Næste:
Næste:

Hvad end du er forælder til en lille naturdetektiv eller et stort energibundt, så er der masser af børnevenlige oplevelser på Sydsjælland og Møn. Foto: SydkystDanmark.

Dinosaurspor og fossilbingo: Her er 12 geniale ideer til børnenes efterårsferie

Jubiiii, nu er det snart tid til familiehygge på højt plan, for efterårsferien venter lige om hjørnet. Hvad end du er forælder til en lille naturdetektiv eller et stort energibundt, så er der masser af børnevenlige oplevelser på Sydsjælland og Møn. Se bare her! Er I mest til kreativ indendørshygge, hjernegymnastik eller fuld fart frem på svævebanerne?

Naturdetektiven

Vrimler det med Tyrannosaurus-figurer og bøger om det ydre rum på børneværelset, så vil din lille naturdetektiv labbe et besøg hos Stevns Klint Experience og GeoCenter Møns Klint i sig.

Få ved det, men af alle steder på denne kolossale planet er Stevns Klint det bedste sted at opleve sporene fra den asteroide, der ramte Jorden for 66 mio. år siden. På et splitsekund udryddede asteroiden nemlig halvdelen af alt liv på planeten. Ja, selv de mægtige dinosaurer kunne intet stille op mod naturens enorme kræfter.

Det tynde lag fiskeler, der er kilet ind mellem klintens tykke lag af kridt og kalk, er beviset for den dramatiske historie, og det er netop fiskeleret, der har givet Stevns Klint en plads på UNESCO’s Verdensarvsliste. På Stevns Klint Experience, der er hele Sjællands nye topattraktion, kan man se fiskeleret med egne øjne – et stort stykke af klinten er nemlig hejst ind midt i oplevelsescenterets biograf, hvor historien om meteornedslaget udfoldes i børnehøjde. Stevns Klint Experience ligger på en forhøjning i Boesdal Kalkbrud godt camoufleret af bevoksning med kig til havet og klinten og er proppet med interaktive udstillinger, der indbyder til leg og læring. Oplevelsescenteret slår dørene op for første gang den 14. oktober.

Stevns Klint Experience åbner dørene for første gang i efterårsferien til historien om det meteornedslag, der udryddede halvdelen af alt liv på jorden for 66 mio. år siden. Foto: Mads Tolstrup.

GeoCenter Møns Klint kan hele familien rejse med tilbage til Kridttiden, dengang drabelige havmonstre og dinosaurer på størrelse med busser regerede. Bliv også klogere på de menneskeskabte klimaforandringer, og kom helt tæt på kælvende gletsjere, tornadoer og andre vilde vejrfænomener i den seje 3D-biograf. Museet har Møns Klint som nærmeste nabo, og i det kuperede terræn kan man både køre mountainbikeræs, tage en tur på svævebanen og lede efter fossiler ved strandbredden. I efterårsferien er der masser af guidede naturture og workshops på programmet, bl.a. kan dit barn støbe sin egen mosaurtand og lave en amulet.

På GeoCenter Møns Klint er der aktiviteter, der vækker naturdetektiven i alle. Mads Tolstrup.

Gå heller ikke glip af fossilbingo den 16. oktober i Faxe Kalkbrud, der engang var et spillevende koralrev. Her skal dit barn finde ti af de mest almindelige fossiler i kalkbruddet, og der er præmier på højkant. Geomuseum Faxes dygtige naturguider står klar til at hjælpe med at identificere, om det er et forstenet søpindsvin eller måske endda en hajtand, junior har fundet med hjælp fra hammer og mejsel. Inde på selve museet kan man se animationer af nogle af de glubske væsener med kæmpe gab, der svømmede rundt lige her for mere end 63 mio. år siden.

Energibomben

Regnestykker og retstavning. Ellers tak! Langt fra alle børn trives med at sidde stille på deres mås en hel dag. Hos Gavnø Go Fly kan dit lille energibundt give den fuld pedal i højderne. Ligesom Tarzan. Her finder I både klatrenet, svævebaner og hængende platforme, som skal besejres ét skridt ad gangen. Der er et hav af trætopbaner i forskellige højder, så børn helt ned i treårsalderen kan være med. Derudover er der hele efterårsferien Halloween-stemning på Gavnø Slot. I krea-værkstedet kan de små farvelægge deres egen Halloween-maske, mens der er skattejagt i slotsparken, og krible-krable dyrene ligger på lur i Sørøverland, som er en fed naturlegeplads.

Hos Gavnø Go Fly kan dit lille energibundt give den fuld pedal i højderne - ligesom Tarzan. Foto: Mads Tolstrup.

Også i BonBon-Land vil din lille krudtugle føle sig hjemme på nul komma fem. Mærk suset, når Hundeprutten slår turboen til, få en svingom, I sent vil glemme i Svend Svingarm, og tag kørekort ved Leo-Farterne. I hele oktober er der også skruet godt og grundigt op for uhyggen i forlystelsesparken nær Næstved. De modigste kan få masser af gys og gru i Viggos Slagtehus, der er det mest skræmmende spøgelseshus til dato i den ellers så muntre forlystelsespark. Her har Viggo Vildsvin nemlig forvandlet sig til et morderisk monster. Men bare rolig, der er også mindre gruopvækkende spøgelseshuse for de helt små – og for voksne bangebukse. Derudover er der et kirkegårdsmysterium, der skal løses, græskarjagt og slikposer til ungerne.

Viggos Slagtehus er det mest skræmmende spøgelseshus til dato i den ellers så muntre forlystelsespark. Foto: BonBon-Land.

Er der ild i måsen fra morgenstunden, så sæt kurs mod Camp Adventure kun en times kørsel fra København. Her er der rig mulighed for at tilbringe en hel dag og få rørt kroppen i den friske efterårsluft. Tag en klatretur på de vilde trætopbaner, og løb om kap til toppen af det imponerende bygningsværk Skovtårnet, der ligner en forvokset snurretop og rager hele 45 meter i vejret. Turen til Skovtårnet er en oplevelse i sig selv. Man går gennem den efterårsklædte skovbund ad en lang boardwalk, indtil man når en lysning, hvor tårnet pludselig troner sig op for øjnene af en. Når sulten melder sig, og der skal tankes op på energi, er der alt fra burger til indisk på menuen i Camp Adventures små madboder.

BUDGETTIP: Køb billetterne online i god tid. Der er ofte penge at spare.

Skovtårnet ligner en forvokset snurretop og rager hele 45 meter i vejret. Foto: Tue Schøirring.

Papmachégeniet

Væggene er plastret til med tegninger af drager og prinsesser. Der bliver klippe-klistret løs i børnehaven og produceret hjemmelavede fødselsdagsgaver til den helt store guldmedalje. I så fald har dit barn måske en lille kunstner gemt i maven. Stimuler den kreative åre på kunsthåndværksmuseet Holmegaard Værk.

Her kan man se glaspusterne blæse glødende glasklumper om til vaser, skåle og drikkeglas. Det kræver teknik og snilde at farve og formgive glasset, og der bliver brugt alverdens værktøjer til at få glasset til at makke ret. Efter den optræden er din lille Picasso med garanti blevet inspireret til at skabe sit eget kunstværk i krea-værkstedet. Her er det kun fantasien, der sætter grænser, når der skal udsmykkes personlige glas med klistermærker. Derefter sandblæses glasset, og så er det lige til at tage med hjem.

Kloge Åge

Hvorfor dit og hvorfor dat? Måske har du en lille nysgerrig Spørgejørgen på hjemmefronten, der elsker at lære og er en haj til at løse gåder. I så fald kan det kun gå for langsomt med at komme et smut i Kalvehave Labyrintpark. Her gælder det om at bruge knolden og finde vej gennem de mange snørklede labyrinter. Det kræver både logisk sans, god hukommelse og retningssans.

Ikke to labyrinter er ens i Kalvehave Labyrintpark.

Ikke to labyrinter er ens i Kalvehave Labyrintpark, og farer man vild, må man ændre kurs undervejs. Store børn vil synes, det er supersjovt at dyste mod mor og far, mens de mindste har brug for at gå hånd i hånd og løse udfordringerne i fællesskab. I efterårsferien holder labyrintparken aftenåbent, så find lommelygten frem, og tag på familieekspedition i mørket.

BUDGETTIP: Tag madpakken med hjemmefra, og nyd den i naturen.

Dyrenes bedste ven

Dit barn sidder klistret til skærmen, når Sebastian Klein fortæller historier om verdens sejeste dyr – og har plaget om at få et kæledyr i evigheder. Hvis du (også) har en lille dyreentusiast på matriklen, så er minizooen Øens Dyr det rene slaraffenland. Hos Øens Dyr kan man nemlig komme helt tæt på menneskets pelsede og skællede venner. Nus en lama bag øret, se en vaskeægte slange, og klap de søde kælekaniner. Bagefter er det tid til at lave snobrød over bål. Dyreparken ligger på Masnedø tæt på Vordingborg, er brofast med fastlandet og drives af frivillige.

Det kan også være, at din lille dyreven leger hyphest til hvert andet øjeblik og er dybt opslugt af bøger om nuttede ponyer. Så er en ridetur med Guldhest et sikkert hit! Guldhest holder til på den naturskønne halvø Feddet, der er omgivet af vand og har mere end 30 kilometer ridestier, som går gennem både skov, hede og strandeng. Rid afsted på ryggen af en islænder, og prøv at sætte i galop, eller skridt blot stille og roligt rundt i det smukke landskab.

Historienørden

Riddere i skinnende rustninger og fortællinger om datidens magtfulde konger og dronninger.

Riddere i skinnende rustninger og fortællinger om datidens magtfulde konger og dronninger - det kan du finde på Danmarks Borgcenter. Foto: Frame & Work.

Er dit barn bidt af historiens vingesus, så vil han eller hun elske at rejse tilbage til Middelalderen på Danmarks Borgcenter i Vordingborg. Engang lå Danmarks største kongeborg med ni tårne, voldgrav og ringmur lige her. I dag ligger det meste af Valdemar Atterdags borg i ruiner, men det 36 meter høje Gåsetårn, der blev brugt som fængsel, står endnu. Guldgåsen på toppen af tårnet blev for mange hundrede år siden stjålet af Erik af Pommern – og ifølge sagnet tabte han den i havet, så måske den skvulper rundt på bunden et sted? Få hele historien om den mægtige kongeborg på Danmarks Borgcenter.

BUDGETTIP: Er budgettet begrænset, så tag hele familien med på museum. Her er entrépriserne ofte meget rimelige, og børn kommer mange steder gratis ind. Det gælder eksempelvis Holmegaard Værk og Danmarks Borgcenter.

Fartdjævlen


Vroom, vroom! Gibber det i din lille racerkører, hver gang en fed bil suser forbi, eller er traktorer og gravkøer bare lige sagen? Næstved Automobilmuseum vrimler med maskiner i alle afskygninger. Gå på opdagelse i det 3.400 m2 store samlermuseum i Næstved, hvor biler af ældre dato står side om side med fede motorcykler, fly, landbrugsmaskiner og små forretninger fra 50’erne – og bliv meget klogere på datidens køretøjer. I alt er 175 biler udstillet, og deriblandt finder man både gamle amerikanerslæder, brand- og politibiler.

Planlæg din næste ferie med hele familien hos SydkystDanmark.

LÆS OGSÅ romantisk ’getaway’: 12 ideer til en magisk kærestetur.