Næste:
Næste:

I Niedersachsen er der samlet masser af natur, kulturhistorie og historiske byer, der gør regionen til et fantastisk tag-selv-bord af oplevelser – lige i den danske baghave. Foto: Lüneburger Heide GmbH / Domninik Ketz.

Eventyrlige naturoplevelser i Niedersachsen


Syd for den danske grænse findes enestående natur- og kulturlandskaber formet af Elbens næringsrige flodløb, der skærer sig gennem uforstyrrede, grønne landskaber og i flere århundreder var en vigtig handelsrute mellem historiske hansestæder.

Verden er efterhånden blevet et stort tag-selv-bord. Enhver eksotisk destination er tilgængelig fra lufthavnens afgangsterminal. Men de fantastiske oplevelser findes heldigvis også i egen baghave. Det er den tyske region Niedersachsen et tydeligt bevis på.

I det nordlige Niedersachsen, der er en del af Hamborg Metropolregion, finder man en perlerække af mangfoldige oplevelser, som især egner sig til naturglade og kulturinteresserede vandrere og cyklister, der elsker ro og fordybelse på ferien. Den vilde, uforstyrrede natur i regionen skyldes især floden Elben, der skærer sig gennem landskabet og i tusinder af år har bragt liv til grønne enge, urskove og det UNESCO-erklærede biosfærereservat Niedersächsische Elbtalaue, hvor man kan opleve et unikt flodsletterlandskab.

Den vilde, uforstyrrede natur i Niedersachsen skyldes især floden Elben, der skærer sig gennem landskabet. Foto: TMN / Jürgen Borris.

I det naturskønne Elbe und Wendland oversvømmer Elben regelmæssigt flodsletterne og ændrer det omkringliggende landskab; fra sandede klitmarker, tørre græsmarker og velduftende fyrreskove til violetblomstrende hedeområder, frodige blomsterenge i floddalen og fugtige sumpskove. Det beskyttede biosfærereservat er levested for flere truede plante- og dyrearter, der kan opleves fra reservatets bugtende cykelstier, smukke vandreruter eller fra vandsiden – enten fra en udflugtsdamper, solcelleflåde eller kano.

Kreativitet og kunsthåndværk i mystiske landsbyer

Ferieregionen Wendland.Elbe er ikke bare rig på natur, men også kultur. Det rolige liv i harmoni med naturen lokkede i mange år mange kreative og kunstneriske sjæle til regionen, der desuden er blottet for gennemskærende motorveje. Den frie ånd ser man blandt andet i de knap 100 runde landsbyer – de såkaldte Rundlingsdörfer – der i sine udtryk emmer af kreativitet, skaberånd og gedigent håndværk. Men også et større mysterium – det er nemlig stadig uvist, hvordan landsbyformen egentlig opstod.

Men kreativiteten er stadig velbevaret. I dag huser de runde landsbyer i Niedersachsen kunsthåndværkere, små værksteder og spændende kunstbutikker. Læs mere om kunst og kultur i Wendland her.

De gamle bindingsværkhuse kan ses mange steder i Niedersachsen, her blandt andet i Altes Land og Elbe.Wendeland. Foto: TMN / Markus Tiermann.

Den bedste måde at opleve Rundlingsdörferne, der sandsynligvis stammer fra det 14. århundrede, er en vandretur langs den store Rundlingsweg, der snor sig forbi gamle bindingsværkshuse. De karakteristiske landsyer har kun én vej ind og ud, mens det centrale torv indbyder til snakke og oplevelser i de små butikker og atelier. Derudover er der også fantastiske vandreruter gennem Nemitz-heden og i Elbe- og Göhrde-Drawehn-højderne.

En af Tysklands smukkeste vandrestier

Kun 50 kilometer fra det livlige, pulserende storbyliv i Hamborg, finder man et af Tysklands mest kendte ferieområder, Lüneburger Heide. Her bølger et lilla hav af lyngbeklædte landskaber, mens vildheste og flokkende hedefår er nogle af de syn, der kan møde områdets vandrere. Blandt andet på den 21 kilometer lange Heideschleife Radenbachtal, der i år er nomineret til Tysklands smukkeste vandrestier

I Lüneburger Heide bølger et lilla hav af lyngbeklædte landskaber. Foto: Lüneburger Heide GmbH / Domninik Ketz.

Leder man efter en længere vandrerute, er den 223 kilometer lange Heidschnuckenweg et oplagt mål. Ruten, der forbinder det nordlige og det sydlige Heide, snor sig gennem forskellige, unikke hedelandskaber, der giver plads til ro og fordybelse, mens man traver sig gennem det enorme, skiftende naturområde.

Du kan læse mere om Lüneberger Heides smukke vandrestier her.

Lüneburger Heide er et af Tysklands mest kendte ferieområder. Foto: Lüneburger Heide GmbH / Markus Tiemann.

Eventyrbyen og 18 millioner blomstrende frugttræer

Et andet besøgsværdigt område er Altes Land, der ligger langs Elbens udmunding i Nordsøen. Her er naturen ikke på samme måde vild og uforstyrret. Tværtimod. Til gengæld er området kendt som Nordeuropas største sammenhængende frugtplantageområde. Det faktum giver – især i foråret – et virkelig smukt, farverigt syn for øjet, når træerne springer ud i et evindeligt hav af lyserøde og hvide blomster.

Altes Land er kendt som Nordeuropas største sammenhængende frugtplantageområde, og om foråret springer træerne ud i et evindeligt hav af lyserøde og hvide blomster. Foto: TMN / Martin Tiermann

Det maleriske område er også kendt for sine små, charmerende hansestæder, Stade og eventyrbyen Buxtehunde, der er placeret tæt på Elben og kun ligger en kort udflugt fra Hamborg. De to byer giver mindelser om en svunden tid, hvor bindingsværkshusene læner sig op ad Elbens maritime tradition. Her findes charmerende cafeer og oplysende museer, der fortæller om de stolte maritime traditioner, der forbindes med stæderne langs den livgivende og fortryllende Elben-flod.

De charmerende, små hansesteder minder om en svunden tid, hvor bindingsværkshusene læner sig op ad Elbens maritime tradition. Foto: TMN / Markus Tiemann

Uanset om man laver endagsture fra Hamborg eller kaster sig ud i længere vandre- eller cykelferier, byder det nordlige Niedersachsen på masse af eventyrlige og spændende oplevelser for familier, par eller venner. Her er samlet masser af natur, kulturhistorie og historiske byer, der gør regionen til et fantastisk tag-selv-bord af oplevelser – lige i den danske baghave.

Læs mere om Tysk Turist information og planlæg din næste rejse til Tyskland her.