Næste:
Næste:

Livet er ikke det værste man har - Og om lidt er kaffen klar

Kaffe er indbegrebet af det lykkelige liv – ikke kun for Svante, men for de fleste af os, ca. 80%, som man kan erindre sig om ved at nynne Povl Dissings og Benny Andersens ”Svantes lykkelige dag”.

Morgenstundens første kop kaffe er for halvdelen af danskerne den vigtigste. Hvis danskerne kun måtte drikke en kop kaffe om dagen, så ville halvdelen drikke den om morgenen, for morgenkaffen bidrager til at gøre dagen god, måske endda særlig god.

Danskernes kaffevaner

Med 4 kopper kaffe om dagen pr. dansker i gennemsnit og altså 20 mio. kopper kaffe om dagen på landsplan har danskerne lagt sig i toppen – på en 4. plads – blandt de mest kaffedrikkende folk i verden, og det på trods af, at klimaet ikke muliggør dyrkning af kaffetræer i Danmark. Sådan er det i øvrigt også med vort vinforbrug og vort vinudvalg i detailhandelen, hvor vi ligger i top blandt ikke vinproducerende lande – at vi ikke selv kan producere nydelsesmidlet (her ses med forlov bort fra vor lille hobbyproduktion af vin), får os så afgjort ikke til at undlade at være storforbrugere.

5 regioners kaffediversitet

Ligesom vi er fælles om ikke at ville undvære morgenkaffen, så foretrækker over halvdelen af danskerne at drikke filterkaffe, dvs. kaffe brygget v.hj.a. en filterpose i kaffetragten og som regel på en kaffemaskine.

At byde på en kop kaffe er identisk med dansk gæstfrihed, og 98% af alle danske hjem har kaffe i huset. Det betyder selv sagt også, at kaffe har en rigtig stor værdi. Alene i Danmark omsættes for ca. 2 milliarder kroner om året.

Skønt Danmark er et lille land, så er der alligevel udbredt forskellighed i kaffevanerne. Således drikker nordjyder og københavnere som regel deres morgenkaffe på job eller uddannelsesinstitution, mens sjællænderne drikker kaffen hjemmefra.

At byde på en kop kaffe er identisk med dansk gæstfrihed, og 98% af alle danske hjem har kaffe i huset.

Men nordjyderne er den mest vægelsindede region overhovedet, når det gælder kaffe. For det første tæller Nordjylland de færreste kaffedrikkere, og alligevel er det dem med den største andel kaffedrikkere, der oftest køber kaffe ude ugentligt. Og modsætningerne fortsætter, fordi regionen tæller også flest kaffedrikkere, der foretrækker at drikke kaffen for sig selv, samtidig med at de er mest glade for socialt samvær. Det hænger simpelthen ikke sammen oppe i Nordjylland – eller sagt med andre ord, man kan gøre, som man har lyst til!

Kaffebilledet bliver ikke meget mere ophidsende, når man bevæger sig sydover til region Midtjylland, for her køber de færreste en kop færdiglavet kaffe mindst en gang om ugen, og kaffen skal i øvrigt være lige ud af landevejen – ja, gerne fra en automat. Ikke noget hokus pokus her, ligesom man i den jyske hovedskab foretrækker filterkaffe, også når man går på kaffebar!

Sønderjyder og fynboer – region Syddanmark – er dejlige, engagerede mennesker. De nyder at gå ud – også på kaffebar. De nyder at være sammen med andre, og de nyder at blive forkælet med et større kaffeudbud – kaffeoplevelser - end hjemme i privaten. I det hele taget er region Syddanmark et godt sted for mad-ører, og tænker man bare 20 år tilbage, var regionen allerede med på en bølge af gourmet spisesteder.

Sjællænderne tænder i modsætning til region hovedstaden på koffeineffekten, altså det gode kick, der giver ekstra energi her og nu. De er med 8 ud af 10 den mest kaffedrikkende region i Danmark. De henter kaffen på tanken, drikker den for sig selv on the go og har ikke så meget øje for smagen…

Men det har københavnerne til gengæld. Kaffen må gerne være håndbrygget, på den særlige bønne, som de godt kan lide. God service, bæredygtighed og socialt samvær er vægtige parametre. Og det må gerne være en caffe latte – altså en kaffe med varm mælk, evt. en cappuccino med mælkeskum. Kaffebaren er københavnernes andet hjem – eller måske rettere en del af arbejdspladsen, for laptoppen medbringes gerne, og besøg på en kaffebar er et mønster i hverdagen.

Kaffealdre

Ligesom der er forskel på kaffedrikning fra region til region, er der også forskel på kaffedrikning, når det kommer til alder. De største kaffedrikkere findes i alderen 28-45 år. Således drikker 85% af alle danskere over 30 år kaffe. Og hele 50% af danskere under 30 drikker også kaffe.

Blandt de 18-34 årige kaffedrikkere bruger 26% min. 200 kroner om måneden på kaffe på kaffebarer, mens kun 12% af de 35-49 årige bruger et lignende beløb.

Er du over 50 år, har en erhvervsuddannelse og bor i en mindre by, drikker du filterkaffe. Er du derimod udstyret med en videregående uddannelse, bor i en større by og er 18-49 år gammel, er du en typisk espresso-kaffedrikker.

Kilder: Danskerherognu.dk, Kaffeinfo.dk, Norstat.dk, Kaffen.dk