Danskerne drømmer sig netop nu væk fra det kolde og grå Nord. Mange vælger på ferien i Thailand eller på Tenerife at komme ud at opleve vilde dyr i fangenskab som for eksempel elefanter eller delfiner, uden at vide at de i virkeligheden støtter en industri, hvor dyrene lider.
En halv million vilde dyr udnyttes i turistindustrien verden over. Det er alt fra elefanter og tigre til delfiner og aber. De lever i små bure og bassiner eller er lænket fast blot for at blive brugt som fotorekvisitter i turistselfies, slæbe rundt med turister på ryggen eller optræde og lave shows.
Phuket Zoo i Thailand har gentagne gange rangeret ekstremt dårligt inden for dyrevelfærd. Om dagen står elefanterne lænket på beton, og de bruges jævnligt til shows og forlystelser. Elefanten Jumbo var kun tre år gammel, da han døde i maj 2019. Han blev hver dag tvunget til at danse til rave-musik foran turisterne.
Forud for det tætte møde mellem mennesker og vilde dyr er der foregået en frygtelig mishandling af dyret. Det er nemlig kun muligt at komme så tæt på vilde dyr som for eksempel elefanter, hvis dyret er blevet trænet med ekstremt hårde metoder.
»For de dyreglade turister kan det se ud, som om dyrene trives. Men vilde elefanter ville aldrig lade mennesker ride på sig. De har gennemgået en frygtelig brutal træning, hvor de er blevet tvunget til underkastelse«, siger Stephanie Kruuse Klausen, kampagneansvarlig i World Animal Protection Danmark.
Turister opsøger typisk attraktioner med vilde dyr, fordi de er dyreelskere. Det kan ofte være svært at se mishandlingen, da den for det meste foregår skjult bag facaden, hvor turisterne ikke ser den.
Mange udbydere af underholdning med vilde dyr undskylder sig med, at dyrene er avlet og født i fangenskab. Men det betyder ikke, at dyrene er tamme og dermed trives bag tremmer eller i lænker. Deres vilde instinkter er fortsat intakte.
»Mange af de dyr, der bruges i underholdning, er meget intelligente og har komplekse sociale behov, som de ikke kan få opfyldt i fangenskab. Det kan medføre både fysiske og psykiske lidelser«, siger Stephanie Kruuse Klausen.
Elefanterne Ruay Ngern (venstre) og Boon Lai (højre) står i skyggen af skovens træer i den varme eftermiddagssol.
Dyrebeskyttelsesorganisationen World Animal Protection har i mange år arbejdet for at stoppe udnyttelsen af vilde dyr i underholdningsindustrien. De har blandt andet overbevist over 250 rejseselskaber om at droppe elefantridning og -shows, ligesom mange rejseudbydere i dag har droppet alle typer underholdning med vilde dyr.
»Vi er rigtig glade for, at så mange rejseudbydere er stoppet med at tilbyde underholdning med vilde dyr. Desværre er det stadig muligt at booke både delfinshows, elefantridning og andre former for underholdning med vilde dyr på mange feriedestinationer. Derfor er det afgørende, at man undersøger tingene grundigt, inden man tager på sådan en udflugt på sin ferie«, siger Stephanie Kruuse Klausen og understreger:
Når du booker udflugter i ferien, så sørg for at tjekke programmet grundigt. Hvis du kan røre ved, ride på, bade eller tage en selfie med et vildt dyr, er det et NO-GO.
Stephanie Kruuse Klausen, ekspert i vilde dyr i World Animal Protection