Næste:
Næste:

Icon har et geometrisk formsprog samt en cylinder, der bærer den lysende halvkugle. Det skaber et lys, som belyser personers silhuet og ansigt. Her ses Icon lampen på Søllerødvej i Rudersdal kommune. Foto: Louis Poulsen

Smuk gadebelysning skaber mere tryghed


Lamper i det offentlige rum skal ikke kun lyse op. De skal også skabe følelsen af tryghed og fællesskab, mener designer Mads Odgård.

Vi kender det hjemme fra stuen. Vores lamper skal naturligvis give lys, men de skal også skabe den følelse, som vi gerne vil have frem i hjemmet. Præcis samme funktion har belysningen i det offentlige rum. Det mener designer Mads Odgård, som står bag den vel nok mest ikoniske gadelampe, Icon fra Louis Poulsen.

»Lys skaber følelser, og med den rette gadebelysning kan man både skabe tryghed og varme. Vi er meget mere udendørs, end vi var for 30 år siden, så det er vigtigt, at vi føler os godt tilpas, når vi går på gader og stier«, siger Mads Odgård.

Louis Poulsen er så vedholdende med deres produkter. Icon er den eneste gadelampe, der kan holde i 30 år

Louis Poulsens Icon lampe er designet af Mads Odgård i 1999. Foto: Marie Louise Munkegaard

Funktionel æstetik

Han designede gadelampen Icon for Louis Poulsen i 1999, og den hænger stadig i en lang række byer i Danmark og udlandet. Den er enkel og robust i sit design, med en afdæmpet og dekorativ glød, som tilpasser sig byernes individuelle atmosfærer. Det er også en gadelampe, der er fleksibel takket være sine forskellige optiksystemer og mulige kombination med forskellige lyskilder. Den lever derfor op til alle krav i forhold til fleksibilitet og energieffektivitet.

»Jeg designer lys i en skandinavisk tradition med inspiration fra sommerens lyse himmel og vinterens lange mørke. Det gør designopgaven både nuanceret og inspirerende. Jeg er båret af funktionel æstetik, så når jeg fx designer en lampe, handler det både om design, strømforbrug og belysning«, understreger Mads Odgård.

Den rigtige balance skaber tryghed

Icon har et geometrisk formsprog samt en cylinder, der bærer den lysende halvkugle. Det skaber et lys, som belyser personers silhuet og ansigt.

»Man kunne tro, at så meget lys som muligt skaber mest tryghed, men kraftigt lys skaber uhyggelige skygger fra personer og træer. Det er derfor ikke mængden af lys, der er vigtig, men håndteringen af lyset, så det handler om at finde den helt rigtige balance«, påpeger Mads Odgård og tilføjer, at selve lampens design også er med til at skabe tryghed.

»Lampen er et objekt, man ser om dagen, men bruger om aftenen og natten. Den skal have samme udtryk dag og nat, fordi det skaber genkendelighed. Ser du lampen om dagen, måske ubevidst, er den med til at skabe en fornemmelse af tryghed om aftenen«, siger Mads Odgård.

Ikonet opdateres med LED-boards

I bestræbelserne på at nedbringe energi- og CO2-forbruget står mange kommuner i øjeblikket overfor en større renovering eller udskiftning af gadebelysningen. Det kunne måske få nogen til at tro, at Icon med sine 23 år på markedet var på vej ud, men den ikoniske lampe er opdateret med den nyeste teknik, og i de eksisterende lamper kan den indvendige lyskilde nemt udskiftes med nye LED-boards.

Den såkaldte retrofitting betyder, at kommuner ikke behøver at gå på kompromis med godt design og grønne energiløsninger.

»Jeg er så heldig, at indmaden i Icon nemt kan udskiftes, og så er jeg også taknemlig for, at Louis Poulsen er så vedholdende med deres produkter. Icon er fx den eneste gadelampe, der kan holde i 30 år«, understreger Mads Odgård.

Icon lampen er designet, så den er med til at skabe en fornemmelse af tryghed om aftenen. Her er lampen i Struenseegade i København. Foto: Louis Poulsen

Da LP Icon så dagens lys i 1999 var den udstyret med lyskilder, der brugte helt op til 250 Watt, men med de nye LED-armaturer, har man nu et energiforbrug på helt ned til 10 Watt.

»Det er fantastisk, at lamperne får nyt liv takket være retrofitting. Det er jo en anerkendelse af, at designet stadig holder trods sin alder. Der ligger også mange års arbejde bag udviklingen af sådan en gadelampe, men alt det betaler sig i sidste ende, når man står med et produkt, der bliver tilvalgt flere årtier efter sin fødsel«, fortæller Mads Odgård.

Inspiration fra Poul Henningsen

Den danske belysningsvirksomhed Louis Poulsen blev grundlagt i 1874 og har gennem tiden haft et tæt samarbejde med designere og arkitekter som Poul Henningsen, Arne Jacobsen, Verner Panton samt mange andre talenter indenfor dekorativ og funktionel belysning.

Gadebelysning må også gerne udstråle kvalitet

»Mange af de tanker, som ligger bag Icon, stammer jo fra Poul Henningsen. Lyset skal være behageligt og sprede sig i rummet, men i modsætning til fx Koglen, så må en gadelampe gerne være anonym«, siger Mads Odgård og tilføjer, at gadebelysningen også gerne må udstråle kvalitet.

»Det er vigtigt, at vi føler os godt tilpas i gademiljøet. Når vi kigger ned ad gaden, skal gadebelysningen også give en fornemmelse af kvalitet. Folk skal fornemme, at kommunen investerer i fællesarealer, fordi det er vigtigt at vise, at vi sætter pris på fællesskabet. Det er også derfor, at vi har PH-lamper på biblioteket. Vi deles om lyset. Vi skal derfor have et højt niveau på alle de fælles produkter, vi har, fx bænke og lamper i det offentlige rum«, slutter Mads Odgård.

Læs mere om gadebelysning hos Louis Poulsen.