Næste:
Næste:

Kaffe fremmer humøret, energien og hjerneaktiviteten

Allerede i fordums tid opdagede en etiopisk hyrde kaffebønnens opkvikkende virkning. Da han i sin middagslur lå og døsede i den uudholdelige tropiske varme og ikke kunne forstå, hvordan hans yndefulde bjerggeder kunne te sig helt vildt i middagsheden, viste det sig, at de havde guffet kaffebønner i sig. Og langt senere kunne videnskaben da også afsløre, at kaffebønnen indeholder koffein, et rusmiddel, der ligesom den i det lykkelige Arabien forbudte vin, havde en forbilledlig indvirkning på hjernen og på menneskets velbefindende.

2 kopper kaffe

I flg. det videnskabelige magasin Nature Neuroscience har videnskabelige forsøg påvist, at ”…koffein forstærker klarheden af signaler mellem nervecellerne” og dermed mere præcist lagrer informationer i hukommelsen, således at signalerne bliver mere fokuserede og klare.

Den optimale virkning opnås ved indtagelse af præcist 200 mg koffein, der svarer til koffeinen i 2 kopper kaffe. Virkningen forøges ikke ved indtagelse af mere koffein/kaffe, og den når ikke op på samme høje niveau ved indtagelse af mindre mængder.

Kaffepausen

Det er jo en kendt sag, at en god kop kaffe er en velkommen opkvikker, når der udøves ”åndelig hjernevirksomhed” såsom at læse til eksamen eller at udfærdige en opgave, hvor man lige skal have samlet trådene …

Men også en kaffepause anses af mange for en af hverdagens små belønninger. At sidde i ro og mag med sin kaffe, måske ledsaget af avisen og et stykke brød, kan have så god en indflydelse, at man rejser sig som et glad og nyt menneske med fornyet energi for at vende tilbage til arbejdsopgaven.

Som bekendt er der megen kaffeslabberas i Danmark – vi ligger blandt de mest kaffedrikkende nationer i verden med små 4 kopper kaffe i gennemsnit om dagen, skønt vi ikke selv producerer kaffe, og sådan har det været siden 1921, hvor vi lå på en 3. plads lige efter Sverige og Cuba. Men det er i arbejdsdagens kaffepauser, at kaffens opkvikkende effekt kommer til udtryk, for efter en kop kaffe er der som regel energi til udførelse af endnu et stykke arbejde.

Kaffevogne

Danskernes store kaffedrikkeri allerede i starten af 1900-tallet var en konsekvens af, at også arbejderne begyndte at drikke kaffe, og kaffe var således ikke længere forbeholdt fornemme damers kaffeservering for ligestillede eller for borgerskabet i al almindelighed. Dansk Kvindesamfund og Københavnske Kvinders Kaffevogne mødte med magistratens tilladelse op ved arbejdspladser og på stærkt befærdede pladser med deres kaffevogne for at tilbyde arbejderne stimulans i form af kaffe – med den skjulte dagsorden at komme værtshusbesøgene og datidens

voldsomme drikkeri til livs, for det var jo her, man ellers hentede de eftertragtede rusmidler. En kop kaffe kostede således i starten af 1900-tallet 8 ører. Men også under den voldsomme krise i 1930’erne påtog de Københavns Kvinder sig at udskænke kaffe med blødt brød til tidens uendeligt mange arbejdsløse. Nogle af bidragene kom ved salg af frimærker og mønter, hvis overskud gik til udskænkning fra kaffevognene til de socialt udsatte. (Danskmoent.dk)

Coffee to go

Vi ser stadig en reminiscens af de over 100 år gamle kaffevogne i bybilledet, nu ofte efter- eller forspændt en cykel – som oftest betjent af unge mennesker, der ledsager salget af kaffe – og måske også et udvalg af tidens bakeoff, der i gamle dage lød betegnelsen ”basser” – med nogle fornøjelige og kvikke bemærkninger. I modsætning til de første kaffevognes kunder for 100 år siden, bliver nutidens kaffekunder ikke stående og ”socialiserer” med de øvrige kunder, mens kaffen drikkes. Kaffen tages derimod med og indtages på vejen frem mod målet – to go.

Også i kiosker, på tankstationer eller ved tognedgange fx kan købes et bæger kaffe - ja, det er i det hele taget blevet såre almindeligt at se folk i hastigt trav på vej til job, metro osv. med rygende varm kaffe i hånden. Kaffen skal bibringe fortravlede sjæle en god start på dagen.

Som oftest udleveres denne kaffe på farten – coffee to go – i et krus med et låg på, der er udstyret med en lille drikkerille, og takket være låget skvulper kaffen jo ikke over.

Og med en kop stimulerende kaffe er kaffedrikkeren fit for fight og dermed klar til dagens gøremål…

*Kilde: Jacob Andersen: Kaffens Kulturhistorie i Danmark 1665-2015, Gyldendal.