Næste:
Næste:

Til en god sommer hører et køligt glas rosévin


Ligesom mange danskere har længtes efter de dejlige varme, lyse sommeraftener, har mange af os også længtes efter at nyde stunderne sammen med et dejligt afkølet glas rosévin. Men hvad er historien egentlig bag rosévinen, og hvorfor er det blevet så populært at drikke? Det handler om smagsoplevelser og en væsentlig forbedret kvalitet, som er skyllet ind over det danske marked i de seneste år. Og populariteten er støt stigende, fortæller et af Danmarks førende vinhuse, Wines & Co, der netop har indgået endnu en aftale, denne gang med et det eksklusive franske vinhus – Domain de Cala.

Historien om rosévinen går tilbage til antikken, hvor vin blev produceret og konsumeret i store mængder. Måden, hvorpå den blev produceret, var og er stort set som i dag - man lader drueskallerne fra de røde druer være i kontakt med mosten i kortere tid end ellers, og således giver det vinen en lyserød farve og en mere delikat smag end den, vi kender fra rødvine.

Rosévine forbindes ofte med Frankrig, hvor vinen blev særligt populær i det 18. århundrede. Dengang som i dag er Provence-området i det sydlige Frankrig kendt for at producere et stort udvalg af rosévine. Men det er ikke det eneste sted, man skal kigge i retning af, hvis man ønsker sig en god rosévin.

I Tyskland har man ligeledes en lang historie med rosévin, og nogle af de mest smagfulde rosévine kommer fra det tyske vinhus Ferdinand Pieroth – et mere end 350 år gammelt vinhus, der har været aktivt i Danmark siden 1961. Og hvis vine, grundet en nylig indgået samarbejdsaftale mellem Ferdinand Pieroth og Wines & Co, fortsat er at finde på det danske marked.

Roséboom i Danmark

Rosévinen har altid været en fast bestanddel af sommeren i Danmark, og særligt ved arrangementer som bryllupper, konfirmationer og studentergilder har den lyserøde vin været med til at skyde festen i gang. Men i 2018 skete der pludselig noget - det blev ligesom året, hvor rosévinen for alvor slog igennem, fortæller vinspecialist Ulrik Nielsen fra Wines & Co:

»Sommeren 2018 var ekstraordinær god, lang og varm, og det fik danskerne til at drikke rigtig meget rosévin - så meget at mange importører faktisk mange steder måtte melde udsolgt den sommer. Før 2018 udgjorde rosévinen omkring 5 procent af det samlede vinmarked - i dag udgør den over 10 procent af det totale marked, og tendensen er kun stigende«, fortæller han.

En medvirkende årsag til, at kurven er opadgående for rosévinen, skyldes ydermere, at danskerne er blevet langt mere kvalitetsbevidste, når det gælder rosevin, påpeger vinspecialisten.

»Da efterspørgslen eksploderede i sommeren 2018, begyndte danskerne også at blive opmærksomme på kvaliteten og ikke mindst smagsnuancerne indenfor roségenren. Generelt er danskere, sammenlignet med andre lande, meget ’vinvidende’. Men indtil 2018 var det primært indenfor rød- og hvidvin, at man havde sit fokus rettet mod – det ændrede sig så i 2018, hvor interessen særligt indenfor rosévinen for alvor tog fart. Det betød således også, at kvaliteten fra vinimportørerne nåede nye høje standarder – og heldigvis – for mens markedet førhen var overskyllet af dårlig kvalitet, så er det ikke tilfældet længere. Og det skylder vi rosevinen, der har så meget at byde på«, fortæller Ulrik Nielsen, som i dag udbyder en række forskellige kvalitets-rosévine til fornuftige priser.

Hvornår drikker man rosévin?

Mens rosévinen tidligere typisk var en del af velkomstdrikken til sommerfesterne, så er spektret langt bredere i dag, fortæller Ulrik Nielsen.

»Rosévinen har, grundet sin popularitet, vundet frem i rigtig mange sammenhænge, udover det at være en velkomstdrink – og det skyldes naturligvis også, at kvaliteten af vinen er blevet væsentlig forbedret. Står man og forbereder en lækker sommermiddag, er der intet bedre, end at gøre det i selskab med et lækkert glas afkølet rosévin. Og der er også mange, der i dag vælger at indtage vinen til sommermiddagen – hvis den f.eks. står på fisk, skaldyr, kylling eller en sommergrillet bøf, så er det i dag næsten et must, at måltidet nydes sammen med en rosévin«, siger han.

En aftale med Domain de Cala rykker Wines & Co op i den danske superliga for rosévin

Den øgede interesse for rosévin har skabt et marked for en række nye spændende producenter. Et eksempel herpå er det internationalt anerkendte vinhus Domain de Cala fra Provence, som Wines & Co netop har indgået eksklusivaftale med. Bag Domain de Cala står den tyske kendiskok Joachim Splichal, som også er stifter og ejer af Patina Gruppen, der driver mere end 70 toprestauranter i USA.

Vinene fra Domain de Cala, er alle økologiske, og bliver produceret med den største respekt for jorden og omgivelserne. Og på trods af at Domain de Cala kun har få år på bagen, har flere af deres vine allerede vundet utallige anerkendelser og priser.

»Vi er utroligt stolte af, at kunne præsentere dette eksklusive samarbejde, som betyder, at Wines & Co i Danmark rykker op i toppen af superligaen, når det gælder kvalitets-rosévin. I foråret 2023 har vi blandt andet danmarkspremiere på fem fantastiske vine fra Domain de Cala, heriblandt tre rosévine. Og sammen med vores eksisterende rosévine, er jeg sikker på, at de alle vil blive et hit blandt danskerne i sommeren 2023«, fastslår Ulrik Nielsen.

Anbefalinger til sommeren 2023

Listen er lang over kvalitets-rosévine fra Wines & Co. Vi har bedt Ulrik Nielsen anbefale, hvilke rosévine der giver dig en ekstraordinær god smagsoplevelse på en dejlig sommeraften – heriblandt er naturligvis de tre nyheder fra Domain de Cala.

Knyp - 2021

En frisk tysk rosévin fra Pinot Noir-rækkerne. Vinen er saftig, let og frugtig. Den ultimative sommervin! Er særlig lækker hvis menuen står på en let salat og et grillet kyllingebryst, men fungerer også perfekt sammen med en oksefilet.

Køb vinen her

Rosé d’Anjou 2020

En lækker rosévin fra Loire-dalen i det nordvestlige Frankrig. Hindbær, stikkelsbær og jordbær dominerer i vinens fantastiske duft, som i munden er forfriskende med sin flotte røde frugt, lette syre og en lille snert af sødme. Den ultimative terrassevin, som er særlig lækker til en kold pasta, salater og friske oste.

Køb vinen her

Chevalier de Bayard Rosé 2021

Franske Chevalier de Bayard Rosé er en bestseller. En særdeles dejlig sommervin med en perfekt balance mellem frugtighed og sprødhed. Syrah- og Grenachevarianterne, der bliver anvendt til at producere denne dejlige rosé, resulterer i en lakserosa vin, fyldt med aroma af hindbær og jordbærfrugt. En dejlig vin som kan drikkes til stort set alle sommermenuer.

Køb vinen her

Misty Peak Zinfandel Blush 2021

Denne Californiske rosévin er beviset på, at det ikke kun er i Europa, der dyrkes rosévin af høj kvalitet. Ud over sin fine sødme er Zinfandel Rosé kendetegnet ved aromaer af melon, fersken og jordbær parret med en silkeblød mundfornemmelse og en blød finish. Vinen passer perfekt sammen med krydrede ikke for varme asiatiske retter eller frugtbaserede desserter.

Køb vinen her

Nyheder fra Domain de Cala

Rosé Prestige

Druesammensætningen for Rosé Prestige er Grenache noir (75 pct), Syrah (24 pct) og Rolle (0,5 pct). Farven i vinen er klar og lyserød. Vinen dufter af aromatiske blomster ledsaget af hvid frugt, fersken og citrus. I munden er vinen livlig og kraftfuld og giver en frisk balance af hvid frugt og citrus. Lyder menuen på skaldyr, krydret mad eller fiskesuppe er denne rosévin det perfekte match.

Køb vinen her

Rosé Classique 2022

Druesammensætningen for denne fantastiske rosévin er Grenache noir (65 pct), Syrah (10 pct), Cinsault (14,5 pct) og Rolle (10,5 pct) Farven i vinen er lyserød med fersken-fremhævninger og giver dig en helt særlig oplevelse. I næsen fornemmes en finesse med aroma af friske, røde jordbær-, hindbær- og citrusfrugter. Og i munden er vinen elegant, livlig og lækker akkompagneret af noget af citrusfrugter og friske abrikoser – en mineralsk finish. Kan i den grad anbefales som aperitif eller sammen med sushi.

Køb vinen her

Sparkling Rosé

Druesammensætningen er Grenache (30 pct) og Cinsault (70 pct). Som navnet angiver er dette en rosevin indeholdende fine og forfriskende bobler, og er den perfekte ledsager til festlige øjeblikke. Farven på vinen er lyserød ferskenfarvet med sølvreflekser. Smagen er livlig og citronagtig, der udvikler sig mod citrus og krydrede noter. Er menuen asiatisk, eller står du og skal bruge en aperitif, er Sparkling Rose ideel til formålet.

Køb vinen her

Læse mere om kvalitetsvine vine fra Wines & Co.