Næste:
Næste:

På cykeltur gennem idylliske Sæby.

Tag på Sjællands smukkeste cykeltur

Spring på cyklen, og udforsk en af Sjællands smukkeste cykel- og vandreruter til lyden af fjordens liv og historisk vingesus. På en weekendtur i behageligt tempo vil du opleve strand og skov, landsbyer og herregårde, god mad af lokale råvarer og Danmarks ældste eg.

I lige linje foran cykelstyret ligger store og små sejlskibe på rad og række, og lyden af liners klikken imod master slår en maritim tone an. Vandet og fjorden spiller en central rolle på turen, som begynder på Roskilde Havn. Men det er cyklen og ikke skibene, der er transportmidlet, selvom en lille del af ruten skal tilbagelægges ad vandvejen. Det skal vi vende tilbage til.

Roskilde Havn.

Ruten foran os går via Fjordstien, R40, som ifølge rejseportalen Momondo går igennem et af Sjællands mest naturskønne områder rundt om Isefjorden, Lammefjorden, Holbæk Fjord og Roskilde Fjord. I sin fulde længde er Fjordstien 275 kilometer lang og består af både gamle vejanlæg og nyanlagte stier, der alle er til at klare for cykelryttere på alle niveauer og for dem, der vælger at tage turen til fods. Vi sætter cyklerne i bevægelse, og inden længe er byen og havnen en verden bag os.

Vikinger i horisonten


Grusstien følger vandkanten, og der dufter friskt af saltvand. På det første stykke skal man ikke blive overrasket over at fange silhuetten af et vikingeskib ud ad øjenkrogen, for de besøgende på Vikingeskibsmuseet i Roskilde i bunden af fjorden kan få lov at prøve kræfter med at ro i små vikingeskibe ifølge med kyndige sejlere fra museet.

På denne del af ruten skal man ikke blive overrasket over at fange silhuetten af et vikingeskib ud ad øjenkrogen.

At der har sejlet vaskeægte, store vikingeskibe i området, er et kendt faktum, for i 1962 kom resterne af fem vikingeskibe op ad dyndet på bunden af Roskilde Fjord. Skibene kan nu opleves inde på museet. Man kommer let til at fundere over, hvordan området her så ud tilbage i vikingetiden, imens man cykler afsted i de grønne omgivelser. Kursen er sat – ikke imod vikingetiden – men imod et udsnit af Fjordstien, der passer perfekt til en weekendtur. Langs kysten og via bondeland, gennem skov og over mark til Holbæk, over Orø og rundt om Hornsherred.

Vikingeskib i Roskilde Fjord.

Efter lidt tid drejer stien ind i Boserup Skov og fortsætter mellem skovens mange forskellige arter af løvtræer. Indimellem er der kig til vandet imellem stammerne. Skoven er især populær for cyklister og vandrere om foråret, når skovbunden er dækket af blomster som lærkesporer og gule, blå og hvide anemoner. Nogle steder er der forhindringsbaner i naturens materialer, hvor man kan træne balance og koordination. Et andet sted er der en bålplads og en uforstyrret strand i en lille bugt. • På den anden side af skoven fortsætter ruten ud i bakkede marklandskaber. Hvis man er klar til turens første stop, er det økologiske gårdbryggeri Herslev Bryghus et godt bud på en location – faktisk også selvom man ikke har brug for at hvile benene. Bryghuset er kendt for deres specialøl, som de i nogle tilfælde samarbejder med lokale råvareproducenter om. De får også leveret grønt, frugt og skinke fra frilandsgrise fra lokale leverandører til deres frokosttapas, som er et stop værd i sig selv.

  Frokosthygge hos Herslev Bryghus.

  Et system af fjorde

  Efter et pitstop i Herslev er det tid til at få gang i benene og køre neden om Lejre Vig og ad landevejen mod den sydlige del af Isefjorden. Fjordstien tager dig nemlig ikke kun rundt om en enkelt fjord men rundt om et system af fjorde, der smyger sig om øer og landjord og er med til at skabe et rigt og varieret landskab. Vores tur går nu videre imod Holbæk Fjord og by.

  Samlet set er turen fra Roskilde til Holbæk på 47 kilometer. Det svarer til lidt over tre timer med en gennemsnitshastighed på 15 kilometer i timen. Gode steder at stoppe på vej mod Holbæk er for eksempel Ågerup kirke ved Arnakke. Kirken, som er kendt for sine mange kalkmalerier, har en høj beliggenhed og derfor en god udsigt over Tempelkrogen, som er den sydlige del af fjorden.

  Senere kører vi igen langs strand og skov, hvor de hyggelige udkigspunkter konkurrerer om kandidaturet til være pausested. I Dragerup Skov er der hele 28 gravhøje fordelt omkring stierne, som man kan gøre et holdt ved, eller man kan vente til Holbæk Marina lige uden for byen og nyde havnestemningen der.

  Udsigt til Holbæk Marina.

  Gastronomi og friluftsliv


  Foodies, der drager ud ad Fjordstien, skal måske overveje at lægge nogle ekstra kilometer ind, for der gemmer sig mange kulinariske fristelser rundt omkring i området, og det er ikke kun de gode lammefjordsgulerødder og friske æbler fra plantagerne.

  Foodies, der drager ud ad Fjordstien, skal måske overveje at lægge nogle ekstra kilometer ind, for der gemmer sig mange kulinariske fristelser rundt omkring i området.  Ved Holbæk kan man overveje at holde fyraften og nyde en god middag med fjordudsigt på Restaurant Su-Ri på havnen, eller man kan vælge at tage færgeturen over til Orø, hvor der også er udsigt til forkælelse for smagsløgene. Hvis man ankommer til øen om eftermiddagen, kan man på ti minutter fra færgen køre til Marlieses Gårdcafé og nyde et stykke af Marlieses famøse hjemmebagte kager i hyggelige omgivelser. Caféen har økologisk guldspisemærke.


  Mmmm...tid til kage hos Marlieses Gårdcafé på Orø.


  Orø byder på instant feriestemning med sin overskuelige størrelse og sine mange sommerhuse, og efter yderligere ti minutter i sadlen, kan man parkere cyklerne hos Orø Strandcamping og tilbringe natten i telt, hytte eller shelter tæt på stranden. Alternativt kan man tjekke ind på et af øens Bed & Breakfast-steder eller sove i en tipi på Gæstgiveri og café Hegnegården.

  Tusindårige naturoplevelser

  Hvis du ikke er kommet mentalt ned i gear efter en dosis ø-liv, så kommer du det nu. Næste etape af Fjordstien venter nemlig på fastlandet, nærmere bestemt mod øst på Hornsherred. Derfor begynder dagen med en tur med Orøs lille trækfærge over til Hammer Bakke på den anden side. Turen tager seks minutter, og det er på sin vis alt for kort, når man står her med vand på begge sider og en morgenfrisk havbrise i ansigtet.

  Turen tager seks minutter, og det er alt for kort, når man står her med vand på begge sider og en morgenfrisk havbrise i ansigtet.  Men det er for tidligt at falde i staver, for foran os venter en rask tur på halvanden times tid med fjorden på venstre side og stendysser, strande og Jægerspris Slot forude mod nord. Madglade turgæster med fuldt opladte ben kan overveje en omvej efter proviant til dagens frokost på Svanholm Gods eller hos Mejeriudsalget Hansens Flødeis. Hos sidstnævnte kan man udover at købe ost og delikatesser selvsagt også få sig en is i hjemmebagt vaffel i den nostalgifremkaldende butik. • Dagens første mål – og rutens nordligste – er et træ i skoven, men ikke et hvilket som helst træ. Kongeegen i Nordskoven ved Jægerspris er med en anslået alder på mellem 1500 og 2000 år regnet som Nordeuropas ældste egetræ. Træet er særpræget at se på, fordi det er usædvanligt lavstammet, hvilket måske skyldes at området tidligere har været et fugtigt og åbent engområde. Desuden er træet døende, hvilket er med til at give det et eventyrligt udtryk og til at minde os om, hvor meget på ruten langs fjordene, der har været her i århundreder, før vi kendte til ordet smartphone og kunne tage billeder af det hele med et greb i lommen.

  På cykel til barokken


  Fra skoven går turen sydpå gennem unikke landskaber formet af gletchere under istiden og langs de smalleste passager i Roskilde Fjord. Det var her ud for Tørslev, at vikingerne i slutningen af 1000-tallet sænkede fem skibe for at indsnævre indsejlingen til Roskilde, som var en vigtig og magtfuld handelsby. Næste stop på vores rute byder på endnu et dyk ned i historien om end nogle århundreder senere.

  Vi parkerer cyklerne ved Selsø Slot, som i realiteten ikke er et slot men et vidnesbyrd om Fjordlandets historiske herregårde. Her kan man opleve originalt interiør fra 1730’erne til 1800-tallet i et omfang, der ikke findes andre steder i landet. Hovedbygningen fra 1500-tallet var nemlig ubeboet i en lang periode fra 1800- til 1900-tallet, hvorfor den undgik de moderniseringer, som ellers gjorde sig gældende. Derfor kan man i dag opleve velbevarede tapeter, vægmalerier og spejle fra barokken og også rum i empirestil. Slottet har også helt andre historier at byde på som for eksempel beretninger om tilstedeværelsen af ’den hvide dame’.


 • Naturen omkring Selsø Slot er værd at dvæle ved. Der er et fuglereservat ved Selsø Sø, og lyset er særligt her ved kysten. Lige hvor fjorden og søen mødes, finder man et færgeleje, hvor den lille M/S Svanen lægger til ved forudbestilling. Mod et beskedent ekstragebyr kan man tage cyklerne med sig om bord og nyde rutens sidste etape mod Roskilde til vands og vinke til forbipasserende roere og vikinger.

  Eller man kan fortsætte på to hjul i endnu halvanden times tid igennem landsbyer som idylliske Sæby og via landskaber, hvor man kan føle sig opløftende alene i naturen. Måske bliver der lejlighed til at tage en dukkert i en vig, inden man triller over målstregen efter endnu en dag på Fjordstien.

  Download hele ruten på din mobil og se flere cykelruter i Fjordlandet her.