden i kælke monteret på en bane af metalskinner. Det er bare supersjovt, og børn på helt ned til tre år kan være med. På resortet kan I bo i ferielejlighed eller i en af de hyggelige bjerghytter på området. I kan også gå campingvejen og checke ind på den 4-stjernede campingplads, der har gode køkkenfaciliteter, restaurant og sauna. På resort-området er der også legeplads med en hoppepude.

Isaberg. Foto: Patrick Svedberg

Astrid Lindgrens magiske verden

Besøg Villa Villekulla og mød Pippi Langstrømpe, Emil fra Lønneberg og alle de andre elskede karakterer fra Astrid Lindgrens børnebogsunivers. Astrid Lindgrens verden er et magisk eventyrland, hvor et kæmpe hold af skuespillere opfører de berømte historier fra bøgerne. I kan også køre til Katthult og besøge Emil fra Lønnebergs ”rigtige” hus. Altså der, hvor Emil fra Lønneberg-filmene blev indspillet. Man kan kun se huset udefra, men I kan besøge det lille værksted, hvor Emil blev sendt hen, når han havde lavet ballade. De mange snittede træfigurer vidner om, at det vist skete ganske ofte.

Emils hus i Katthult. Foto: Louise T. Johansen ”Mor til Mernee”

Foto: Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby

Solskinsø og hvide sandstrande

Er I til strandliv og afslapning, så kør en tur over broen fra Kalmar til øen Øland lige øst for Småland. Øland kaldes for solskinsøen - og det er ikke tilfældigt. Den er nemlig det sted i Sverige med allerflest solskinstimer!

På Øland er der skønne, hvide sandstrande og rigtig badeferiestemning. Tag f.eks. til den smukke, rene sandstrand, Böda sand. Det er Sveriges længste sandstrand, og området byder på masser af aktiviteter og fantastiske campingmuligheder. Hop i de svalende bølger, tag på legeplads og i vandland. Eller hvad med en tur på skaterbane eller en sejltur i pedalbåd?

Böda Sand. Foto: Jonas Kullman