Næste:
Næste:

Kopparhatten i Söderåsens Nationalpark byder på en spektakulær udsigt. Foto: Sven Persson

Tag på vandretur i Skånes vilde natur

På den anden side af Øresund venter grønne bøgeskove, dramatiske kyststrækninger og ægte vildmarksoplevelser. Det eneste, du skal gøre, er at pakke rygsækken og snøre vandreskoene. De store naturoplevelser er kun en time væk.

Der findes et begreb, der hedder at skovbade, og det beskriver en praksis, hvor du opholder dig flere timer i skoven og bader dig i indtryk lige fra træernes duft til følelsen af at have skovbund under dine fødder. At skovbade er et afbræk fra kontoret og hverdagen, som er godt for både sjæl og helbred. Sådan en oplevelse har du alverdens muligheder for at få, når du tager den korte tur over sundet til Skånes dybe skove. Her finder du vandrestier, der er jævne og nemme, så du kan slappe af og være nærværende i naturen, men du kan også vælge at lade dig udfordre på mere krævende ruter, der tiltrækker erfarne trekkere og byder på mere variation.

Vandreruter til alle behov

Skåne er tæt på, men alligevel kan du opleve vildmarker og bjergrige landskaber, som vi ikke kender til i Danmark. Skåne er selvfølgelig også hyggelige, svenske kulturlandskaber med bølgende rapsmarker, historiske mindesmærker og smukke slotte. Oplevelsen af både kultur og natur bliver større af at blive udforsket tæt på og med det nærvær, som kun en vandretur kan bidrage med.

Bad dig i skovens dybe stille ro på Skåneledens vandrerute. Foto: Mickael Tannus/visitskane.com


På kryds og tværs af Skåne er der et netværk af vandreruter, som tilsammen udgør Skåneleden på i alt 1.250 kilometer. Skåneleden er inddelt i fem delruter og i 106 etaper, som er tydeligt markeret i landskabet med orange skilte. Flere af etaperne er tilpasset til en enkelt dags vandring og går i loop, så de slutter samme sted, som du begyndte og eventuelt parkerede bilen. Har du lyst til at dvæle lidt længere ved naturoplevelserne, så køb et fysisk kort, og begiv dig ud på et par dages vandretur med praktisk tøj og sovepose i rygsækken. Du kan finde en rute, der passer til dine behov på Skåneledens hjemmeside. Dit eventyr er, hvad du gør det til.

Sov under åben himmel eller på hotel

Der er mange gode overnatningsmuligheder i Skåne, hvad enten du er til hardcore friluftsliv, hotel eller noget et sted midt imellem. Ligesom i resten af Sverige gælder Allemandsretten, som er en skattet og indgroet del af svensk kultur og kort sagt betyder, at alle har lige adgang til naturen, og at man naturligvis er forpligtet til at rydde pænt op efter sig og ikke efterlade spor.

I Sverige kan du slå lejr næsten hvor som helst du vil på grund af Allemandsretten. Foto: Apelöga/imagebank.sweden.se

Allemandsretten betyder også, at du må campere de fleste steder i naturen, også i private områder, så længe det ikke er tæt på huse, opdyrket jord eller græssende dyr. Du må altså gerne slå dit telt op på den skønnest mulige plet ved stranden eller i skoven og tilberede et måltid og riste skumfiduser over bål, så længe der ikke er brandfare. Med en aften under stjernerne kan du virkelig lægge hverdagen bag dig og bare nyde stilheden eller lyden af bølgerne, der ruller op på stranden. Er du mere til komfort end til sovepose og liggeunderlag, så check ind på et hyggeligt Bed & Breakfast eller på et af Skånes populære spahoteller, hvor du kan give kroppen et velfortjent hvil og lidt luksus.

Lille afstand – store oplevelser

Tre af Sveriges i alt 30 nationalparker ligger i Skåne, og her kan du komme tæt på unik og storslået natur sammen med hele familien, da der er ruter, som er både korte og nemme. Söderåsens Nationalpark, som ligger 50 kilometer øst for Helsingborg, er en af Nordeuropas største sammenhængende løvskove. Her er det et must at opleve Kopparhatten, Skånes svar på Grand Canyon. Når du står med udsigten ned gennem den lange, grønne kløft foran dig, glemmer du nemt, at civilisationen kun ligger et par timer bag dig. Udsigten er også fantastisk om efteråret, når de stejle bjergsider er iklædt gule, orange og røde farver. Begynd din tur i Skäralid, hvor du kan finde et informations- og besøgscenter og danne dig et godt overblik, inden du traver af sted.

Söderåsens Nationalpark består både af stier, bjerge, skov og sø. Foto: Mickael Tannus

I det sydøstlige Skåne kan du opleve en anderledes varieret udgave af svensk natur i Stenshuvuds Nationalpark, som ligger mellem Kivik og Simrishamn i Österlen. Også her er der bjergrige landskaber med bjerget Stenshuvud som højeste punkt med sine 97 meter, men derudover byder vandreruterne her på både grønt løvtag af bøge- og egetræer og på udsigt over langstrakte heder og kystlandskaber. Husk at nyde det vilde planteliv undervejs. Måske finder du vilde jordbær gemt i buskadset.

Strande og dramatiske kyster

Kyststrækningerne på alle sider af Skåne tiltrækker mange besøgende med sine smukke badestrande, historiske slotte og spændende kulturelle mindesmærker. En rute langs havet, som er nemt tilgængelig fra Danmark, er Kullaleden. Den følger kysten hele vejen rundt om Kullen-halvøen nord for Helsingborg og giver dig en unik mulighed for at opleve de dramatiske, klippefyldte kystlandskaber. På den første del har du udsigt over Øresund og Danmark, og du skal ikke gå langt, før du passerer Sofiero, som er et af flere slotte på ruten. Vandreruten er på i alt 70 kilometer men kan nemt deles op og planlægges med stop og overnatninger undervejs.

Ruten er tydeligt afmærket med orange skilte. Her på Mälarhusens strand i smukke Österlen. Foto: Carolina Romare

Kullaleden er den første vandrerute i Norden, der er blevet certificeret ’Leading Quality Trail’ af den europæiske vandrerforening ERA. Det er en hæder, der gives til ruter, som er i god stand, har en oplevelsesrig natur og et godt serviceniveau undervejs. Her kan du altså være sikker på at få mulighed for at fika på en café eller for at få en god, solid frokost efter nogle timer til fods.

Endnu en smuk vandrerute: Hovs Hallar. Foto: Mickael Tannus


Hovs Hallar lidt længere mod nord er et andet smukt og mindeværdigt sted at vandre langs kysten. Området beskrives som både eventyrligt og overjordisk på grund af sine høje, forvitrede klipper, som er blevet bearbejdet af havets kræfter i årtusinder. Her er både sandstrande og stenstrande, hvor de besøgende nogle steder har stablet i sten i små tårne så langt øjet rækker.

Into the Wild

Det nordøstlige Skåne er stedet at tage hen, hvis du vil have oplevelsen af at være ude i den ægte vildmark og uberørt natur. Det tager ikke lang tid at komme hertil, men mentalt kan du efterlade telefoner og hverdagens to do-lister i en verden bag dig, imens dine ben fører dig ud i åbne vidder, igennem tætte skove, omkring store skovsøer og imellem græssende alpaca på engen.

De mange søer og vådområder i nordøst og i det centrale Skåne, betyder gode yngleområder for fugle, så vælg en rute her, hvis du vil kigge nærmere på fuglelivet – eller hvis du vil have muligheden for en dukkert i en kølig skovsø. Se mulighederne for ture af varierende længde og sværhedsgrad på Skåneledens hjemmeside. Her kan du også finde info om, hvordan du nemmest kommer frem. Derefter er det bare på med rygsækken og ud i bøgeskove og vildmark. De orange skilte viser vejen.