Næste:
Næste:

I Lipkesgade på Østerbro i København har beboerne fået meget lettere adgang til deres store tagterrasse. Foto: Altan.dk

En elevator øger livskvaliteten i hele ejendommen

Det kan virke både umuligt og uoverskueligt, men de fleste gamle etageejendomme kan faktisk nemt få en elevator installeret i ejendommen.

Indkøbsposer, kufferter eller møbler. De fleste kan blive helt stakåndet bare ved tanken om, at det skal slæbes op på anden, tredje eller fjerde sal. Men det er virkeligheden for de fleste beboere i gamle etageejendomme.

I gamle dage var elevatorerne forbeholdt de mere herskabelige ejendomme, mens arbejderklassen måtte gå de mange trin op.

I dag er beboersammensætningen heldigvis mere blandet, men trapperne er de samme. De fleste beboere har da også affundet sig med, at turen op med indkøbsposen er både lang og hård. Men det behøver de faktisk ikke. Det er nemlig både nemt, og så kan en elevator øge livskvaliteten i dagligdagen.


»Det øger livskvaliteten, fordi alt bare bliver nemmere, og hvis ejendommen fx har en tagterrasse eller hyggelig gårdhave, kan alle nemmere bruge de rekreative områder«


»Der er selvfølgelig de indlysende fordele for ældre, handicappede og børnefamilier, men der er faktisk store fordele for hele ejendommen. Det øger livskvaliteten, fordi alt bare bliver nemmere, og hvis ejendommen fx har en tagterrasse eller hyggelig gårdhave, kan alle nemmere bruge de rekreative områder«, siger Ulrik Knudsen, marketingchef i altan.dk, som både installerer elevatorer og etablerer altaner i eksisterende ejendomme.

Højere kvadratmeterpris

Ud over mere værdi i hverdagen kan en elevator også blive en økonomisk gevinst for boligejere og andelsboligforeninger. Flere undersøgelser, som ejendomsmæglere har foretaget i de seneste år viser, at kvadratmeterprisen for en lejlighed med elevator er omkring 2.200 kr. højere end en tilsvarende lejlighed uden elevator.

Ifølge Jacob Nilausen, ejendomsmægler og indehaver af Nybolig Ørestad Syd, kan en installation af en elevator få en ejerlejlighed på 4. sal i København til at stige med ca. 400.000 kr. Det svarer til en værdiforøgelse på 8-12 pct. for en typisk ejerlejlighed i København.

»En elevator er også med til at fremtidssikre boligen, fordi der simpelthen er en større køberskare til en lejlighed med elevator«, tilføjer Ulrik Knudsen.

Altan.dk kan installere tre forskellige typer elevatorer: På hovedtrappen, på bagtrappen eller i et udvendigt tårn. I Lipkesgade er elevatorerne opført på bagtrappen. Foto: Altan.dk

I de fleste ejendomme kan det virke næsten umuligt at installere en elevator, men ifølge Ulrik Knudsen er der ikke den ejendom, som ikke kan få en elevator.

»Vi tilbyder tre løsninger, som kan tilpasses alle typer af ejendomme. Hvis der er plads på fortrappen, kan vi installere elevatoren der, eller vi kan erstatte køkkentrappen med en elevator og naturligvis brandsikre fortrappen, og til sidst kan vi installere den klassiske løsning med et elevatortårn uden på bygningen, hvis man ønsker at bevare bagtrappen«, fortæller Ulrik Knudsen.

 • Det hele er blevet nemmere efter elevatoren

  En af de andelsboligforeninger, som har fået installeret elevatorer, er Andelsboligforeningen Lipkesgade på Østerbro i København.

  Foreningen har fået installeret tre elevatorer i ejendommens bagtrapper, som har øget komforten for beboerne, fordi de har fået lettere adgang til foreningens skønne tagterrasse, og de ældre og dårligt gående nemmere kan komme op og ned fra deres lejlighed.


  »Det er så rart, at vi bare kan gå ud ad køkkendøren og 10-15 sekunder senere stå oppe på tagterrassen«


  »Der bor både unge, midaldrende og ældre i ejendommen. Det er især de ældre, der syntes, det ville være dejligt med en elevator, så vi uden problemer kan komme op på vores store tagterrasse. Jeg har selv forældre på 90 og 92 år, og de har ikke kunnet besøge mig i mange år, fordi de ikke kan klare trapperne«, fortæller kasserer i andelsboligforeningen og foreningens repræsentant i byggeprojektet, Hans Jørgen Thomsen, og tilføjer, at elevatorerne i det hele taget har lettet dagligdagen i ejendommene.

  Kasserer i andelsboligforeningen Lipkesgade, Hans Jørgen Thomsen, er overbevist om, at nye elevatorer i eksisterende ejendomme vil brede sig i de kommende år. Foto: Altan.dk

  »Det er så rart, at vi bare kan gå ud ad køkkendøren og 10-15 sekunder senere stå oppe på tagterrassen. I dag kan vi køre vores ting derop med en lille vogn, hvor vi før i tiden skulle bære alt derop via køkkentrappen. Og havde vi glemt noget, ventede der en tur på flere etager op og ned ad trapperne igen. For dem, der bor i kælderen eller stueetagen, var en tur op på taget næsten en lille rejse, så dem så vi sjældent deroppe. Derfor håber vi på, at vi får en masse terrassevejr og -liv til sommer, så vi kan bruge tagterrassen mest muligt. Vi har en meget lille gård, så tagterrassen er vores have – og med udsigt og det hele. Vi vidste ikke på forhånd, at vi skulle have to nye trapper derop, men det har resulteret i to store trappetårne på taget, som har givet en masse gode hyggekroge«, siger Hans Jørgen Thomsen.

  Elevatorer er fremtiden

  Ifølge kassereren har projektet ikke været uden udfordringer, men efter at have set resultatet er han overbevist om, at andelsforeningen traf den helt rigtige beslutning.

  »Jeg tror personligt, at elevatorer er fremtiden for mange ældre ejendomme, selv om der er mange udfordringer ved at opføre dem. Her er en masse skjulte skavanker, man skal tage hensyn til, og Altan.dk har været udfordret undervejs, men vi har haft et fint samarbejde med dem i forløbet trods alt. Selv om elevatorerne er små, rummer de 2-3 personer, og hvis man for eksempel sidder i en kørestol eller skal bakse med en barnevogn, er der også plads til dem«, siger Hans Jørgen Thomsen.

  Læs mere om de mange elevatorløsninger på altan.dk.