Klimakrisen har på mange områder gjort op med brug og smid væk-kulturen, men når det kommer til vores mobiler, så er vi anderledes tilbageholdende med at lade vores iPhones indgå i en cirkulær økonomi. Når batteriet dør, ryger mobilen ofte ned i skuffen, når vi først har været ude og købe den sidste nye model.
Og det er en skam. Både for klimaet og økonomien. Det mener den finske virksomhed, Swappie, som derfor har udviklet et billigere og mere miljøvenligt alternativ til en ny telefon.
Elektronik skal selvfølgelig også være en del af den cirkulære økonomi. Det er både fornuftigt i forhold til den enkelte kundes økonomi, men det er også fornuftigt i forhold til klimaet.
Casper Andersen, Danmarks landechef i Swappie
Swappie garanterer, at deres mobiltelefoner fungerer optimalt og fremstår nye. Foto: Swappie.
»Elektronik skal selvfølgelig også være en del af den cirkulære økonomi. Det er både fornuftigt i forhold til den enkelte kundes økonomi, men det er også fornuftigt i forhold til klimaet. Man sparer faktisk hele 78 procent CO2, når man køber en brugt mobiltelefon, og alene hos Swappie har vi siden starten i 2016 sparet 23000 ton co2 ved at købe og sælge brugt,« fortæller Casper Andersen, Swappies landechef i Danmark.
Mobilen bliver som ny
Konceptet går i al sin enkelhed ud på, at Swappie sælger istandsatte iPhones med garanti.
»Når vi modtager en gammel mobil, gennemgår den en 52 trins proces hos vores professionelle teknikere. Vi sletter alle data, fikser funktionelle problemer, udskifter langsomme batterier, opdaterer softwaren, kvalitetssikrer det hele, så er der også to års garanti, som nye mobiler, når vi sælger den videre,« siger Casper Andersen.
En af de største barrierer i forhold til en cirkulær økonomi indenfor elektronik er forbrugernes manglende lyst til at skille sig af med deres gamle iPhone. En undersøgelse, som analyseinstituttet Kantar Gallup har lavet for Swappie viser, at 28 procent af de adspurgte danskere beholder deres gamle mobiltelefon, selv om den ikke virker.
»Forbrugerne gemmer den gamle mobil som backup, men størstedelen bruger den aldrig igen. Og jo længere tid den ligger i skuffen jo mindre bliver den værd, så det giver god mening at sælge den videre,« siger Casper Andersen.
Når Swappie modtager en gammel mobil, gennemgår den en 52 trins proces hos virksomhedens professionelle teknikere, inden den sælges videre i den cirkulære økonomi. Foto: Swappie.
Elektronik skal også være cirkulært
Swappie gjorde sit indtog i Danmark forrige år og er nu til stede i 15 europæiske lande, hvor forbrugerne enten kan sælge deres brugte iPhone for en afregningspris, indgå en byttehandel eller købe en istandsat iPhone via Swappie.
Det tog bilmarkedet 30-40 år, og vi håber, at vi kan gøre det på 10 år.
Casper Andersen, Danmarks landechef i Swappie
»Vi køber fra private, på auktioner og fra virksomheder, fordi vi gerne vil have elektronikken ind i den cirkulære økonomi. Vi kender det jo fra tøj, møbler og biler, og vi håber, at vi kan få elektronik-markedet derhen, hvor bilmarkedet er i dag. Vores mission er at gøre renoverede enheder mainstream og aktivere en cirkulær økonomi i smartphone-industrien ved at give folk en sikker og troværdig mulighed for at sælge deres gamle enhed og købe nyrenoverede mobiler. Det tog bilmarkedet 30-40 år, og vi håber, at vi kan gøre det på 10 år,« siger Casper Andersen, som er overbevist om, at forbrugerne er klar til cirkulære økonomi på elektronikmarkedet.
»Der kan måske også være en tillidsbarriere i forhold til at købe brugt elektronik, men vi er heller ikke meget for at kalde det brugt. Det er gennemgået og eventuelt repareret af en professionel tekniker, og vi har fri levering og retur, så vores kunder har samme forbrugerbeskyttelse, som når de køber nyt,« understreger Casper Andersen.
Læs mere om køb og salg af renoverede smartphones hos Swappie.