Næste:
Næste:

Tag på øhop mellem De Kanariske Øers mindste og mest ukendte øer

De Kanariske Øer er kendt for store resorthoteller og travle, turistede byer, men dem finder man kun på de største øer. På de mindste og mest afsidesliggende øer er det naturen, historien og traditionerne, der hersker.

De fleste har hørt om Tenerife, Fuerteventura, Gran Canaria og Lanzarote, men det er de nok de færreste, der kan sætte navn på øgruppen De Kanariske Øers mindre kendte og mest afsidesliggende øer.

De hedder El Hierro, La Gomera og La Palma. De er ikke bare mindre end de andre øer, men også sværere at komme til. Mens der er hyppige direkte afgange fra Danmark til de større kanariske øer er der kun få eller ingen direkte afgange til El Hierro og La Palma, som de fleste rejser til fra de andre kanariske øer.

Det betyder, at turismen er langt mere underudviklet end på de større, velkendte øer, og at naturoplevelserne er større. Øerne er hjem til dramatiske kyststrækninger, dybe dale, uspoleret natur og traditionelle bjergbyer, hvor det er små, familiedrevne gæstehuse og ikke store resorthoteller, der dominerer. Hvis man vil opleve den mere traditionelle side af De Kanariske Øer er det en god idé at tage på øhop her.

La Gomera

La Gomera er den eneste af de tre mindre øer, som man kan flyve til fra Europa. De fleste vælger imidlertid at besøge øen med færge fra de større øer, og da den ligger tæt på Tenerife kan den nemt besøges på en dagstur.

La Gomera bugner af smukke farver og vilde naturoplevelser.

Mere end 10 % af øen er dækket af nationalparken Garajonay, og dens stejle klippevægge, uigennemtrængelige tropeskov og smalle stier gør den til en af øens største attraktioner. Man kan hike, cykle eller klatre sig gennem nationalparken i dagevis, men den ligger centralt og er nem at besøge, hvis man ikke har meget tid. Parken er en af grundene til, at La Gomera er vandreentusiasters foretrukne ø, men de dybe, grønne dale mellem de storslåede bjerge kendetegner hele øen.

Øens sydlige strækning er spækket med sorte stenstrande, der er mindre og mere stille, end strandene er på de større øer. Her er ikke meget natteliv, og stemningen er mere afslappet, måske fordi øen var et centrum for hippiebevægelsen i 1960’erne og 1970’erne. Mange af udlændingene, der kom til La Gomera dengang, har slået sig ned på øen og åbnet små gæstehuse og restauranter.

Øens sydlige strækning er spækket med sorte stenstrande.

Fem tips til at øhoppe mellem øerne

Selv om lys fra naturens hånd er en knap ressource i årets mørkeste måneder herhjemme, er der masser af muligheder for at optimere mængden og kvaliteten af det daglige lys.

1.

Der er mange daglige afgange mellem de fleste af De Kanariske Øer. Ud af de tre mindste er La Gomera, som ligger tættere på de største, bedst forbundet. Det tager 50 minutter at sejle fra Tenerife til La Gomera, 70 minutter at sejle fra La Gomera til El Hierro, og lidt under to timer at sejle fra La Palma til La Gomera.

2.

Besøg bjergbyerne. Mens de største af kanarieøerne primært er kendt for deres smukke strande, så har de mindre øer masser af historie at byde på. Det gælder især i de små bjergbyer, der ligger spredt ud over øerne. Tag et par nætter i en af dem for at komme tæt på de lokale.

3.

Tag vandreudstyret med. Alle tre øer er kendt for deres vandreruter, som går gennem eventyrskove, langs dramatiske kyster og gennem vilde vulkanlandskaber. Mange af stierne er skabt af landmænd og muldyr.

4.

Der er udsigtspunkter med storslået udsigt over bjergene og kysterne på alle tre øer, og selvom det kan være hårdt for lårmusklerne at komme derop er det turen værd. Nogle af dem kan man snyde sig til ved at køre derop.

5.

Find de små museer. Alle tre øer har mange forskellige små museer, der er dedikerede til forskellige dele af øernes kultur, natur og historie. De er langt fra støvede allesammen: Der er museer dedikeret til øernes vulkaner, deres pirateri og sejlads-historie.

El Hierro

Der er ikke mange strande på El Hierro, men det kompenserer de få strande, man kan komme til, til fulde for. De er kendt for at være øgruppens mest dramatiske, og de fleste af dem har enten rustrødt eller sort vulkansand. De vilde kyststrækninger er formet af lava, som også har skabt naturlige pools i landskabet, og den sydlige del af øen er hjem til månelignende lava-landskaber.

El Hierro er den mindste og mest afsidesliggende ø i øgruppen, og det er med til at give den en stille, afsondret atmosfære - det føles lidt, som om resten af verden har glemt den.

Der er små strande langs øerne hvor man kan tilbringe dagen i en afsondret atmosfære.

Indtil Christopher Columbus satte stævnede ud fra øen og satte sejl mod Amerika i 1492 blev den da også betragtet som verdens ende. Øen er stadig populær blandt sejlere, der er på vej over Atlanterhavet, og byernes havne emmer af eventyrlyst og rastløshed. Det kan man også opleve, hvis man sejler hertil med færgerne fra La Palma og La Gomera.

Øens midte er til gengæld fyldt med fyrretræsskove, græsklædte sletter, blomsterenge og vandrestier, og der ligger små, rustikke vandrehjem langs stierne. Flere af vandrestierne er skabt af æsler, og de fleste af dem har storslået udsigt over de dramatiske kyststrækninger.

La Palma

Mens måne- og marslignende landskaber præger de fleste af De Kanariske Øer, så er La Palma øgruppens grønneste. Øen er dækket af regnskov, fyrretræerne troner i nationalparken Caldera de Taburiente, og hele øen er erklæret en unik biosfære af UNESCO.

Der er rig mulighed for at få unikke oplevelser (og Instagrambilleder) på de mindre øer.

Hvad øen byder på af skove, bjerge og vulkankratere mangler den imidlertid, når det kommer til strande. Det har betydet, at masseturismen aldrig er kommet til øen, og de fleste besøgende er eventyrlystne lystsejlere eller vandreentusiaster.

Øens bjerge er spækket med små byer, hvor ældgamle bygninger i klassisk spansk kolonial-stil præger gadebilledet. Her er svungne balkoner, brostensbelagte gader og små, idylliske pladser centreret omkring fontæner. En af de smukkeste er Santa Cruz de La Palma, som blev genopbygget fra bunden efter at være blevet raseret af franske pirater i 1500-tallet.

Øen er også hjem til det, der må være et af verdens bedste steder at kigge på stjerner. Observatoriet Roque de los Muchachos ligger på toppen af et bjerg, og herfra er der ikke bare udsigt til en uendelig stjernehimmel - det ligger så højt, at man også kan kigge ned på skyerne, der hænger over øens bjerge.

Observatoriet Roque de los Muchachos ligger så højt, at man kan kigge ned på skyerne, der hænger over øens bjerge.