Næste:
Næste:

Kærligheden til Brøndby IF er livslang for ildsjælen, Maria Schultz, der i ti år har været frivillig for klubben.

Ildsjæl går glip af kampene for at passe sit frivillige arbejde i fodboldklubben: »Hele familien arbejder frivilligt herude - min yngste datter tripper nærmest for at blive gammel nok«

Kærligheden til Brøndby IF er livslang for ildsjælen, Maria Schultz, der i ti år har været frivillig for klubben - og har taget familien med. Hendes kærlighed går langt ud over bare fodbolden – den er særligt rettet mod alle de passionerede fans og de frivillige, der skaber et unikt fællesskab i den berømmede Vestegnsklub. Og som er blevet hendes anden familie.

Maria Schultz er opvokset i Ishøj på den københavnske vestegn. Et område, der er kendt i hele fodbold-Danmark for sin sportslige katedral; Brøndby Stadion. Hun husker tydeligt første gang, hun trådte ind på Brøndby Stadion som 13-årig. »Jeg blev fuldstændig grebet af suset. Af stemningen. Alle de glade, passionerede mennesker, og det fællesskab, der herskede. Man var sammen om noget større. Jeg var helt høj, da jeg kom hjem fra den kamp«.

Siden er der løbet meget vand gennem åen, men kærligheden til Brøndby IF bruser stadig med lige så stor kraft gennem Maria Schultz. Det er livslang kærlighed. Det er også derfor, hun har kastet tusindvis af frivillige timer i klubben fra Vestegnen.

SE VIDEOEN: Derfor er kærligheden til Brøndby IF livslang.

  • »Jeg har altid godt kunnet lide konceptet om, at man giver uden nødvendigvis at få noget igen. Jeg synes, det giver mig en god fornemmelse, når jeg ved, at min tid herude er noget, der hjælper alle de unge piger og drenge, som løber rundt herude i klubben og drømmer om at spille inde på stadion foran en pakket Sydside«, fortæller ildsjælen.

    Fællesskabet, der er omkring klubben, er fuldstændig fantastisk. Det er derfor, jeg gør det.


    Den frivillige opbakning er stor i Brøndby. Maria Schultz er i dag leder af boderne inden for stadion på kampdage. Et frivilligt arbejde, der betyder, at hun går glip af kampene.

    »Selvfølgelig er det ærgerligt, jeg ikke kan stå på stadion sammen med 28.000 andre gulklædte fans, når hjemmekampene går i gang. Men jeg elsker at give tilbage til Brøndby for alt det fællesskab og passion, den har givet mig. Sådan er det herude«.

    Fællesskabet er mere end bare fodbold

    ‘Jobbet’ som frivillig kræver til tider sine timer. Der er dage, hvor Maria står i kulde, regn og slud. Dage, hvor hun må sige nej til andre ting. Dage, hvor hun bare gerne ville være hjemme. Så hvad er det, der alligevel får hende til at fortsætte som frivillig - på tiende år?

    »Brøndby er blevet så meget mere end bare fodbold for mig. Jeg elsker at kunne give tilbage til det passionerede fællesskab, som eksisterer for Brøndby IF«, siger Maria Schultz.

    »Det er fællesskabet«, fortæller Maria Schultz. »Fællesskabet, der er omkring klubben, er fuldstændig fantastisk. Det er derfor, jeg gør det. Det er kærligheden til de mennesker, der bakker op om Brøndby og værdierne herude. Selvfølgelig også for førsteholdet på herre- og kvindesiden, men Brøndby er blevet så meget mere end bare fodbold for mig. Jeg elsker at kunne give tilbage til det passionerede fællesskab, som eksisterer for Brøndby IF«.

    I familien Schultz er det ikke kun Maria, der har brugt frivilligtimer i den berømte vestegnsklub. Hendes mand og hendes børn har også givet en hånd med. Flere gange har hendes mand meldt ferie fra sit job for at tage med på udlandsture som træner for ungdomsholdene.

    »Min yngste datter tripper nærmest for at blive gammel nok, så hun også kan arbejde frivilligt herude. Jeg er glad for, mine børn har taget frivilligheden til sig«.

    Værdifuldt og meningsfyldt

    Bjarne Ibsen er professor på Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund på Syddansk Universitet. I mere end 30 år har han beskæftiget sig med frivillighed som forskningsområde. Fra hans forskning er det tydeligt, at frivilligheden kommer i mange former og farver. Men motivationen er typisk den samme; at man gør en synlig forskel for andre.

    De fleste bliver frivillige, fordi de ser, det er værdifuldt og meningsfyldt for andre.

    Frivilligheden kommer i mange former og farver. Men motivationen er typisk den samme; at man gør en synlig forskel for andre. 

    »De fleste bliver frivillige, fordi de ser, det er værdifuldt og meningsfyldt for andre. Det giver simpelthen mening, at man hjælper til som holdleder, træner eller står i klubbens cafeteria. Det hjælper klubben og dens medlemmer, og det ser man en værdi i. Samtidig får mange en stor glæde ud af fællesskabet«, forklarer Bjarne Ibsen.

    Jeg har fået en ny familie

    I 10 år har Maria Schultz været frivillig i Brøndbyernes Idrætsforening. Hun startede som holdleder på hendes søns ungdomshold. Et hold, der i øvrigt havde Maria Schultz’ mand på det ligeledes frivillige trænersæde i mere end 10 år. Senere fik hun, som alle andre forældre til børn i klubben, et frivilligt arbejde i boderne udenfor det støjende stadion på kampdage.

    Med tiden er båndene kun blevet stærkere. Ildsjælen Maria Schultz og hendes mand ses med flere af de andre frivillige forældre udenfor banerne. »Nogle af de andre herude er blevet nogle af mine bedste veninder. Og min mand og jeg har fået helt fantastiske venskaber med andre herude. Vi har været med til konfirmationer, bryllup, sølvbryllup, runde fødselsdage. Det er ikke bare fodbold herude. Der er mange, der er blevet min anden familie«.

    Tag med på stadion. Kom med på Sydsiden og mærk suset. Jeg vil vædde med, I bliver bidt af det.

    »Nogle af de andre herude er blevet nogle af mine bedste veninder. Og min mand og jeg har fået helt fantastiske venskaber med andre herude, fortæller Maria Schultz om frivilligfællesskabet i Brøndby IF«.

    Selvom fællesskaberne er det primære trækplaster, kan førsteholdets kampe alligevel ikke helt undslippe Maria Schultz. Mesterskabet i 2021 var højdepunktet. En forløsende energi, der kostede flere glædestårer i dagene efter. Det – følelserne – er en del af fodboldens DNA.

    Flere har i spøg kaldt Maria Schultz småtosset, fordi hun er så stor Brøndby-fan. Men hun har altid en opfordring klar til dem. »Tag med på stadion. Kom med på Sydsiden og mærk suset. Jeg vil vædde med, I bliver bidt af det«. Det er lige her, de største ildsjæle bliver født.

    Læs mere om de lokale ildsjæle i kampagnen hos Arbejdernes Landsbank.