Næste:
Næste:

I kano på Ivösjön, der er den største og dybeste sø i Skåne. Foto: Mickael Tannus

Her er 6 uforglemmelige kajak- og kanoture i Skåne

Med kyst på tre sider, hundredvis af små øer og et tæt netværk af søer, åer og vandløb ligger Skåne og venter på at blive udforsket i kano eller kajak. Glid lydløst igennem uberørt ødemark og autentisk svensk sommeridyl, og oplev naturen helt tæt på. Vi guider dig til ture i skov, ved kyst og i by.

Der er ikke noget, der som en tur i kano eller kajak, kan bringe dig helt tæt på store naturoplevelser og på dyrelivet, som ikke lader sig forstyrre, når du passerer lydløst forbi på vandet. Tag på en endagstur eller på flere dages eventyr i Sveriges uberørte ødemark, langs smukke og dramatiske kyster, ad bugtende åer og på store postkortlignende søer.

Takket være den svenske Allemandsret kan du opleve friheden i at slå telt op og tilbringe natten næsten hvor som helst i naturen, og ellers byder Skåne på overnatningsmuligheder i et spektrum, der går fra shelter i skoven til suiter på et historisk slot. Så ro bare videre i nogle dage, og kombinér eventuelt med en vandretur i skoven eller med at besøge kulturelle seværdigheder undervejs. Skåne har det hele!

Immeln – hyggelig svensk sø med over 200 små øer

Immeln er indbegrebet af forestillingen om ro og sommeridyl ved en svensk sø. Søen er nem og sikker at sejle på, så her kommer du lynhurtigt i ferie-mode med en stor himmel over dig og vandet, der bølger lige så stille ved din side. Der er over 200 små øer fordelt rundt i søen, som er Skånes tredjestørste, og fra Immeln kan du fortsætte til fire andre forbundne søer. Mange af de små øer er beskyttede områder for fugle, så tag en kikkert med, hvis du vil tage et nærmere kig på de mange specielle dyrearter.

Madlavning ved bredden af ​​søen Immeln, som er omgivet af tætte og rolige skove. Foto: Apelöga/imagebank.sweden.se

Ligesom de fleste andre steder i Sverige kan du takket være den svenske Allemandsret slå telt op midt i naturen og eventuelt stege en fisk, du har fanget i søen, over åben ild. Du kan leje telt og grej sammen med kano eller kajak ved Immelns Kanotcenter. Glæd dig til at nyde roen i de hyggelige omgivelser. Måske ser du endda en meget sjælden rød åkande, der minder om den asiatiske lotusblomst. Meget mere zen bliver det næppe. Du finder Immeln i det nordøstlige Skåne mindre end to timer fra København.

Ivösjön – Skånes største og smukkeste sø

Nær Skånes østkyst, lidt sydøst for Immeln, finder du Skånes største og måske også smukkeste sø, Ivösjön. Med et areal på lige under 55 kvadratkilometer er der rum for mange oplevelser til vands og til lands omkring søens småøer, vige og holme. Tag fiskestangen med, så du kan fange din egen aftensmad, og få en helt unik naturoplevelse ved at overnatte på en øde ø i søen i bedste Robinson Crusoe-stil. Du kan leje kano og udstyr hos Wetlandi.

På kanotur på Ivösjön. Foto: Mickael Tannus

Der er mange muligheder for overnatning omkring Ivösjön. Udover at sove i telt kan du bo på campingplads, vandrerhjem eller opgradere med en nat på det historiske Bäckaskog Slott, hvor du også kan spise en god frokost eller middag tilberedt med lokale råvarer.

Helge å – dyrerige vådområder og Vattenriket

Ved Kristianstad i det nordøstlige Skåne kan du opleve en unik kombination af by og strandenge. Her ligger vådområdet Kristianstad Vattenrike, som er udpeget af UNESCO til biosfærereservat, hvilket vil sige, at området fremviser et balanceret forhold mellem mennesker og natur. Begynd eventuelt udflugten med et besøg på Naturum Vattenriket, inden du sætter dig i kanoen eller kajakken. Besøgscentret ligger ved bredden af Helge å og er bygget helt i træ på pæle i vandet. Fra tagterrassen og caféen har du udsigt over byen og åen, som du skal udforske nærmere.

Naturum besøgscenter på bredden af ​​floden Helge å på vestsiden af ​​Kristianstad er et naturligt udgangspunkt, når man besøger Kristianstads biosfærereservat - et beskyttet vådområde på ca. 35 x 35 km, der omfatter en række naturmiljøer. Foto: Per Pixel Petersson/imagebank.sweden.se

Du kan vælge imellem flere forskellige ture på Helge å, som byder på rige og varierede naturoplevelser og et spændende dyreliv. Tag for eksempel Blackan rundt, en rute som går fra Kristianstad centrum til Araslöv-søen via Lillö og tilbage. På Lillö kan du gå i land og holde en pause ved øens borgruin fra 1200-tallet. I omegnen af Helge å er der omkring 20 spændende besøgssteder at vælge imellem, så gør et holdt ved fugletårnet ved Karpalund eller på udendørsmuseet Sånnarna ved Åhus. Der er også udfordringer for erfarne sejlere, hvis man kombinerer en tur på åen med en sviptur langs kysten.

Rønne å – ro med strømmen på en eventyrlig å

Drømmer du om at glide støt og roligt afsted langs en å, hvor du ikke skal koncentrere dig om meget andet end at nyde naturen omkring dig, så er Rønne å et godt valg. Her sejler du med strømmen hele vejen, og hvis du har lejet din kano eller kajak, bliver den fragtet tilbage til udgangspunktet, når du er fremme ved målet. Du kan også nemt selv komme tilbage med taxa eller bus.

Kanotur på Rønne å. Foto: Lisbeth Holmåker

Rønne å er populær, når vennegrupper eller familier skal af sted sammen, fordi den bugter sig gennem afvekslende natur; marker, ådale, skove og nogle gange tunneler af krat, så det føles, som sejlede du gennem Amazonas’ sumpområder. Fordi du følger åen, er det stort set umuligt at fare vild på ruten, og sejladsen er nem, men aldrig kedelig, da der både er roligt vand og mere livlige passager. Enkelte steder på ruten, som er på i alt 85 kilometer, skal kanoen løftes eller køres ved små broer eller vandfald, men på mange af de mulige ture kan kanoen blive i vandet hele tiden. Rønne å udspringer fra Västra Ringsjön, som ligger ved Höör, omtrent midt i Skåne, og møder Kattegat i Ängelholm nord for Helsingborg, kun lidt over en time fra Helsingør. Kano og udstyr kan du leje hos Kanotcentralen i Stockamöllan.

Kullen – spot sæler blandt klipperne

Kullens fascinerende klippelandskab tiltrækker mange outdoor-entusiaster fra klatrere til mountainbikere, men det er også noget helt særligt at opleve de stejle klipper i spændende formationer fra vandsiden. Der er mere end 20 grotter i klippesiderne mod havet. Nogle af dem får du måske øje på fra kajakken, og hvis du er stille, kan du være heldig at spotte sæler eller stimer af marsvin, som er en af verdens mindste hvalarter.

Smukke omgivelser på Kullen i Skåne. Foto: Mickael Tannus

Der er gode ture omkring Kullen for erfarne roere, men også begyndere og større børn kan være med. I kan leje kajakker hos Kullakajak, som har forskellige typer kajakker til forskellige behov og niveauer inklusive dobbeltkajakker. Hvis du vil prøve noget nyt, så lej i stedet et SUP, Stand-Up Paddleboard, som kan bruges til at træne styrke og balance på vandet men også bare til en meditativ stund. Hos Kullakajak kan du også teste den nye trend med Fat Bikes, cykler med ekstra brede dæk, der gør det muligt at køre på kryds og tværs både på stranden og i bakkerne.

Der er mange andre aktiviteter ved Kullen. Tag for eksempel med på marsvinesafari, på en guidet tur i grotterne, eller prøv at rapelle ned ad de stejle klipper. Læs mere om mulighederne på Kullabergsguidernes hjemmeside.

Malmø – oplev byen fra vandsiden

Skåne byder på naturoplevelser nok til nye og overraskende ferier i en hel livstid, men hvorfor ikke også opleve Malmø fra en ny vinkel? I Malmø kan du padle i kanalerne hele vejen rundt om bymidten og komme forbi Malmøhus Slot og Kungsparken. Det er en helt særlig stemning, du oplever, når du betragter de historiske monumenter og byens liv fra en siddeplads på vandet med luft og ro omkring dig.

Ro også forbi beboelsesområder, universitetskvarteret og havnen. Her kan du snuppe frokosten i Malmøs lækre Saluhall, eller du kan pakke en picnickurv og spise i solen et sted på kajen. Oplevelserne i skov, ved eng, i byer og langs kyster venter, så pak tasken, husk solcremen og redningsvesten, og så af sted. Verden – og vandet – kalder!