Næste:
Næste:

Her er de 3 bedste cykelruter i Skåne

Dybe skove, hvide sandstrande, kultur og idylliske kystbyer. Når du tager turen ud i Skånes natur på cykel, får du det hele med i dit eget tempo. Her får du vores guide til uforglemmelige ture i den skånske natur.

Det er ikke kun os danskere, der kan noget med cykelkultur. Det kan vores naboer på den anden side af Øresund i høj grad også. Overalt i Skåne finder du et forgrenet netværk af cykelstier, der bugter sig mellem marker og enge, følger smukke kyststrækninger og går gennem grønne bøgeskove og hyggelige, små byer. På mange af stierne kommer du væk fra trafikken og kan nyde naturen helt tæt på, men læg også din rute forbi et par af de kulturelle seværdigheder og kulinariske oplevelser i området. Oplev Skåne med udsigt til både storslået natur og stærke lægmuskler.

Kattegattleden – Europas bedste cykelrute

Kattegattleden løber langs den svenske vestkyst fra Helsingborg op igennem Skåne og Halland til Göteborg. Den kystnære cykelrute er på i alt 395 kilometer, så der er gode muligheder for både dem, der vil have mange kilometer i benene, og for dem, der vil nyde den friske havbrise og de smukke kyststrækninger i kortere etaper. Og der er mange oplevelser, der frister undervejs.

 • Kattegattleden vandt i 2018 prisen som Europas bedste cykelrute, og vælger du denne tur, kan du se frem til at køre igennem karakteristiske svenske landskaber, langs enge og indbydende sandstrande og forbi hyggelige, små fiskerlandsbyer. Ruten går fra Helsingborg via blandt andet Höganäs, Båstad, Halmstad og Kungsbacka til Göteborg – eller den omvendte vej. Der er gode muligheder for overnatning undervejs på hyggelige kysthoteller, Bed & Breakfast, små kroer og campingpladser.

  Cykelruten Kattegattleden strækker sig mellem Göteborg og Helsingborg på den svenske vestkyst. Foto: Patrik Leonardsson


  Hvis du springer i sadlen med start i Helsingborg, så planlæg rutens første stop til Sofiero Slot fem kilometer uden for byen. Slottet, som er bygget i hollandsk rennæssancestil, er blandt Sveriges topattraktioner og råder over en af Europas smukkeste slotshaver. Fra caféen kan du nyde udsigten til haven, havet og Danmark på den anden side af sundet.

  En velfortjent pause under en cykeltur på Kattegattleden. Foto: Ateljelena

  Et andet sted, hvor det er værd at hoppe af cyklen for en stund, er Kullabergs naturreservat på halvøen Kullen, hvor dramatiske klipper tårner sig op og er et slaraffenland for klatrere.

  Nyd den storslåede udsigt over havet og de dramatiske klipper i Kullabergs naturreservat. Foto: Apelöga/imagebank.sweden.se

  Gå en tur blandt klipper og klippegrotter, og nyd de fascinerende omgivelser, eller gør et ophold i besøgscentret Kullens Naturum, som har en stjerne i Michelinguiden under seværdigheder.

  Sydostleden – varieret natur og pastelfarvede huse

  Sydostleden er den perfekte rute, hvis du drømmer om en nem og behagelig cykeltur igennem varieret svensk natur. Det meste af ruten på i alt 270 kilometer er i fladt terræn på bilfri, asfalterede veje, og det giver dig mulighed for at nyde naturen i ro og mag, imens du træder i pedalerne. Ruten går fra maleriske Simrishamn i syd til Växjö i Astrid Lindgrens Småland mod nord. Den er inddelt i syv etaper, der fører dig igennem landområder, enge, æbleplantager og skove. Skiltningen er god, og kvaliteten af ruten og dens udbud af oplevelser og service undervejs er på et niveau, der i 2016 gav den en klassificering som national turistcykelrute.

  Sydostleden er en af Sveriges nationale cykelruter og strækker sig cirka 300 km. Foto: Mickael Tannus

  Det milde klima på Skånes østside er med til at gøre området til et godt spisekammer, så se frem til pauser, hvor du kan tanke op til turens næste etape med smagfuld ny energi. I Simrishamn er der spisesteder ved havnen og omkring middelalderbyens brostensbelagte gader med pastelfarvede huse, og i løbet af turen kan du smage på hjemmelavet is, tage på blåbærselvpluk eller ”fika” med godt, svensk hjemmebag på en af mange hyggelige caféer.

  Smuk udsigt ved Sydostleden. Foto: Mickael Tannus

  På vej nordpå bugter cykelstien sig mellem marker og enge og passerer Stenshuvud Nationalpark på østkysten, inden du kommer til Kiviks berømte æbleplantager. Snyd ikke dig selv for et besøg hos Kiviks Musteri og et glas kølig æblecider, før du kører videre igennem Skånes idylliske landskaber. Du kan også gøre holdt ved andre af naturens højdepunkter som vandfaldene ved Hallamölla, skærgården eller en af Smålands skovsøer, hvor du kan få en kølig dukkert. På den sydlige del af ruten frister mange fine sandstrande også med en svømmetur eller en pause med havudsigt undervejs.

  Sydkustleden – Skånes helt nye kystrute

  Fra Simrishamn kan du også vælge at køre sydpå langs kysten ad den helt nye og tredje i rækken af Sveriges nationale turistcykelruter Sydkustleden. Ruten forbinder Sydostleden og Kattegattleden og kommer på vejen forbi en perlerække af badestrande, heriblandt Sandhammaren, som med sine lange strækninger med finkornet, hvidt sand er en af Sveriges smukkeste – perfekt til en kølig dukkert på en sommerdag. Stort set hele Sydkustleden kan tilbagelægges på komfortabel vis med asfalt under hjulene, og på to tredjedele af vejen, kører du på stier, som er adskilt fra biltrafikken.

  Ales Stenar er fra jernalderen. Foto: Conny Fridh/imagebank.sweden.se

  Sydkustleden spiller mad og gastronomi en særlig rolle. Her finder du adskillige caféer, restauranter, gårdbutikker og små lokale perler som Skillinge Røgeri og fika-paradiset Olof Viktors i Glemminge. På ruten vil du også mærke historiens vingesus, når du passerer stendysser i de åbne landskaber og måske stopper ved den rekonstruerede vikingeborg Trelleborgen eller ved Ales Stenar, som er Sveriges største bevarede stensætning bestående af 59 stenblokke. Synet af stensætningen med hav og himmel i baggrunden glemmer man ikke lige med det samme.

  Den 290 kilometer lange cykelrute mellem Simrishamn og Helsingborg byder på muligheden for forkælelse på blandt andet Ystad Saltsjöbad og på et besøg på kunst- og kulturhistoriske museer. Du oplever vild og tæmmet natur, idylliske fiskerlejer og spændende byer, hvor du kan shoppe eller nyde en god frokost på en café.

  Cykelbyer i sigte

  Kombinér din cykeltur med oplevelser i byerne, som du kommer igennem på din vej. Mange af byerne er i sig selv værd at opleve på cykel, hvor du får set ekstra meget, når du nemt og hurtigt kommer omkring. En endagstur kan for eksempel gå til Malmø, der er blandt de ti bedste cykelbyer i verden ifølge rejseguiden Lonely Planet. Der er flere steder i Malmø og Skåne, hvor du kan leje cykler, men du kan også bare hoppe i cykeltøjet og tage din egen cykel med i toget eller bag på bilen over sundet. Hvad enten den står på naturoplevelser eller på et aktivt city break, så husk hjelmen og solcremen.