Næste:
Næste:

I alt 8 labyrinter kan I quizze og lege jer igennem hos Kalvehave Labyrintpark. Parken ligger tæt på broen, der fører til ferieøen Møn. Foto: Kalvehave Labyrintpark.

Labyrintræs & farmorhygge: Her er 10 hammerfede familieaktiviteter på Sydsjælland og Møn

Det’ sommer, det’ sol og det’ familietid. Sommerferien venter forude, men efter et par dage i skildpaddegear kravler ungerne med garanti på væggene. Heldigvis er der masser af anderledes, sjove og hyggelige oplevelser, som kan underholde hele børneflokken på Sydsjælland og Møn.

1. Find vej gennem labyrinten

Hvorfor dit og hvorfor dat? Måske har du en lille nysgerrig Spørgejørgen på hjemmefronten, der elsker at lære og er en haj til at løse gåder. I så fald kan det kun gå for langsomt med at komme et smut i Kalvehave Labyrintpark. Her skal I bruge knolden for at finde vej gennem de mange snørklede labyrinter. Det kræver både logisk sans, god hukommelse og retningssans. Store børn vil synes, det er supersjovt at dyste mod mor og far, mens de mindste har brug for at gå hånd i hånd og løse udfordringerne i fællesskab.

2. Følg i dinosaurernes fodspor

GeoCenter Møns Klint kan hele familien rejse med tilbage til Kridttiden, dengang drabelige havmonstre og dinosaurer på størrelse med busser regerede. Bliv også klogere på de menneskeskabte klimaforandringer, og kom helt tæt på kælvende gletsjere, tornadoer og andre vilde vejrfænomener i den seje 3D-biograf. Museet har Møns Klint som nærmeste nabo, og i det kuperede terræn kan man både køre mountainbikeræs, tage en tur på svævebanen og lede efter fossiler ved strandbredden. Du kan også komme helt ud på klintekanten med virtual reality.

Mærk suset på kanten af Møns Klint med et par VR-briller på. Foto: Mads Tolstrup.

3. Bliv forkælet af en farmor

En farmor er noget af det bedste i denne verden. Hun giver store krammere, trøster en, når man er ked af det, fortæller gode historier og forkæler sine børnebørn til op over begge ører. Lige præcis den form for hjertevarme møder man i Farmorhuset, der holder til i et farverigt hurlumhejhus i Stege på Møn. Her står en hel hær af frivillige farmødre klar til at give børn i alderen 3-8 år en uforglemmelig dag med hjemmebag, udendørsleg og kreative sysler. IPad og smartphones er bandlyst, til gengæld er der skruet helt op for hyggen, som man kender den fra gamle dage. Kom og spis pandekager, oplev det fantastiske Bamselykkehjulshus, og find en krammebamse i Bamsehjemmet for hjemløse bamser.

4. Oplev skoven fra oven

Trænger tumlingerne til luftforandring, så sæt kurs mod Camp Adventure kun en times kørsel syd for København. Her er der rig mulighed for at tilbringe en hel dag i naturen og få rørt kroppen. Tag en klatretur på de mange trætopbaner, og løb om kap til toppen af Skovtårnet, der ligner en forvokset snurretop og rager hele 45 meter i vejret. Når sulten melder sig, og der skal tankes op på energi, er der alt fra burger til indisk på menuen i Camp Adventures små madboder.

Turen til Skovtårnet går gennem den sommergrønne skov. Foto Frame & Work.

5. Sus afsted på rutsjebanerne

Højere, vildere, én gang til!!! I BonBon-Land vil din lille krudtugle føle sig hjemme på nul komma fem. Mærk suset, når Hundeprutten slår turboen til, få en svingom, I sent vil glemme i Svend Svingarm, eller tag kørekort ved Leo-Farterne. Forlystelsesparken har sjov og ballade for hele familien. Både vovehalse, fartdjævle, kyllinger og alt derimellem kan være med. Glem heller ikke at lave jeres egen slikkepind i bolsjeværkstedet, at smage Viggo Vildsvins Racermave, som en af de nye BonBon-slikposer er døbt, og vær med til at indvie de to nye legeområder Pelles Pirateventyr og Andemad Legepladsen.

6. Tur-retur til det uendelige univers

Vrimler det med bøger om det ydre rum på børneværelset, så vil din lille naturdetektiv labbe et besøg hos Stevns Klint Experience i sig. Få ved det, men af alle steder på denne kolossale planet er Stevns Klint det bedste sted at opleve sporene fra den asteroide, der ramte Jorden for 66 mio. år siden. På et splitsekund udryddede asteroiden nemlig halvdelen af alt liv på planeten. Ja, selv de mægtige dinosaurer kunne intet stille op mod naturens enorme kræfter. Historien om meteornedslaget udfoldes i børnehøjde i Stevns Klint Experiences biograf, og museet er fuld af interaktive udstillinger, der indbyder til leg og læring.

Ét pattedyr var så sejt og stærkt, at det overlevede det meteornedslag, der slog de mægtige dinosaurer ihjel for 66 mio. år siden. På Stevns Klint Experience kan du møde den lille gnaver, som er blevet døbt Lucky. Foto: Steen Gyldendal

7. Tag på fossiljagt i Faxe Kalkbrud

Hvad vil du være, når du bliver stor? Måske dit barn har en arkæolog eller zoolog i maven. I Faxe Kalkbrud kan hele familien tage med Geomuseum Faxes dygtige naturguider på ekspedition i dét, der engang var et spillevende koralrev. En hammer, mejsel og jeres øjne er de vigtigste værktøjer, når I skal spotte forstenede søpindsvin, aftryk af forhistoriske krabber eller måske en hajtand, hvis I er rigtig heldige. Inde på selve museet kan man se animationer af nogle af de søde koralfisk og glubske væsener med kæmpe gab, der svømmede rundt lige her for mere end 63 mio. år siden.

8. Bliv kaptajn for en dag

Kalder alle vandhunde! Stik til søs i en eldrevet picnicbåd fra Bed and Boats, og udforsk det rolige farvand mellem Sydsjælland og Møn. Pak en picnickurv med en masse lækkerier, og kast anker ved en af de mange mennesketomme og naturskønne strande langs kysten. I Præstø kan I prøve kræfter med en surf bike, eller tage på vandsafari og spotte fisk fra indersiden af en glaskano hos Eventyrbåde. Børnefamilier kan følge en særlig sejlrute med opgavespørgsmål, som ender på et piratskib. Ohøj skipper!

Bed and Boats ligger i Kalvehave Havn lige ved Dronning Alexandrines Bro nær den hyggelige ferieø Møn. Foto: Mads Tolstrup.

9. Sving jer i lianerne som Tarzan

Regnestykker og retstavning. Ellers tak! Langt fra alle børn trives med at sidde stille på deres mås en hel dag. Hos Gavnø Go Fly kan dit lille energibundt give den fuld pedal i højderne. Ligesom Tarzan. Her finder I både klatrenet, svævebaner og hængende platforme, som skal besejres ét skridt ad gangen. Der er et hav af trætopbaner i forskellige højder, så børn helt ned i treårsalderen kan være med.

10. Bliv dus med dyrene

Dit barn plager nonstop om at få en hundehvalp, og bogreolen er fyldt med Sebastian Kleins bøger om verdens sejeste dyr. Hvis du (også) har en lille dyreentusiast på matriklen, så er minizooen Øens Dyr det rene slaraffenland. Hos Øens Dyr kan man nemlig komme helt tæt på menneskets pelsede og skællede venner. Nus en lama bag øret, se en vaskeægte slange, og klap de søde kælekaniner. Dyreparken ligger på Masnedø tæt på Vordingborg, er brofast med fastlandet og drives af frivillige.

Find mange flere familievenlige aktiviteter på www.sydsjællandmøn.dk