Nervøsiteten ligger som en tung dyne over det larmende stadion, mens stadionuret tikker ned. Et mål mere er afgørende. På sidelinjen sidder FC Midtjyllands ene holdleder, 74-årige Eilif Dalsgaard, og hvisker for sig selv: »Kom så. Et mål mere« – igen og igen.
Den midtjyske hjerteklub er vant til sejre, medaljer og pokaler. Men lige nu er de unge ulve i problemer. Da slutfløjtet lyder, står det 3-3. »Der bliver brug for en bred skulder og opmuntrende ord til de skuffede spillere«, siger Eilif Dalsgaard. “Selvom drengene på mange måder er stjerner inden for deres sport, er de jo også bare mennesker,” uddyber ildsjælen.
Så i omklædningsrummet får de unge drenge en krammer. Sådan har Eilif Dalsgaard gjort i mere end 20 år, hvor han har været tilknyttet som frivillig ildsjæl for FC Midtjylland.
»Mange af drengene kender jeg jo rigtig godt. En stor del af dem har jeg været holdleder for, da de spillede på U19-holdet. De fleste er flyttet hjemmefra tidligt, fordi de har gået på klubbens fodboldakademi. Så får jeg måske lige en kaffe og snakker med dem; hvordan har de det?« siger den erfarne holdleder, der de sidste 13 år har været frivillig hjælper for superliga-truppen:
»På den måde handler det jo også om at kunne skabe et hyggeligt og rart miljø for dem«, siger Eilif Dalsgaard.
Af samme årsag møder holdlederen også altid ind kl. 08.00 til Superligaholdets træningssession for at ordne spillernes tøj, som han har vasket på forhånd. Han lægger det frem på bænkene i omklædningsrummet, fylder vandflaskerne og sørger for, at alt er, som det skal være.
For selvom spillerne er feterede og lever en beskyttet tilværelse, er der stadig brug for menneskelig omsorg og støtte. Det ved Eilif Dalsgaard efter mere end to årtier som frivillig ildsjæl i fodboldklubben.
Hvis jeg kan støtte drengene og FC Midtjylland, er det en god dag for mig.
Eilif Dalsgaard, frivillig i FC Midtjylland
»Når jeg møder drengene ude på gangene om morgenen, giver jeg dem lige et kram eller et skulderklap. Så får vi snakket lidt, og så hjælper jeg måske de udenlandske spillere med at falde til, hvis der er brug for det. Jeg nyder virkelig at være her og at være omkring drengene, trænerne og den energi, der er her. Hvis jeg kan støtte drengene og FC Midtjylland, er det en god dag for mig«, siger han.
Eilif Dalsgaard har været frivillig ildsjæl i FC Midtjylland i mere end to årtier.
Familiebånd driver frivilligheden
Fodbold er som bekendt en sand rutsjebanetur gennem følelsesregisteret. Ekstase afløses i næste minut af nervepirrende spænding. Sådan er det også for ildsjælen, Eilif Dalsgaard.
Men det er ikke den konstante spænding, der har slået ham ind på frivillighedens baner. Det er familiebåndene. Det frivillige arbejde som holdleder begyndte nemlig for Eilif Dalsgaard i 2002 for fusionsklubbens ynglingehold.
»Mine børn spillede bold, og så kan jeg jo ikke holde min mund. Og så bliver man pludselig en del af holdet, selvom jeg har mit fuldtidsarbejde ved siden af«, griner den garvede midtjyde, som siden 2010, hvor han gik på pension fra det civile arbejdsmarked, også har været holdleder for Superliga- og reservetruppen i FC Midtjylland.
Kærligheden til FC Midtjylland
Allerede inden lokalklubberne Ikast FS og Herning Fremad fusionerede i 1999, var Eilif Dalsgaard gennem sit professionelle virke som bilsælger og salgschef involveret i de to klubber via sponsoraftaler.
I FC Midtjylland står vi sammen i medgang og modgang.
Eilif Dalsgaard, frivillig i FC Midtjylland
Netop sponsorer, store som små, spiller en rolle i klubbernes velbefindende. Det er ingen hemmelighed, at der er mange omkostninger forbundet med at drive en fodboldklub i form af talentudvikling, lønninger, vedligeholdelse og alt det imellem.
Sponsoraterne kan altså være med til at få klubben til at køre rundt – og dermed forstærke den lokale ånd, som eksisterer mellem klubben, lokalbefolkningen og de lokale erhverv. For klubbens sportslige succes afhænger til dels også af en god økonomi i klubben; at de har de rigtige spillere, fysioterapeuter og trænere.
Det fortæller professor Bjarne Ibsen fra Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfundet ved Syddansk Universitet.
»Den succes klubberne har på banen – som også er funderet i klubbens økonomiske realiteter – kan også være med til at holde gejsten oppe blandt de lokale fans og de frivillige ildsjæle«, siger Bjarne Ibsen.
I dag er Eilif Dalsgaards kone også frivillig i fodboldklubben, og de deler glæden sammen ved at støtte op om holdet og fællesskabet.
For Eilif Dalsgaard var det altså også via det lokale erhvervsliv, at de to klubber – Ikast FS og Herning Fremad – slog professionel rod i ikastboen. Selvom de +20 år som frivillig holdleder har budt på mange op- og nedture, har det været det hele værd, synes holdlederen.
»Jamen, det er jo mange år, vi har været med herude i fodboldlivet. I dag er min kone også frivillig i klubben, så selvfølgelig vokser der en kærlighed til klubben. Det er en rigtig familieklub – og det starter helt oppe ved ledelsen. Det skal være en familieklub, hvor vi hilser på hinanden, snakker ordentligt sammen. I FC Midtjylland står vi sammen i medgang og modgang«, siger Eilif med et smil på læben.
Læs mere om de lokale ildsjæle i kampagnen hos Arbejdernes Landsbank.