Næste:
Næste:

Piran. Foto: Nikola Jurišič

På sanserus i Slovenien

Ét kig på billeder fra Slovenien og man tror, de er photoshoppet. Men nej, landet er usandsynligt smukt. I Karst-regionen og området ud til Middelhavet bølger bakker og vinmarker mellem landsbykirker og dybtgrønne skove. Dette hjørne af landet indtager man bedst til bords, til fods eller på et af de mange wellness-steder ved kysten.

Selv efter danske forhold er Slovenien et meget overskueligt land. Blot halvanden times kørsel fra hovedstaden Ljubljana er der hav og bjergtinder i sigte. Her langs Middelhavet og lidt længere nordvestpå i Brda og Vipava-dalen lokker alt fra wellness og vinsmagninger til vandreture og venetiansk arkitektur.

Vipava-dalen i Karst. Foto: Nea Culpa d.o.o.

Wellness ved Middelhavet

Den slovenske spa-tradition har dybe rødder i verdenshistorien med forbindelser til romerriget og senere tiders hofkultur. Ved den slovenske kyst er det især den såkaldte “thalasso-terapi”, som er udbredt. Navnet kommer fra det græske ord “thalasso”, som betyder “hav”. Det henviser til brugen af fx havgus, tang, mudder og salt i behandlinger.

Lepa Vida Thalasso Spa. Foto: Gojko Zrimšek

Saltet udvindes stadig på traditionel vis ved at lade havvand fordampe i de store inddæmmede områder kaldet “saltpander”, som præger landskabet. Metoden været dyrket siden 1300-tallet. Mærk saltets velgørende egenskaber på egen hud ved disse tre håndplukkede wellness-steder, som alle ligger på middelhavskysten: Thalasso Lepa Vida, Talaso Strunjan og Terme Portorož.

Udendørs spa midt i saltområdet

Thalasso Lepa Vida er værd at fremhæve på grund af den enestående beliggenhed midt i Sečovlje Salina Nature Park, hvor det magiske salt udvindes. Her går behandlinger, velvære og omgivelser op i en højere enhed - især hjulpet på vej af de smukke, enkle udendørs faciliteter. Det lyse træ og de rene linjer får landskabet til at træde endnu tydeligere frem. Stedet har åbent fra maj til september og kan besøges på timebasis.

Ægte afslapning og saltterapi i Thalasso Spa. Foto: Nea Culpa d.o.o.

Wellness og vandring i ét

Den smukke natur ved Mesečev zaliv. Foto: Jošt Gantar

Tæt på vandet og varmt omfavnet af et naturreservat ligger Talaso Strunjan, et helseresort med et hav af muligheder året rundt. Her kan man synke ned i et varmt havbad eller mærke varmen fra “det sorte guld” (saltmudder), saltpeeling, aromasauna og oliemassage. Derudover er der en lang række forfriskende vandre- og cykelruter i naturreservatet og frit valg mellem ophold i enten villa, hotel eller lejlighed.

Luksus i kildevandspools

Terme Portorož tilbyder alt fra thalasso-terapi til skønheds- og wellnessbehandlinger. Komplekset favner seks hoteller og flere nydelige indendørs pools med forhistorisk kildevand. Efter en lang dag med wellness kan man passende strække benene i retningen mod Piran. Blot en halv times gang eller otte minutter i bil fra Portorož ligger denne pittoreske by på en spids ude i Middelhavet. Mod landsiden er den afsondret af tæt bevoksning og dele af en middelalderlig konstruktion omringer de røde tage og en fornem central plads. Langs yderpromenaden finder man en række restauranter med uhindret havudsigt og masser af fisk og skaldyr på menuen.

Smukke Piran. Foto: Jacob Riglin

Prøv fx en dynge grillede blæksprutter eller en klokkeren fiskecarpaccio og rund af med en slentretur gennem byens stræder. Her kan man nyde den rene, venetianske arkitektur, som blandt andet er bygget på indtægten fra saltproduktionen. Byen ligger også tæt på både Talaso Strunjan og Thalasso Lepa Vida.

Slovenske lækkerier

Brda eller Goriška Brda er et lille stykke “Toscana” gemt i det nordvestlige Slovenien. Ordet “brda” betyder bakker på slovensk og beskriver glimrende landskabet. Her står cypresserne og vinrankerne på bølgende rækker, og der er alt hvad hjertet begærer af slotte, landsbyer og pludselige olivenlunde.

Vinranker og bakker ved Brda. Foto: Tomo Jeseničnik


Brda er især kendt for bordets glæder, nærmere betegnet vin, ost og charcuteri. Dertil kommer den udbredte kirsebærproduktion, og et køkken, der forener elementer fra det italienske og østrigske. Et eksempel er “štruklji wljkáva”, en slags strudel med oliven- eller salamifyld, “bela in rumena polenta”, hvid og gul polenta eller “potica”, en robust kage af dej, der rulles med sødt fyld og bages i en randform. Generelt er det slovenske køkken så lokalt baseret som muligt og var det allerede længe før, det blev moderigtigt.

Frokost i Karst-regionen. Foto: Tomo Jeseničnik

Vine i verdensklasse

Som vinområde hører Brda til vindistriktet Primorska som leverer vine i verdensklasse. Den nok mest hyppige drue her er den hvide ribolla-drue, som står for en fjerdedel af al vinen i området og en tør, kompleks smagsoplevelse.

Den slovenske vintradition har et par tusind år på bagen og den dag i dag kombineres traditionelle og mere moderne produktionsteknikker. Gå systematisk til værks med en rundvisning i vinkælderen og smagning hos Klet Brda eller Vinoteca Brda. Eller dyk ned lokalt med et kig forbi hos Kabaj Morel. Her kan man slubre en kølig hvidvin på ribolla-druen sammen med en tallerken spinatravioli fra vingårdens egen familiekogebog. De tilbyder også overnatning og udsigt over vinmarkerne fra deres hjemlige spisestue.

Gennem vinranker og landsbyer

En anelse længere sydpå fra Brda ligger Vipava-dalen, som også hører til Primorska-distriktet. Her ligger blandt andet Enoteca Vipava, som har samlet over 170 vine fra hele dalen, deriblandt nogle lavet på de lokale druer zelen, pinela and klarnica.

I lille by i Vipava-dalen. Foto: Marijan Močivnik

Dalen kan indtages med bil, via en vintur eller til fods via Vertovec-ruten.

Den er opkaldt efter Martija Vertovec, som blev født heri 1700-tallet. Han var en af de første slovensk-sprogede forfattere, som skrev om vindyrkning, -lagring og -kemi. Ruten er nem og tager 4-5 timer. Undervejs snor den sig fra et gammelt egetræ i landsbyen Ustje, gennem små krogede landsbyer og vinmarker til udsigtspunkter, hvorfra hele dalen kan beundres gennem egetræstoppe. Slut af med at besøge et af områdets utallige gæstehuse, vingårde eller restauranter.