Næste:
Næste:

I Slovenien er der plads til både store og små på vinterferien. På en magisk familiekælketur kan man virkelig finde vej tilbage til barndommens minder. Foto: Ciril Jazbec, Slovenian Tourist Board.

Magiske slovenske snelandskaber

Med kilometervis af bjergskråninger og snegaranti er Slovenien en af de bedste europæiske skidestinationer. Landet har i mange år stået i skyggen af Italien og Østrig, men egentlig uden grund, for her er masser af vintersportsmuligheder for børn og voksne, begyndere og øvede.

Vinteren står for døren. Men den landsdækkende, hvide dyne af sne har i alt for mange år været fraværende herhjemme. Desværre. Sådan er det heldigvis ikke sydpå, hvor vinterens skyer stadig smider store snekrystaller henover det bjergrige centraleuropæiske landskab. Sådan er det i hvert fald i Slovenien, hvor vinteren indbyder til masser af leg og sjov i de snedynger, der ligner dem fra ens egen barndom.

Med kilometervis af bjergskråninger og snegaranti er Slovenien en af de bedste europæiske skidestinationer. Foto: Iztok Medja, Slovenian Tourist Board.

Med vinterens indtog forvandles Sloveniens bjergrige landskab til et vinterparadis med kilometervis af pister, udfordrende snow parks og naturskønne langrendsspor til dagevis i sneen. Overalt i landet finder man sjove vintersportsudfordringer for både børn og voksne.

Slovenien har ofte stået i skyggen af sine naboer, når det gælder vinterturisternes årlige feriedestination. Men det majestætiske alpelandskab, der deler turistmagneterne Italien og Østrig, løber videre ind i Slovenien og slår en sikker tone an for det alpine skieventyr.

De skønne, slovenske pister finder man blandt andet få kilometer fra den italiensk-østrigske grænse i den smukke resort-by Kranjska Gora i De Juliske Alper. Den kendte – men svære at udtale – Zgornjesavska-dal tilhører den absolutte elite, når det kommer til bjergtagende vinterudsigter.

Kom op i højderne og nyd udsigten! Prøv Ice-climbing i Tamar Dalen. Foto: Ciril Jazbec, Slovenian Tourist Board.

Men heldigvis er det ikke kun for øjet, at Zgornjesavska-dalen imponerer. Det gælder også skimulighederne i den kridhvide vinterdal. Der er både børnevenlige pister til nybegynderne, røde løjper til de øvede, men også sorte pister i Podkoren til de øvede skientusiaster, der vil prøve kræfter med den næsten vertikale bjergskråning, der i årevis har været en del af skisæsonens World Cup-kalender.

Snowboarddrømme

Zgornjesavska-dalen er blot en af de fantastiske, slovenske destinationer, som kombinerer vintersport med vidunderlige, bjergtagende omgivelser. Det gælder for eksempel også i Kamnik-Savinja-alperne, hvor man finder skisportsstederne Krvavec og Golte, der ligesom Kranjska Gora blander brede verdensklassepister med helt fantastiske vidder, der sikkert vil ligge godt gemt i hukommelsen i år frem.

For snowboarderne er der ligeledes masser af muligheder i Slovenien – pisterne er selvfølgelig et tilløbsstykke i sig selv, mens adskillige snow parks indbyder til slides, tekniske tricks og stilfulde hop. Både Kranjska Gora og Krvavec har snow parks, men man finder også store, udfordrende snow og fun parks i Vogel og Rogla, som ligeledes er kendt for deres snehvide, alpine pister.

Slovenien er et vinterparadis med kilometervis af pister og udfordrende snow parks til både snowboards og ski. Foto: Iztok Medja, Slovenian Tourist Board.

Omkring Sloveniens andenstørste by, Maribor, finder man også masser af nyfalden sne i vintermånederne. De grønne Pohorje-bjerge forvandles fuldstændigt og kilometervis af ski- og snowboardruter skærer sig gennem de hvidklædte nåleskove. Området er især kendt for sine varierede pister, der går fra blå til sort og alt der imellem. Derfor er Pohorje også kendt som et fantastisk begyndersted for familier.

Eventyrlige langrendsspor og laaaange kælkebakker

Det er ikke kun skiløbere og snowboardere, der kan nyde Sloveniens vinterpalette. Tager man børnene med på tur er der masser af oplevelser sammen, blandt andet den seks kilometer lange kælkebakke fra Vogar-bjerget i det smukke Bohinj-område – bakken er faktisk oplyst om aftenen, så det bliver en endnu mere magisk familietur, hvor man virkelig kan finde vej til barndommens minder fra kælkebakken.

De slovenske skisportssteder har selvfølgelig også skiskoler til børnene og masser af muligheder for at leje alt det udstyr, man behøver til sin ferie. Derudover er det nationale liftkortssystem skruet så godt sammen, at man kun behøver ét liftkort til alle Sloveniens vinterdestinationer.

Slovenien er kendt for sine kilometervis af langrendsspor, der hver vinter smyger sig gennem hvidklædte nåleskove og forbi tilfrosne skovsøer. Foto: Ciril Jazbec, Slovenian Tourist Board.

Og mens børnene lærer at pløje, stoppe og køre slalom i skiskolens trygge rammer, kan mor og far spænde langrendsskiene på og tage ud i et eventyrligt vinterlandsskab. Slovenien er nemlig kendt for sine kilometervis af langrendsspor, der hver vinter smyger sig gennem hvidklædte nåleskove og forbi tilfrosne skovsøer. Pokljuka-plateauet i Triglav National Park er kendt som et af de bedste og mest sceniske steder for langrendsløbere, mens de mere end 65 kilometer langrendsspor i Bohinj-dalen og tiltrækker masser af gæster med sin naturskønhed.

Slovenien er fyldt med fantastisk natur året rundt – men når vinteren melder sin ankomst, omdannes bjergskråningerne og nåleskovene til smukke, næsten perfekte omgivelser for en uforglemmelig vinterferie.

Læs mere og planlæg din vinterferie til Slovenien her.

Læs også om cykelferie i Slovenien.

Læs også om Sloveniens fantastiske naturoplevelser til fods.