Næste:
Næste:

Orangerihygge og tøndesauna: 9 aktiviteter, der redder en grå efterårsdag

Efteråret er over os, men på Sydsjælland og Møn er der masser at tage sig til i ly for regnbygerne. Særligt hvis du er til hygge på højt plan og design og kultur i særklasse.

#1 Eventyrlig te-salon under blomsterrankerne

Lyden af rislende vand, planter så langt øjet rækker, og duften af nybrygget kaffe. Så snart man træder ind over dørtærsklen til Paradehuset, falder pulsen helt automatisk. Det smukke, gamle orangeri ligger i Gisselfeld Klosters slotspark og er et eksotisk lille åndehul.

Foto: SydkystDanmark

Her kan man nyde en god kop kaffe, økologisk te og et stykke kage omgivet af oliventræer og blomsterranker i te-salonen Nattergalen. De rustikke murstensgulve fører fra troperne ind i det gamle potterum, som er omdannet til luksuriøs havebutik med alt fra lækre sæber til fletkurve på hylderne.

Tjek Paradehusets åbningstider her.

#2 Arkitektur i særklasse

Af alle steder på denne kolossale planet er Stevns Klint det bedste sted at opleve sporene fra den asteroide, der slog dinosaurerne ihjel for 66 mio. år siden. Det har givet klinten en plads på UNESCO’s eftertragtede Verdensarvsliste, og på Stevns Klint Experience kan man blive meget klogere på vores dramatiske fortid. Det spritnye oplevelsescenter er en arkitektonisk perle, der blander sig smukt og diskret ind i det kuperede terræn ved Boesdal Kalkbrud. Bygningen er camoufleret af bevoksning, har en fantastisk museumsshop med håndplukkede fund fra lokalområdet og en blændende udsigt over Østersøen. Stevns Klint Experience har kostet 80 mio. at bygge og er blevet til med støtte fra tre af landets største fonde.

Læs mere om Stevns Klint Experience her.

Foto: Steen Gyldendal.

#3 Nu det’ jul igen

Inden længe skal der pyntes op, guffes masser af konfekt, hygges med familien, og julegaverne skal i hus. I november slår de første julemarkeder dørene op, og på Gavnø Slot er den søde juletid særligt eventyrlig. Den lille ø huser nemlig Danmarks største julemarked i historiske herregårdsrammer. I boderne kan man købe alt fra julepynt til brugskunst og julegodter – og børnene kan tage på nisseskattejagt, møde julemanden og få en ridetur på en pony.

Jul på Gavnø afholdes den 4.-6. og 11.-13. november.

Læs mere her.

Foto: Gavnø Slot

Også på Gisselfeld Kloster kan man komme i den helt rigtige julestemning. Familiens mindste kan komme et smut ned i julemandens hule under slottet, mens de voksne vil elske at gå på opdagelse i de mange juleboder, få en rundvisning på slottet og stikke snuden ind hos Paradehuset, der lokker med te-salon og fin orangeributik.

Gisselfelds Juletorv afholdes den 18.-20. og 25.-27. november.

Paradehuset holder også weekendåbent i adventsugerne.

Læs mere her.

#4 Fossiler og myter

Faxe Kalkbrud er et ganske særligt sted. For 63 millioner år siden svømmede hajer, krokodiller og andre af havets forhistoriske beboere rundt lige her. Det er de tusindvis af forstenede muslingeskaller, koraller og hajtænder på kalkbruddets bund et sikkert og vist bevis på. Et par af de mest spektakulære fund og animationer kan man se på Geomuseum Faxe. Netop nu kan man også opleve Jim Lyngvilds omdiskuterede grønlandsbilleder på museet. Udstillingen INORROOQ – eller Hamskifteren på dansk – portrætterer en række kendte, grønlandske kulturpersonligheder som vilde naturvæsener og mytefigurer svøbt i sælskind og prydet med fjer. Billederne er taget i Faxe Kalkbrud, hvis landskab har visse ligheder med den grønlandske natur.

Læs mere om Geomuseum Faxes Jim Lyngvild udstilling her.

#5 Danske designklassikere

Der bliver pustet og drejet til den helt store guldmedalje i det levende glasværksted på Holmegaard Værk. Her forvandler en flok talentfulde glasmagere glødende glasklumper til pastelfarvede champagneglas, kunstfærdige vaser og elegante skåle. Kunsthåndværksmuseet rummer derudover en imponerende historisk samling af Holmegaard-glas og Kähler-keramik, som danskerne har omgivet sig med gennem to århundreder. Alt fra ølflasker til sildeglas, kendte designklassikere og unikaværker.

Foto: Mads Tolstrup.

Slut af med en tur i den lækre museumsshop og en god frokost i museets smørrebrødsrestaurant.

Læs mere om Holmegaard Værk her.

#6 Tøndesauna med fjordblik & vikingegus

Med panoramaudsigt over Karrebæk fjord og kig til den ikoniske græshoppebro på ø-perlen Enø ligger MarineEvents tøndesauna intet mindre end perfekt. Tøndesaunaen er placeret på en tømmerflåde ved havnekajen, og derfra kan man enten springe i det kolde fjordvand eller tage trappestigen. Efter det kolde gys er det skønt at mærke varmen fra kullene omslutte kroppen, nyde udsigten til de gamle fiskerbåde og få en hyggesnak. Tøndesaunaen kan lejes i to timer og har plads til fem personer.

Også i Faxe Ladeplads finder man ren velvære for krop og sind. Her har sundhedsentusiasterne Henrik og Flora forvandlet deres egen forhave til en wellnessoase med udsigt over havet, og der står vikingegus på menuen. Først køles man ned i et kar med 0 grader koldt isvand, dernæst træder man ind i en 80 grader glohed tøndesauna. Det er stærke sager, men ren terapi for en stresset arbejdsbi. Mobil-saunagus guider dig igennem seancen med vejrtrækningsøvelser og blid yoga.

Lej MarineEvents saunatønde her.

Book Vikingegus hos Mobil-saunagus her.

Foto: Tage Klee.

#7 Underjordisk krigsmuseum

Det er lidt over 30 år siden, at Berlinmuren faldt og markerede afslutningen på Den Kolde Krig. Under krigen var Stevnsfortet hele Danmarks og NATOs forsvarsværn fra øst. Et atomsikkert militæranlæg på halvøen Stevns i forreste frontlinje ud til Østersøen, hvorfra man kunne holde et vågent øje med fjenden. Fortet er dybt begravet i Stevns Klint med kilometerlange underjordiske gange og havde missiler klar på landjorden til affyring, hvis det blev nødvendigt. Det kom heldigvis aldrig så vidt, men fortet var døgnbemandet i 40 år. I dag er anlægget omdannet til museum, så besøgende ved selvsyn kan se, hvordan soldaterne dengang boede og arbejdede – og blive klogere på nogle af datidens største spionagesager på en guidet tur i undergrunden.

Book en guidet rundvisning på Koldkrigsmuseum Stevnsfort her.

#8 Danmarks største kongeborg

Rejs med tilbage til Middelalderen på borgterrænet i Vordingborg. Her lå engang Danmarks største kongeborg med tårne og ringmur. I dag ligger det meste af borgen i ruiner, men det 36 meter høje Gåsetårn står endnu og er ovenikøbet Nordens bedst bevarede middelaldertårn.

Foto: Emilia Therese.

Netop nu kan man også opleve udstillingen ’Magtens dronninger’ på Danmarks Borgcenter. Det er den kontroversielle designer Jim Lyngvild, der står i spidsen for en spektakulær udstilling om magt, mord, intriger og alliancer, som sætter spot på datidens kvindelige regenter, der langt fra blot var kongens pæne vedhæng. Desuden har Lyngvild genskabt de overdådige, russiske zarsmykker, som blev spredt for alle vinde efter Den Russiske Revolution i udstillingen ’Blod og diamanter”.

Læs mere om Danmarks Borgcenter her.

#9 Håndplukket kunsthåndværk

Det er umuligt at besøge Veras Verden uden at komme derfra med noget nyt til hjemmet. Veras Verden er et designunivers med håndplukkede fund og kunsthåndværk fra hele verden. Her finder man alt fra puder til papirkunst, håndsæber og hamamhåndklæder. Den lækre livsstilsbutik har til huse på Hesede Hovedgård nær Gisselfeld, hvor man også finder yoga- og meditationsretreats året rundt samt Akeleje Studio, der har lækkert friluftstøj på hylderne til både løbeentusiaster og naturelskere.

Læs mere om Veras Verden her.

LÆS OGSÅ romantisk ’getaway’: 12 ideer til en magisk kærestetur.