Hver eneste dag interagerer vi med vinduet som en af dagens mest naturlige ting. Det er så integreret en del af vores levede liv, at vi sjældent skænker det en videre tanke. Men måske burde vi kaste et nyt og undersøgende blik på den allestedsnærværende bygningskomponent, for vinduet gemmer så meget mere, end det blotte øje ser. Vinduer repræsenterer civilisation og kulturer. Vinduet har haft enorm betydning i alverdens civilisationer, kulturer og sat sit evige vandmærke i kunsten.
Indtil august viser vinduesmuseet VILLUM Window Collection den japanske udstilling Windowology; New Architectural Views from Japan. Der er fri adgang til udstillingen, der udspringer af et japansk forskningsprojekt, hvor – primært japanske – arkitekter har undersøgt vinduets nutidige og historiske betydning blandt forskellige kulturer.
»Vinduet er meget mere end et simpelt bygningskomponent«, fortæller VILLUM Window Collections museumsleder, Dorthe Bech-Nielsen. »Vinduet har eksempelvis betydning for det moderne byliv, håndværk, design, arkitektur og miljø. Og det er det, Windowology-udstillingen viser«.
Vinduer repræsenterer civilisation og kulturer. Vinduet har haft enorm betydning i alverdens civilisationer, kulturer og sat sit evige vandmærke i kunsten. Foto: Jeremie Souteyrat.
Danske VILLUM Window Collection dokumenterer og formidler vinduets kulturhistorie, dets teknologiske udvikling og ikke mindst vinduets betydning for menneskers adgang til lys, luft og udsigt. Med Windowology, der er udviklet af The Window Research Institute i Tokyo og er kurateret af arkitekt og kulturanmelder Igarashi Taro, får museets besøgende nu også mulighed for at gå på opdagelse i japansk vinduesforskning, der fokuserer på det fascinerende bygningselements store kulturelle betydning.
Vi kigger ind og ud. Iagttager og bliver iagttaget.
»Det er med stolthed, at VILLUM Window Collection indtil august viser den japansk-kuraterede udstilling«, fortæller Dorthe Bech-Nielsen. En udstilling, der tidligere har været vist i Los Angeles, Sâo Paulo og London, og derfor er det en fantastisk begivenhed, at danskerne nu har mulighed for at opleve udstillingen og ikke mindst den stedsspecifikke installation, ’You would come back there to see me again the following day’, af den japanske kunstner Tsuda Michiko.
Installationen 'You would come back here to see me again the following day' reflekterer billeder af udstillingens gæster og får os til at reflektere over, hvordan vi i dagligdagen opfører os omkring vinduer. Foto: Jens Lindhe.
Installationen består af svævende rammer med spejle og skærme. De reflekterer billeder af udstillingens gæster og får os til at reflektere over, hvordan vi i dagligdagen opfører os omkring vinduer. Vi kigger ind og ud, men vi bliver også spejlet. Vi iagttager – og måske vi også selv bliver iagttaget. Tsuda Michiko manipulerer, som her, i mange af sine værker med oplevelsen af tid og sted.
Windowology-udstillingen inkluderer en kopi af et smukt japansk tehus, Yōsuitei fra Kyoto. Det er opført i washi-papir efter en original tegning fra 1600-tallet. De japanske tehuse er en vigtig del af den japanske kultur og heri spiller vinduet en stor rolle. Yōsutei-tehuset har ikke færre end 13 vinduer, da det er vigtigt at kunne styre lyset og udsigten under te-ceremonier. Det vil kunne opleves i det 1:1-opførte tehus.
Udstillingen viser desuden vinduets betydning i blandt andet Manga-kulturen, i arkitekturen og i litteraturen.
Windowology-udstillingen inkluderer en kopi af et smukt japansk tehus, Yōsuitei fra Kyoto. Foto: Jens Lindhe.
Unikt dansk-japansk samarbejde
For museumsleder Dorthe Bech-Nielsen betyder det meget, at have fået den japanske udstilling til Danmark. Normalt ville Windowology finde større adresser end Søborg, men VILLUM Window Collection har siden 2019 udviklet et frugtbart og inspirerende samarbejde med den japanske pendant, The Window Research Institute, i Tokyo og fik derfor denne unikke mulighed for at vise Windowology udstilling, der undersøger vinduets (oversete) betydninger i kulturhistorien.
Læs mere om Windowology; New Architectural Views from Japan hos VILLUM Window Collection.