Næste:
Næste:

Silvia er manager i Antico Frantoio d’Oro og byder nye andelshavere velkomne til familien. Foto: Andelshotellet.

Bliv beriget med Andelshotellet

Andelstanken er nået til Spanien, Portugal og Italien. I den italienske landsby Oro blomstrer fællesskaberne mellem de danske andelsejere af områdets gamle olivengård. Her venter smuk natur, fantastisk mad og muligheden for at blive medejer af en lille, italiensk perle.

De kølige efterårsvinde er begyndt at blæse henover Danmark. Træernes blade falmer og dagene bliver kortere. Sommeren kan allerede syntes langt væk. Anderledes er dog i den lille italienske landsby Oro i grænselandet mellem Umbrien og Toscana. Her ligger temperaturen stadig på omkring 25 grader. Den lille landsby nær Perugia er for nylig blevet hjem for en hel del danskere.

De er nemlig blevet en del af det danske Andelshotel Antico Frantoio d’Oro – en smuk og rustik olivengård med rødder helt tilbage til 1600-tallet. Den nyligt renoverede olivengård er blevet opkøbt og indrettet med små, hyggelige lejligheder, som man nu kan købe en andel i, hvis man savner en lidt længere sommer eller vil nyde alle de italienske herligheder, som er der året rundt – blandt andet golfbanerne i området, husets tilhørende saltvandspool eller det italienske landkøkken.

»Man finder virkelig fred og ro hernede. Så er der selvfølgelig maden og alle de søde mennesker, både lokale og de andre andelshavere«.

Nina Birch og hendes mand er et af de par, der har købt en andel i en lejlighed i Antico Frantoio d’Oro. De har tidligere rejst meget i Italien – og både i sommer- og vinterhalvåret har de besøgt Umbrien og Toscana. Derfor var der heller ikke meget tvivl, da de første gang læste om den danske andelstanke, der nu havde slået rødder i den italienske muld blandt vinranker og olivenlunde. De købte – ubeset – en andel i Oro-ejendommen for et par år siden.

Men på grund af COVID-nedlunkningen var det først denne sommer, parret fik mulighed for at rejse to uger til Italien og bo i deres nye lejlighed. »Her er så smuk og varieret natur. Man finder virkelig fred og ro hernede. Så er der selvfølgelig maden og alle de søde mennesker, både lokale og de andre andelshavere. Vi var meget draget af andelskonceptet, hvor vi alle har en interesse i at gøre det til et godt sted. Når vi er gået så mange sammen, kan vi gøre så meget mere«.

Andelshotellet i Oro. Foto: Ingrid Ryelund Esbensgaard.

Fællesskabet blomstrer i Oro

For Nina Birch og hendes mand var det aldrig på tale at købe eget hus eller lejlighed i udlandet. Det var både rigtig dyrt og samtidig ville det kræve for meget energi at vedligeholde. »Men i Antico Frantoio d’Oro skulle vi kun købe en andel. Derudover er der fællesskabet, vi kan dele det med andre – det er bare et rigtig godt koncept. Når man som os er oppe i årene, snævrer omgangskredsen ind. Man træder ud af arbejdsfællesskaber og måske falder nogle venner og bekendte fra. Men når man bliver en del af Andelshotellet, får man pludselig en masse nye bekendtskaber og måske nogle venner med årene. Vi vidste jo ikke, hvem de andre var, men vi oplevede med det samme et stærkt fællesskab og en masse andre, som også ville hinanden og stedet«.

Samme oplevelser har Anne Pilegaard. Sammen med hendes mand har hun også valgt at berige livet med en andel i en lejlighed i Oro. Alt efter sæsonen kan parret bruge lejligheden 6-18 uger om året; det kommer an på, hvilke uger man vil afsted i. Parret er just vendt hjem fra Italien, men allerede i november har de igen plads i den gamle olivengård.

»Andelshotellet handler om muligheden for at berige sit liv. Det handler om, at vi i fællesskab får råd til langt mere og på den måde får en masse oplevelser sammen«

Anne Pilegaard er desuden kommet med i bestyrelsen og hun er en af de ansvarshavende, når det kommer til den grønne udnyttelse af grundens 1.7 hektar. Her står vinranker og oliventræer, som den lokale gartner sørger for – man kan dog sagtens være med til høste druer eller ryste oliven af træerne, når høsten begynder. Derudover er der en masse frugttræer – blandt andet æbler, pærer, valnødder, figner – som andelshaverne kan plukke fra. Der er også en køkkenhave, hvor der kan hives italienske grøntsager direkte op fra jorden.

Andelshaverne kan sagtens være med til høste druer eller ryste oliven af træerne, når høsten begynder. Foto: Thomas Dohm.

Andelshoteller i Portugal, Italien og Spanien

I italienske Oro er der stadig andele til salg. Snart vil konceptet også finde vej til Mazarrón syd for Murcia i det sydlige Spanien. Det er Stig Jørgensen og hans kone, der har startet Andelshotellet. Netop andelstanken var en af de drivende faktorer for parret. »For andelshaverne handler det ikke om at spekulere i afkast på ejendomsinvesteringen, men alene om at investere i livskvalitet. Det er et trygt koncept uden solidarisk hæftelse. Når vi er 100 familier, kan der købes og ombygges imponerende steder – som den gamle olivengård i Oro. Og fordi vi er 100 familier, er de månedlige udgifter ikke mere end 800 kroner«, forklarer Stig Jørgensen.

Det interne bookingsystem tillader, at man frigiver en eller flere uger og dermed frigør point. De kan i stedet bruges i Mazarrón, hvis der er ledige lejligheder. I Oro kan man selvfølgelig også booke flere lejligheder i samme uge, så man kan rejse afsted med børn og børnebørn.

Derudover er der også sørget for blandt andet cykler, golfvogne og muligheder for andre aktiviteter, når man besøger sin andelslejlighed. »Andelshotellet handler om muligheden for at berige sit liv. Det handler om, at vi i fællesskab får råd til langt mere og på den måde får en masse oplevelser sammen«.