Næste:
Næste:

Dybe urskove, majestætiske bjergtinder og overnatninger i vandrehytter under nattens stjernehimmel. Slovenien er et sandt paradis for naturentusiaster. Foto: Alex Strohl

Oplev naturens vilde legeplads i Slovenien


Fordybelse og ro venter vandrere i den vilde slovenske natur, hvor landskaber skifter fra dag til dag. Bjergtinder, dybe grotter og frodige skovlandskaber gemmer sig i det lille land, der for alvor er ved at blomstre ud af skyggen på dens berømte nabolande.

Dybe urskove, majestætiske bjergtinder og overnatninger i vandrehytter under nattens stjernehimmel. Slovenien er et sandt paradis for naturentusiaster. Landet, der er begunstiget af Alperne i nordvest og Adriaterhavet i sydvest, gemmer på nogle af Europas smukkeste – og mest alsidige – landskaber.

I det centraleuropæiske land er der aldrig langt til fantastiske udsigter, vandfald og rislende bække gennem naturbeskyttede skovområder, historiske byer og eventyrlige naturoplevelser.

De Juliske Alper, der er den himmelragende krone på værket, når det kommer til Alpernes knejsende bjergtinder i Slovenien. Foto: Alex Strohl

Mere end 10.000 kilometer på tværs af Slovenien er dedikeret til vandrere; de markerede stier skærer gennem farverige blomsterdale, UNESCO-beskyttede urskove og henover nøgne bjerglandskaber. Hele året rundt er der fantastiske muligheder for aktive rejsende og overalt i Slovenien findes der fantastiske vandremuligheder; fra grotter langt under havets overflade til De Juliske Alper, der er den himmelragende krone på værket, når det kommer til Alpernes knejsende bjergtinder i Slovenien.

Læs mere om De Juliske Alper.

Fra alpine landskaber til det azurblå Adriaterhav

I det bjergrige land hedder det, at alle en gang i livet bør bestige bjerget Triglav, der med sine 2.864 meter er landets overskyggende tinde. Fra Triglav National Park kan man bestige den slovenske bjergtinde i sommermånederne.

På Juliana Trailen kan man opleve floden Soča, der strømmer gennem det vestlige Slovenien og det nordøstlige Italien. Foto: Alex Strohl

Mens de velduftende skove tynder ud og erstattes af nøgne bjergskråninger, kommer man forbi flere bjerghytter, hvor der er mulighed for at booke overnatning eller samle kræfter, forsyne sig med energirige snacks og fortsætte sin opstigning under den slovenske sommersol. På Triglav-toppen venter et vidunderligt 360 graders udsyn sig over knejsende bjergkamme og dybe, grønne dale.

Ønsker man at fortabe sig fuldstændigt i den slovenske natur, historie og lokale fortræffeligheder er der masser af lange vandreruter, som i dagevis fører sine gæster gennem et væld af naturlandskaber, gastronomiske perler og kulturoplevelser. Det gælder blandt andet ruten fra Maribor i nordøst til Ankaran i sydvest.


Læs mere om Triglav National Park.

Ruten, der er blandt de ældste i Europa, er 617 kilometer lang og bevæger sig gennem overraskende, sceniske landskaber i det alpine Slovenien – blandt andet toppen af Triglav – og videre gennem det enorme karstlandskab med sine grotter og klippefremspring til man til sidst ender ved Adriaterhavets tiltrængte kyststrækning og det azurblå vand.

Maribor-Ankaran-ruten er den mest populære langdistancerute i Slovenien. Spidsen af Ankaran er et smukt syn. Foto: Jaka Ivančič

Maribor-Ankaran-ruten er den mest populære langdistancerute i Slovenien. Mange deler den op i mindre etaper, men går man hele ruten i et stræk, tager det typisk mellem 28-37 dage.

En anden populær rute er den nye Juliana Trail, der er 330 kilometer lang. Ruten fører vandrere gennem sceniske landskab i De Juliske Alper, UNESCO-beskyttede naturområder og forbi farverige vinmarker i Goriška Brda, der grænser op til Italien.

Læs mere om den nye Juliana Trail.

Undergrunden gemmer på uforglemmelige grotter

Selvom Triglav-tinden oftest løber med opmærksomheden blandt hikere, er bjerget langt fra alene om at rejse sig majestætisk over det centraleuropæiske land. Slovenien har 352 bjergtinder, der rejser sig mere end 2.000 meter over havets overflade.

I højderne er der også mulighed for at kaste sig over via ferrata-vandreruter. De beskyttede ruter kombinerer vandre- og klatreruter og giver adrenalinsus til hikingen i højderne.

Slovenien har 352 bjergtinder, der rejser sig mere end 2.000 meter over havets overflade. Foto: Jost Gantar

Tager man en velfortjent fridag fra de tilsnørede vandrestøvler, findes der i øvrigt masser af klatreklubber i Slovenien. Her kan man udfordre sin højdeskræk eller kaste sig ud i klatredisciplinen, bouldering. Klatring er yderst populært i Slovenien og landet har da også opfostret Janja Garnbret, der de seneste år har siddet overbevisende på tronen som verdens bedste kvindelige sportsklatrer og sidste sommer vandt OL-guldet i Tokyo.

Sloveniens optimale klatrelandskab findes blandt andet i det enorme karstlandskab, der gennem tusinder af år er udhulet af vandløb og sidenhen har skabt enorme grotter. Karstområdet er også kendt for sine nærtliggende vandreruter, der blandt andet går forbi Postojna-grotten – Europas største og mest biodiverse grotte, hvor livet har forandret sig helt anderledes end over overfladen. De slovenske grotter borer sig ned i undergrunden og åbenbarer en overraskende og uforglemmelig verden af stalagmitter, klippesøjler og rytmiske, faldende vanddråber.

I det centraleuropæiske land er der aldrig langt til fantastiske udsigter, vandfald og rislende bække gennem naturbeskyttede skovområder. Foto: Jost Gantar

Gastronomi og overnatninger i topklasse

Et tværnationalt samarbejde mellem Slovenien, Østrig og Italien har udmøntet sig i hæder og ære. Alpe-Adria-ruten er flere gange udråbt som en af de bedste vandreruter i verden af National Geographic, siden den officielle rute på 750 kilometer blev etableret i 2011. Ruten er kendt for at bevæge sig gennem fantastiske landskaber, dybe kløfter og åbne vidder, mens man kan indsnuse den fascinerende lokalhistorie undervejs eller lade sig forkæle blandt de nationale gastronomiske højdedrag.

Lake Jasna er navnet på to sammenkoblede kunstige søer beliggende nær Kranjska Gora. Foto: Jost Gantar

Selvom Slovenien nok stadig er placeret i skyggen af nabolandet Italiens stolte madtraditioner, er der virkelig sket store landvindinger de seneste år. Der er en enorm gastronomisk opblomstring i landet, hvor de fantastiske råvarer og naturvine fra den varierede, nationale baghave er kommet i hænderne på nogle af Europas bedste kokke og sommelierer.

Der er fantastisk meget natur – og meget andet godt – at nyde i Slovenien. Særligt for vandrere er der et væld af muligheder i det lille land. Vandring er en yndet folkesport i landet og sammenslutningen for vandrere er blandt landets største organisation med tusindvis af betalende medlemmer. Det oplever man også på overnatningsmulighederne, hvor mange steder er gradueret fra 1-5 hiker-symboler alt efter hvor egnet stedet er for (trætte) vandrere.

Planlæg din næste vandretur til Slovenien her.

Slovenien er en kæmpe naturlegeplads med nærmest uanede vandre- og oplevelsesmuligheder for de aktive gæster, der vil opleve beskyttede, mørkegrønne urskove og fortabe sig i vilde naturområder med et rigt dyreliv og plads til ro og fordybelse.

Læs også: Derfor skal du lægge din næste kulturferie i Slovenien.

Læs også: Slovenien er Europas grønne hemmelighed.