Næste:
Næste:

Det er første gang, at de tre veninder Lisa, Malene og Sophie er på sommereventyr til søs uden deres forældre til at overtage styringen, når tingene bliver udfordrende. Her ser de solen gå ned over Stevns Klint, der er én ud af syv danske attraktioner på UNESCO’s verdensarvsliste. Foto: Mads Tolstrup.

»Vi har rejst verden rundt, men det her sted topper listen«

De tre københavnere Lisa, Malene og Sophie har udforsket Sydsjælland og Møn på en hæsblæsende sommersejlads, der har sat dem på prøve og ført dem forbi en perlerække af hippe havnebyer. Se den vilde minidokumentar fra deres magiske tur, og få sejlertrioens bedste insidertips til de mange hemmelige spots langs den sjællandske sydøstkyst i bunden af artiklen.

Det var med nerverne helt uden på tøjet, da tvillingeparret Lisa og Malene Eskling og veninden Sophie Frydendahl vinkede farvel til København og satte kurs mod Sydsjælland og Møn. Sammen har de tre veninder i start 20’erne nemlig taget imod den ultimative udfordring fra tvillingernes onkel, Ole, der har boet på Møn i hele sit liv og sejlet på de syv verdenshave. For første gang nogensinde har de på egen hånd styret en sejlbåd sikkert i havn på et storslået sejlereventyr, som har taget dem fra Københavns små kanaler forbi kysterne ved Stevns, Faxe, Præstø og Møn på bare én uge.

I månedsvis op til afgang har de trænet og forberedt sig på sejlereventyret, og undervejs har de kæmpet med strid modvind, de har skullet lægge til kaj i nye, ukendte havne og manøvrere gennem smalle sejlrender. I Præstø Fjord var det lige ved at gå galt på et af de mest kritiske tidspunkter i indsejlingen.

Se, hvordan de tre unge sejlere med nød og næppe undgik at gå på grund, og hvordan turen gik i den storslåede minidokumentar her.


Først da de tre nybegyndere havde Møns Klint om styrbord og befandt sig få sømil fra slutdestinationen Klintholm havn på ferieøen Møn, turde de derfor skåle i champagne og juble.

»Vi har hele tiden været nervøse for, at vinden ville spænde ben for vores planer, men we did it!«, siger Lisa, og søster Malene supplerer:

»Der er blevet uddelt rigtig mange high fives på den her tur«.

De tre unge sejlere Malene, Sophie og Lisa har duelighedstegn og har forberedt sig grundigt op til sejladsen ved at læse søkort og træne indsejling. Foto: Mads Tolstrup.

Hippe havnebyer

Trods prøvelserne har Sydsjælland og Møn vist sig fra sin smukkeste side. Trioen har både oplevet Stevns Klint badet i en candyflossfarvet solnedgang og sovet for anker i en lille bugt med Møns Klint som bagtæppe. For Lisa, Malene og Sophie har det været mere end okay at vinke farvel til flyrejsen sydpå og tage på eventyr i deres egen baghave i stedet.

»På den her tur har vi snakket meget om, hvorfor så mange danskere rejser ud af Danmark om sommeren. Vi har det med at undervurdere, hvad vores eget hjemland har at byde på. Vi har alle tre rejst verden rundt, men at lægge for anker ved Møns Klint, stå op med solen, høre vandrefalken foroven, tage en morgendukkert og nyde en kop varm kaffe, mens vandet klukker, det topper altså listen«, siger Sophie.

Møns Klint er hele 128 meter høj og et af de smukkeste naturfænomener i Danmark. Foto: Mads Tolstrup.

I alt har de tre unge sejlere gjort pitstop ved tre helt igennem charmerende havnebyer langs de sydøstvendte kyster. I Rødvig prøvede de kræfter med stand up paddle hos LimeLight Watersports, i Præstø stod den på ginsmagning hos Radius Distillery efterfulgt af hele 12 fantastiske retter på michelin-restauranten Hotel Frederiksminde, og i Klintholm havn stod en Landrover fra Camp Møns Klint klar til at fragte dem rundt på eventyr på Møn og den bilfri naboø Nyord.

»Jeg har været overrasket over, hvor meget der har været at se og opleve omkring lystbådehavnene i den her del af Danmark. Vi har hverken nået at åbne en bog eller haft strikketøjet fremme, for vi har hele tiden haft masser at lave«, fortæller Lisa.

Nyd en god kop kaffe i Møn Surfs hyggelige surferhjørne efter en lektion i windsurfing eller Stand Up Paddle. Foto: Mads Tolstrup.

Ingen af os havde forventet, at vi ville få så meget god mad syd for København!

På turen har trioen blandt andet chillet i hængekøjerne ved Møn Surf i Klintholm havn, hygget i Rødvig Kro & Badehotels pop up café og drukket gin tonics i strandbaren The Container på Ulvshale Strand. Foto: Sydsjælland & Møn.

Trioen har brugt timevis på at chille i hængekøjerne ved Møn Surf i Klintholm havn, spise burgere i Rødvig Kro & Badehotels pop up havecafé og drikke gin tonics i strandbaren The Container på Ulvshale Strand. Tidligere var Sydsjælland mest af alt en gennemkørselszone, når de tre piger skulle i sommerhus med familie og venner på Møn, men nu har de alle fået øjnene op for, at der er meget at udforske på vejen og langs kysterne.

»Glem alt om Udkantsdanmark! Overalt, hvor vi har været, har der været en superhip og ungdommelig vibe, og vi bed også mærke i, at der var mange lokale råvarer og vegetariske alternativer på menukortene rundt omkring. Ingen af os havde forventet, at vi ville få så meget god mad syd for København!«, fortæller Malene.3 hippe sommeroaser på Sydsjælland og Møn

Vand så blåt, at det ligner en bugt i Italien. Danmarks bedste udsigt og en friluftsbar med højt til himlen. Her er sejlertrioens store rejseguide til dig, der ikke orker overrendte turistfælder, men er på udkig efter lokale eventyr med masser af wow-faktor.

Stevns: Solnedgangssejlads & stand up paddle

Første stop på turen var lille, uforstyrrede Bøgeskov havn på Stevns. Her gik vi direkte ombord i det store frokostbord med klassiske danske retter og sommersalater på Traktørstedet Gjorslev Bøgeskov. Det gamle bindingsværkshus har en stor terrasse med panoramaudsigt over havet. Om aftenen sejlede vi ud i solnedgangen, jagtede en regnbue, og så UNESCO-attraktionen Stevns Klint Verdensarv lyst op i røde nuancer. Det var magisk!

Dagen efter satte vi kurs mod den hyggelige havneby Rødvig, hvor vi hoppede på et par donkey bikes og cyklede ud til Højerup Gamle Kirke, der ligger helt ude på kanten af Stevns Klint. Fra balkonen er der udsigt over den hvide klint og det klare, turkisblå vand. Det var som taget ud af filmen Mamma Mia! Derfra cyklede vi videre til Café Mad & Ro ved Stevns Fyr, hvor vi fik serveret en lækker sandwich i foccaciabrød og friskbagte pandekager med hjemmerørt is og sommerbær.

Stå på SUP-board fra havnebyen Rødvig til Stevns Klint med Limelight Watersports. Foto: Mads Tolstrup.

Tilbage i Rødvig stod den på stand up paddle frem og tilbage til klinten med Limelight Watersports. De har skabt et supercool surfermiljø på den yderste del af havnekajen, lige hvor stranden begynder, og instruktørerne har en virkelig fed energi. Aftensmaden stod Danmarks bedste badehotel Rødvig Kro & Badehotel. De har netop åbnet en pop up café i deres baghave som supplement til de fine krostuer. Her kan man hænge ud i havemøblerne og lytte til loungemusik, mens børn hopper på trampolin, og sejlbådene vipper i vandkanten. I baren kan man bestille lækre burgere og klassisk fish and chips. Vi lå i en sofa med tæpper over os, spiste jordbærtærte, sugede dagens sidste solstråler til os og følte os som verdens heldigste piger.

Præstø: Ginsmagning & michelinmiddag

Præstø havn er meget stemningsfuld, og blot en kort gåtur derfra ligger den smukke, gamle bymidte med farvede huse, stokroser og brostensgader. Men vi startede vores lokale eventyr lidt uden for Præstø hos ginproducenten Radius Distillery, som ligger i naturskønne omgivelser på Oremandsgaard Gods. Her blev vi budt velkommen med økologisk is i nylavet vaffel fra Mosters Is og fik historien om godset, produktionen og æblerne, som ginen laves på. Godset har sin egen frugtplantage, men bruger også nedfaldsæbler fra private haver i lokalområdet. Ginen havde smag af alt fra grapefrugt til agurk, havtorn og æble. Rundviseren Peter var i sit es og blev ved med at åbne nye flasker, vi skulle prøvesmage, så vi blev totalt grebet af stemningen, og der var højt humør på cykelturen tilbage til Præstø havn.

Spis lækker michelinmiddag lavet på årstidens bedste råvarer og serveret på smukkeste vis hos Hotel Frederiksminde. Foto: Mads Tolstrup.

Næste morgen blev vi udstyret med elcykler fra Lykke Cykler og hjulede afsted mod Camp Adventure, der er særligt kendt for sit 45 meter høje Skovtårn. Og vi blev ikke skuffede, det var mindst lige så flot som på billederne. Man går igennem skoven for at komme til tårnet, og fra toppen kan man kigge ned på de grønne trækroner. Men der er også meget andet at opleve på Camp Adventure. Vi spiste i de hyggelige madboder, plukkede en fin buket i blomstermarken, ziplinede gennem et hul i trætoppene på klatrebanen, og så de fede glampingtelte i to etager med badekar og udsigt til skov og sø. Hvis ikke vi havde haft bord på Hotel Frederiksminde samme aften, var vi blevet der hele dagen. Men en michelinmiddag med udsigt over Præstø Fjord ville vi under ingen omstændigheder gå glip af.

Efter et par dages sejlads i modvind med vindblæst hår, var det fantastisk at tage en pæn kjole på og sætte tænderne i intet mindre end 12 helt uovertrufne retter i Hotel Frederiksmindes smukke havestue. Vi fik mad lavet på råvarer fra øverste hylde: kaviar, pighvar og rejer. Og de mange grøntsager i sæson og lækre urter satte prikken over i’et. Selv brødet var i en liga for sig.

Møn: Strandbar, street food & offroad i Landrover

At falde i søvn til lyden af bølgeskvulp klos op og ned ad Møns Klint er en oplevelse, vi aldrig vil glemme. Næste morgen sprang vi i det kølige vand fra båden og padlede rundt på SUP-board i det gyldne morgenlys, inden turen gik til sidste stop Klintholm havn.

Oplev Møn og den lille bilfri ø Nyord i en Land Rover. Lej den gennem Camp Møns Klint, og overnat i tagteltet. Foto: Mads Tolstrup.

At falde i søvn til lyden af bølgeskvulp klos op og ned ad Møns Klint er en oplevelse, vi aldrig vil glemme.

Resten af dagen udforskede vi Møn og Nyord i en Landrover fra Camp Møns Klint, mens vi hørte Elvis på kassettebånd. Stemningen var i top! Først kørte vi offroad i bakkerne på toppen af Møns Klint, og derefter vendte vi snuden mod den hyggelige bilfri ø Nyord for at spise frokost på Noorbohandelen. Her kan man få spiritus og olier fra taphaner, drikke Isle of Møn gin lavet på lokale urter og nyde en sandwich. En kort køretur derfra ligger The Container på Ulvshale strand – en lille strandbar med is, god kaffe og lidt at slukke tørsten med. Den slags små, fede hang out spots finder man mange steder på Møn.

I Klintholm havn har Møn Surf skabt en lille oase, hvor man kan hænge ud i kaffebaren eller tage en lur i hængekøjen – også selvom man ikke skal på surfkursus. Lige ved siden af er Klintholm Mad & Marked åbnet. I madboderne kan man blandt andet få tacos, gourmethotdogs og øl fra Bryghuset Møn, og spisningen foregår omkring langborde med sand under fødderne. For os sluttede syv dages sejlads på sydøstkysten af med livemusik i Klintholm havn. Her drak vi champagne og blev fejret af de lokale. Det var den perfekte afslutning på vores første sommertogt i dansk farvand!

Læs mere om de mange forrygende oplevelser langs Sydsjælland og Møns kyster her.