Næste:
Næste:

Præstø lokker børnefamilier til købstaden med billige byggegrunde

Den nye bydel Antonibakken ved Præstø er et af de nyeste skud på stammen af økonomisk attraktive byggegrunde. Her kan familier realisere nybyggerdrømme og skabe nye rammer for deres liv.

Mange kender sikkert Præstø som den lille hyggelige perle af en by ved Præstø Fjord. I Præstø er der torvemarkeder og gastronomiske oplevelser i høj klasse som f.eks. på Michelin-restauranten Frederiksminde. Men også området omkring byen er værd at bemærke. Særligt det kuperede landskab i Præstøs opland er indtagende, og det gør området kendt som Antonibakken til et oplagt sted at bygge et hus.

Derfor er der på den sydvestlige del af Antonihøjen skabt en plan, der sikrer, at området udnyttes til boligformål og offentligt grønt område. Det er Vordingborg Kommune, der står bag planerne og visionen for udstykningen er klar:

“Visionen for Antonibakken har været at skabe et nyt boligområde i samspil med et større offentligt rekreativt område. Det har spillet en stor rolle at få et grønt element ind i bebyggelsesplanen, hvorfor udgangspunktet har være mindre grunde og store fælles rekreative arealer,” lyder det fra Anja Valhøj, som er planchef i Vordingborg Kommune.

Visionen for Antonibakken har været at skabe et nyt boligområde i samspil med et større offentligt rekreativt område

Antonibakken har en unik beliggenhed på en høj ved indkørslen til byen, og her er en storslået udsigt over Præstø by og over det bakkede landskab og fjorden. Området til boligudvikling er på ca. 20 ha med mulighed for at bygge både rækkehuse og villaer. Samtidig bliver der gjort plads til fællesarealer og idylliske, grønne områder til glæde for hele byen.

“Idéen med boligområdet er at skabe en ny og tidssvarende fortolkning af Præstø by og styrke byens særlige kvaliteter og de smukke omgivelser. Byens kvaliteter skal nemlig både bevares og udvikles, så Præstø fortsat kan være et attraktivt sted at bo,” lyder det fra planchef Anja Valhøj.

Grønne byggerier og fællesskaber

Det er 10 år siden, der sidst var en ledig byggegrund til salg i den smukke købstad Præstø på Sydsjælland. Så det er langt fra hverdagskost, at nybyggere kan få fat byggegrunde af denne kaliber i kommunen. Men beliggenhed er kun et af flere vigtige parametre for de familier, som er fristet af de nye muligheder. Anja Valhøj betoner især anlægsprojektets grønne ambitioner, som et af de elementer, der taler til nybyggerne.

“Antonibakken er et anlægsprojekt, som især appelerer til familier. Det er f.eks. børnefamilier fra København, hvor de attraktive byggegrundspriser betyder, at de kan få et drømmehus på en drømmebeliggenhed. Nybyggere kan på den måde få realiseret drømmen om et hus som et gedigent alternativ til at købe en ejendom, som måske skal sættes i stand, før man kan bruge det.”

Når et nybygget hus kan konkurrere med at købe og istandsætte gamle ejendomme åbner det for alvor også op for, at man som familie fra start kan sætte sig eget præg på huset. Og ikke mindst opføre et hus, hvor moderne byggemetoder og materialer gør det muligt at tænke f.eks. energiforbrug og muligheden for at designe drømmehjemmet ind fra starten.

Og netop muligheden for at planlægge og bygge ud fra 2020-standarder og viden, har en kæmpe betydning. Også på de større linjer på Antonibakken.

“Fra kommunens side har vi fra projektets begyndelse tænkt forskellige løsninger ind som f.eks. regnvandshåndtering og vigtigheden af at etablere gode fællesarealer. Men også selve udformning af området og kravene til byggeriets udseende taget udgangspunkt i den historiske bykerne i Præstø med tætte og korte gadeforløb – som skaber tryghed i nærmiljøet – og samt en spejling af kulturmiljøet i området.”

Satsningen fra Vordingborg kommune ser også ud til at resonerer godt med familier med bolig- og  nybyggerdrømme, for der er allerede gang i gravemaskiner og håndværkere på Antonibakkens skråninger.

“Vi har oplevet en fin efterspørgsel efter byggegrundene og den er klart stigende nu, hvor området er byggemodnet og infrastrukturen er på plads,” konstaterer Anja Valhøj.