Næste:
Næste:

Läckö Slot. Foto: Roger Borgelid

Sommerferie i Vestsverige med børnene – Her er 6 skønne ting, I skal opleve

Det er tæt på Danmark, det er sjovt, og det er vanvittig smukt! I Vestsverige venter de skønneste sommerferieoplevelser for hele familien.


Tornerose-slot, vandrutchebaner, skattejagter og skærgårdslandskaber. Skal sommerferien være både afslappende og børnevenlig, så tag en tur til vores naturskønne naboland. I området Västergötland, der ligger i smørhullet mellem de store søer Vännern og Vättern, er der ikke bare masser af vild natur at boltre sig i, men også en lang række sjove seværdigheder, som jeres børn vil elske.

Her seks ting i Västergötland, I kan opleve på en forlænget weekend eller på en dejlig lang sommerferie. Pak bilen - eller hop på toget. I kan også tage cyklerne med, eller leje undervejs. Seværdighederne ligger tæt på hinanden og er nemme at komme til.

1. Vandsjov og forkælelse

Hvem kommer først ned gennem vandrutchebanen? Find badetøjet, svømmevingerne og håndklædet frem. I vandlandet Arena Skövde er I garanteret en hel dag med masser af vandsjov og hygge. Her er udendørs- og indendørsbassiner til både store og små. Der er et 25 meters træningsbassin til øvede svømmere. Og dejlige varmtvandsbassiner til de helt små. I finder også et lækkert wellness-område med kurbade og sauna. Vandlandet er perfekt både til solskinsdage og dage, hvor det står ned i stænger.

Vandlandet ligger lige midt i byen Skövde, i hjertet af Västergötland. Det er nemt at finde, men det bliver måske svært at få ungerne væk derfra igen.

Arena Skövde. Foto: Arena Skövde/Vestsverige.com

2. En eventyrlig fæstning

De svenske guldreserver plejer at ligge gemt i de underjordiske tunneler under fæstningsværket Karlsborg. Men nu er de væk, og I skal hjælpe med at finde dem! Det er stikordene til en fantastisk skattejagt rundt på en af Sveriges mest imponerende bygningsværker. Med sine tykke borgmure, gamle kanoner og tunge porte er fæstningsværket som taget ud af en eventyrfilm. Det blev bygget for 200 år siden og brugt til at beskytte kongehuset og de svenske guldreserver i tilfælde af krig. I dag er det åbent for offentligheden og et fantastisk sted at gå på opdagelse med hele familien. Prøv også den flydende sauna og kig fordi det spændende fæstningsmuseum.

3. Camping i det grønne

Slå teltet op mellem grantræer og klipper eller flyt ind i en campinghytte midt i skærgården. Der findes masser af muligheder for overnatning og camping i smuk svensk natur, nær alle oplevelser langs ruten. På Karlsborg Camping er der mulighed for en tur i vandet på den smukke og lavvandede sandstrand. Her findes også en stor legeplads, hvilket gør området perfekt til familier med børn.

Karlsborg Fæstning. Foto: Louise T Johansen ”Mor til Mernee”

Langs Göta kanal er der mange muligheder for overnatning om du er til hotel, Bed and Breakfast, vandrehjem eller campingplads. Bo komfortabelt på vandrehjemmet i Hajstorp eller tjek ind i på Lugnåsberget omgivet af smukt landskab. På Norrqvarn Hotell & Konferens kan I leje kanoer og selv tage en tur på vandet. Om aftenen kan hele familien overnatte i en gammel mølle - eller hvorfor ikke tage en nat i en hyggelig trollstub eller en svamp?

4. Kanal-idyl

Den 190 kilometer lange Gøta-Kanal bugter sig gennem naturskønne landskaber på tværs af Sverige. I 1800-tallet en af landets vigtige transportveje. I dag er den en af Sveriges mest besøgte turistattraktioner. Tag børnene med til en af kanalens 58 sluser. Ved hotellet Norrqvarn findes en miniature-kanal for børn, hvor de kan lege med små både. Norrqvarn har dejlige hotelværelser lige ved kanalen, og skal det være ekstra eventyrligt, så check ind i en kæmpesvamp eller træstub.

Check ind i en eventyrlig kæmpesvamp ved Norrqvarn. Foto: Mortilmerne


Lej cykler og tag på cykeltur langs kanalen. I kan også tage på sejltur eller leje kajakker og kanoer og selv pagaje rundt i kanalen. Har I brug for en forfriskning undervejs, så hold pause på en af de mange hyggelige steder langs kanalen. Hajstorp Slusscafé er smukt beliggende lige ned til kanalen, og fra cafeens terrasse kan I følge med i skibene, der sejler forbi. Der er også mange hyggelige gæstehuse langs kanalen, hvor I kan overnatte og nyde de smukke, idylliske omgivelser.

5. Masser af leg og action

Gøta Kanal. Foto: Oskar Luren/Vastsverige.com

De vildeste vandrutchebaner, karusseller, hoppepuder og vandski. I Skara vand- og oplevelsesland er der masser at give sig til. Slip de større børn løs på den sjove gocart-bane og lad de yngste boltre sig på de legepladserne eller i Trafikstaden, hvor de kan køre rundt i små biler og lære trafikreglerne. I kan også få et godt skud adrenalin i Vikingeskibet eller i den nye 210 meter lange vandrutchebane, Waka Waka, hvor man suser af sted i små gummibåde i et hæsblæsende tempo.

Hele sommeren igennem er der også shows og for hele familien. Det er muligt at campere lige ved sommerlandet.

Skara Sommerland Vandpark. Foto: Skara sommerland

6. Torneroseslot og skattejagt

På det fantastiske Läckö Slott venter der masser af eventyr, aktiviteter og historiefortælling for børnene. Det 700 år gamle Läckö Slott er tidligere kåret som Sveriges smukkeste slot. Og det forstår man godt. Det er et rigtig Tornerose-slot, og en rundtur i slottets højloftede sale og værelser er en kæmpe oplevelse for hele familien.

I løbet af sommeren er der masser af sjove aktiviteter på slottet. Tag med på en forrygende skattejagt og hjælp med at lede efter prinsessens guldkæde, som hendes drillesyge legekammerater har snuppet og gemt. Børnene kan også besøge naturrummet og blive klogere på insekter og naturen. Eller gå på opdagelse i slottets mørke, hemmelige gange og høre historier om fangeflugter, hekseri og griseofringer. Og måske møde en vaskeægte heks. Hvis I da tør…

Det fantastiske Läckö Slott. Foto: Mortilmernee