Næste:
Næste:

Musikefterskolen i Humble gør plads til alle musikgenrer, instrumenter og eksperimenter. Den kreative udfoldelse er en af skolens grundelementer.

Efterskolen for seriøse musikelskere

Via musikkens vilde univers skaber Musikefterskolen i Humble et kreativt fællesskab, hvor eleverne udfolder deres talenter og inspirerer hinanden. Her er alle genrer lige, det vigtigste er, at man kommer som sig selv.

 

Eleverne på Musikefterskolen i Humble på Langeland kommer med vidt forskellige baggrunde, men én ting har de til fælles: Kærligheden til musik. Musikken er det afgørende led, der binder eleverne sammen, fortæller skolens forstander, Jonas Hald.

»Vi får vildt mange dygtige elever her på efterskolen, som udfordrer og udvikler hinandens musikalske evner. Det handler ikke om at være den bedste, men om at være sig selv. Vi kan virkelig se, hvor meget eleverne rykker sig ved at spille sammen på kryds og på tværs«.

Faktisk har det stærke musikfællesskab tydeligt vist sig i kølvandet på corona-pandemien. »Man kan klare meget over internettet, men der er også ting, der er svære at erstatte. Og her kan vi bare se, hvor meget musikken – og det at spille sammen – har betydet for vores elever. De har virkelig dyrket fællesskabet, hinanden og selvfølgelig musikken. Musikken blev endnu engang det fælles sprog, der holdte sammen på eleverne«.

»Vi får vildt mange dygtige elever her på efterskolen, som udfordrer og udvikler hinandens musikalske evner. Det handler ikke om at være den bedste, men om at være sig selv. Vi kan virkelig se, hvor meget eleverne rykker sig ved at spille sammen på kryds og på tværs«.

Artist residencies og professionelle indspilninger

Nu er hjemsendelse heldigvis et overstået kapitel – og det får ikke kun betydning for musikefterskolens elever. For med genåbningen blæser der igen spændende, musikalske vinde henover Langeland. Musikefterskolen i Humble har opgraderet deres studiefaciliteter, så i løbet af året vil flere solister og bands besøge skolen for at indspille plader og jamme med eleverne.

»De musikalske besøg – og blandt andet også vores tre artist residencies – betyder, at eleverne får en helt fantastisk mulighed for at komme bagom koncerterne og pladeindspilningerne. Vi bringer musikverdenen til Humble, så eleverne faktisk oplever, hvordan professionelle musikere arbejder i et superkreativt univers. Hos os bliver man en del af et musikalsk miljø, hvor man virkelig kan lade sig inspirere«, fortæller Jonas Hald.

I 15 år har musikefterskolen på Langeland været med til at udvikle musikalske talenter og givet dem endnu flere tangenter at spille på. »Det tager selvfølgelig tid at udvikle en god efterskole, hvor både det faglige og fællesskabet fungerer godt. Men vi har efterhånden så meget erfaring, at vi ved, hvordan vi bedst rykker eleverne, udfordrer deres kreativitet og giver dem inspiration, som de kan tage med sig videre«.

Hvert forår tager Musikefterskolens elever på deres faste tur til New York, hvor de blandt andet optræder rundt omkring i den ikoniske metropol.

Forberedelse til MGK

For en stor del af eleverne på Musikefterskolen i Humble er musikken en seriøs kærlighedsaffære. Ofte er næste skridt det Musikalske Grund Kursus (MGK). Derfor tilbyder skolen et ugentligt to-timers valgfag, der forbereder eleverne til forårets MGK-prøver.

»Musik fylder en stor del af skoleskemaet. Vi har soloundervisning, musiske linje- og valgfag, hvor eleverne får lov at dyrke deres specifikke instrumenter og interesser, men vi har også musikfag, der er bredt dannende og som giver eleverne en bred forståelse af musik. Vi lægger os i det hele taget i selen for at skabe et undervisningsmiljø, der både taler til den enkelte elevs interesser, men også skubber til elevernes nysgerrighed«, fortæller Jonas Hald.

Faktisk kan man tilvælge op til 12 timers musikfag om ugen. Et af fordybelsesfagene er det meget kreative Music-LAB, hvor man skriver, spiller, arrangerer, producerer og promoverer sin egen musik. Et grundlæggende aspekt ved Musikefterskolen er netop ens egen stemme; at udvikle den gennem skoleåret så man går fra at fremføre covernumre til at stå på scenen med sit eget, unikke produkt.

Musikalske koncerter i New York

Musikefterskolen i Humble har kun to overordnede krav til nye elever: At de kommer som sig selv og at de accepterer hinandens forskelligheder. Med det pædagogiske kodeks in mente bliver der skabt et kreativt fællesskab, hvor eleverne blomstrer musikalsk og menneskeligt.

»Det er ikke kun rock eller pop, vi spiller. Vi dyrker det kendte, men i høj grad også nicherne. Nogle går sindssygt meget op i trap, nogle i free jazz, andre er besatte af black metal. Her er alle genrerne ligeværdige – både i undervisningen og når skoledagen er slut«.

»Det er klart, at vi glæder os til at besøge New York igen. Det er altid en superfed tur, hvor eleverne får en masse uforglemmelige oplevelser – både musikalsk og menneskeligt«.

Skolegangen på Langeland involverer altså musik i mange afskygninger. Det er dog ikke kun i skolens trygge rammer, at eleverne får lov at udfolde sig. En gang i starten af året træder eleverne op på scenen i Store VEGA i København og spiller for 700 publikummer. Og hvert forår tager skolen på studietur til New York, hvor der er også er indlagt flere koncerter, eksempelvis i Central Park og andre ikoniske steder.

»Det er klart, at vi glæder os til at besøge New York igen. Det er altid en superfed tur, hvor eleverne får en masse uforglemmelige oplevelser – både musikalsk og menneskeligt«, slutter Musikefterskolens forstander, Jonas Hald.