Næste:
Næste:

Ny dokumentar hos Viaplay bygger videre på journalist Sebastian Richelsens podcastserie om Amagermanden. Nye afsløringer bliver fremlagt og belyst i dokumentarens tre afsnit. Foto: Viaplay.

Dokumentarserie kaster lys over tredive år gamle mordsager

Vedholdende og grundigt journalistarbejde fra forhenværende politimand og nuværende journalist Sebastian Richelsen forstærker mistanken om, at Amagermanden står bag yderligere to mordsager tilbage fra 1990. Det er der nu kommet en opsigtsvækkende dokumentarserie ud af, som sendes og kan streames på Viaplay fra torsdag den 25. november.

Det er nu lykkes at få kilder i tale – kilder som hidtil ikke har stået frem, og som generelt ikke taler med hverken journalister eller politi.

Sebastian Richelsen har talt med nogle af de mest hårdkogte kriminelle - i et miljø hvor man hellere tier end taler. Og netop det gør, at der pludselig kommer en række nye spor frem i sagerne om de to mord, der blev begået tilbage i 1990 - mord som ellers stort set har været skrinlagt som værende uopklarede.

At denne dokumentarserie er blevet til, skyldes ikke mindst de mange henvendelser, som Sebastian Richelsen har modtaget i kølvandet på hans podcastserie ’Den danske seriemorder - Amagermanden’. En podcastserie der går tæt på Amagermanden, og hvor flere eksperter uafhængigt af hinanden er enige om, at han med stor sandsynlighed har flere mord på samvittigheden.

»Lad mig bare sige så meget, at jeg selv blev meget overrasket over, hvilke afsløringer der pludselig så dagens lys – afsløringer som bliver fremlagt og belyst i de tre afsnit«

»Jeg har altid været meget optaget af, hvordan en person som Amagermanden kan have en så afvigende karakter og stiftede første gang for alvor bekendtskab med Amagermanden, da jeg arbejdede som politibetjent i København, og hvor de første alvorlige afsløringer og sigtelser mod ham kom frem. Det, kombineret med at jeg senere tog en journalistuddannelse, mundede så senere ud i en podcastserie på seks afsnit«, fortæller Sebastian Richelsen.

Og det er netop denne podcastserie, som dokumentaren på Viaplay bygger videre på.

»Efter podcastserien fik jeg en række henvendelser og tips fra folk, der pludselig gerne ville tale og ikke mindst seks kvinder, som mener, at de også har været ofre for Amagermandens grufulde forbrydelser. Det kunne jeg simpelthen ikke lade ligge - og lad mig bare sige så meget, at jeg selv blev meget overrasket over, hvilke afsløringer der pludselig så dagens lys – afsløringer som bliver fremlagt og belyst i de tre afsnit«.

»Uden at røbe for meget kan jeg afsløre, at de beviser, som er fremført, efterfølgende er blevet videregivet til politiet, som undersøger sagen igen«, fortæller Sebastian Richelsen.

Den danske dokumentarserie 'Amagermanden' har premiere på Viaplay den 25. november 2021.

Arv eller miljø eller begge dele

Dokumentarserien er mere end en true crime serie. Den indeholder også et psykologisk aspekt, hvor der bliver gået i dybden omkring, hvorvidt Amagermandens handlinger er genetisk betinget, eller om det er handlinger, der er en konsekvens af det miljø, han er vokset op i. Netop miljøet omkring Vestamager, er et sted hvor lovløsheden var en stor del af hverdagen, hvilket også tydeligt kommer til udstyk i dokumentaren.

»Det arbejde som Sebastian har udført, ved at få tidligere venner og bekendte i tale, har været et unikt stykke arbejde, som gør, at vi er i stand til at tegne et billede af, hvem han er«

Christian Stewart-Ferrer, der er er psykolog og en af Danmarks mest vidende inden for seriemordere, har en stor rolle i de tre afsnit, hvor han giver seerne en dyb indsigt i, hvad det er, der gør, at en seriemorder bliver til. Han kommer blandt andet ind på, hvad der har formet ham, og hvordan og hvor meget det miljø, han har været en del af gennem hele sin opvækst, har præget ham og været en medvirkende faktor til, at han endte op som denne grusomme forbryder.

Sebastian Richelsen er journalist og arbejdede fra 2006 til 2016 hos Københavns Politi. Det er lykkes Sebastian Richelsen at bringe nye afsløringer i uopklarede sager ved at tale med nogle af de mest hårdkogte kriminelle - i et miljø hvor man hellere tier end taler. Foto: Viaplay.

Christian Stewart-Ferrer understreger endvidere betydningen af det arbejde, der lægger til grund for dokumentarserien.

»Jeg synes, det er meget imponerende hvad Sebastian når frem til, og hans arbejde er med til, at vi kan tegne den nøje profil af Amagermanden, som også kommer frem i udsendelsen. Karakteristisk for denne situation har været, at Marcel (Amagermanden) har været uhyre tavs, og det gør det naturligvis vanskeligt at tegne en profil af ham. Men det arbejde som Sebastian har udført, ved at få tidligere venner og bekendte i tale, har været et unikt stykke arbejde, som gør, at vi er i stand til at tegne et billede af, hvem han er, og hvad der gør, at man kan gennemføre så grufulde forbrydelser«, fortæller Christian Stewart-Ferrer.

Sebastian Richelsen ønsker med serien ikke at finde fejl hos politiet, men mere få belyst sagen med nye vidner.

»Jeg har ingen interesse i at pege fingre ad nogen – selvfølgelig er der blevet begået fejl i de forskellige sager, men de værktøjer, man har i dag, er også ganske anderledes, ligesom det er lykkedes at åbne op for et miljø, som ellers ikke har for vane at tale. Og i det lys er det naturligvis også interessant at høre psykolog Christian Stewart-Ferrer om et miljø, der kan være med til at forme en fremtidig seriemorder«, siger han.

Læs mere om Viaplays nye dokumentarserie og se traileren her.