Næste:
Næste:
Roger Borgelid/Westsweden.com
Foto: Roger Borgelid/Westsweden.com

Ursholmen

Guide: 10 nationalparker, I skal besøge i Sverige

Trænger I til at trække stikket og komme ud og mærke den vilde natur, så er der ikke langt til Sveriges storslåede nationalparker.

Uendelige vildmarker, dramatiske fjelde og smuk skærgårdsidyl. I Sveriges nationalparker venter uspoleret natur og masser af fantastiske friluftsoplevelser. Her kan I vandre, spotte vilde dyr og sjældne fugle, overnatte i shelters eller tage på kanotur. Vi guider jer til 10 fantastiske nationalparker, hvor I både kommer op i højderne og ud i vandet. De fleste kan nås på en dagsudflugt eller weekend-getaway. Et par stykker er lidt længere væk. En ting er sikkert. Det er hele rejsen værd!

1. Aktive oplevelser til havs og til lands

I marine-nationalparken, Kosterhavet, venter masser af aktive naturoplevelser både til lands og til vands. Nationalparken ligger ved den smukke Kosterfjord et par timers kørsel nord for Gøteborg og består af både hav- og landområder. Her er en større biodiversitet end noget andet sted i Sverige. I kan leje kanoer eller kajakker og cruise rundt i det smukke skærgårdsområde ved Koster-øerne. I kan også tage på bådtur og spotte marsvin og sæler. Eller hvad med at dykke eller snorkle blandt fisk og koldtvands-koraler? Inde på land lokker det rå, klippefyldte kystlandskab med skønne vandreture og et rigt dyreliv. Nationalparkens besøgscenter er et godt udgangspunkt for ture i området.
Kosterhavets nationalpark, Vestsverige

Koster - Foto: Roger Borgelid/Westsweden.com

2. Ægte vildmarksvandring i Vestsverige

I behøver ikke tage hele vejen til Nordsveriges vildmarker for at finde rå og uspoleret natur. I nationalparken Tresticklan i Vestsverige venter nemlig vaskeægte vildmarksoplevelser. Her er fjelde, uendelige nåleskove og lange, dybe søer. Den 30 kvadratkilometer store nationalpark er ubeboet, og her er ingen veje. I kan gå i dagevis uden at se andre mennesker. Til gengæld kan I være heldige at løbe ind i en elg eller spotte en urfugl.
Tresticklan Nationalpark, Vestsverige

3. Vandreruter med egen strand

Tresticklan Nationalpark - Foto: Gaby Karlsson Hain

Kuperede klippelandskaber, tæt urskov og smukke søer. Så er rammen sat for vandreture i verdensklasse. I Vestsverige kan I besøge Tiveden Nationalpark, som ligger mellem de to store søer Vänern og Vättern. I området er der masser af afmærkede vandreruter. Tag en pause i Stenkälla og udforsk de spektakulære kæmpesten, som istidens gletchere efterlod spredt rundt i landskabet. Er vejret til det, så husk også badetøjet og hop en tur i vandet ved Vitsand - en skøn, idyllisk strand med fint, hvidt sand.
Tiveden Nationalpark, Vestsverige

4. Ø-idyl

En times sejlads ud fra Smålands kyst, finder I den lille ø med det poetiske navn, Blå Jungfrun. Hele øen er omdannet til nationalpark, og her kan I boltre jer i en oase af skøn natur. Tætte egeskove, bløde, rosarøde granitklipper og et dramatisk, kupereret landskab. På den afmærkede vandrerute rundt om øen kan I være heldige at spotte nogle af de harer og flagermus, der er øens primære beboere. Øen måler kun 1150 x 840 meter, så vandreturen er nem at overskue. I dag ånder her fred og idyl, men i 1400-tallet blev øen forbundet med magi, hekse og trolddom.
Blå Jungfrun, Småland

Blue Jungfrau - Foto: Amanda Hedberg

5. Sølandskab med gode overnatningsmuligheder

I den store nationalpark Åsnen venter smuk, klassisk smålandsnatur. Her finder I den store Åsnen-sø, der er hele 740 kilometer i omkreds og fyldt med vige, næs og hundredevis af øer. Udforsk nationalparken til fods eller på cykel. I kan også hoppe i en kano og holde øje med fiske- og havørnene, der svæver over søen. I nationalparken er der både campingpladser, B&B’er, shelters, hytter og pensionater. Der er flere steder man kan leje kano og finde overnatning i nationalparken. Blandt andet på Getnö gård.
Åsnen Nationalpark, Småland

Åsnen i Småland - Foto: Per Pixel

6. Mose-vandring for børn og voksne

I Småland kan I opleve Sveriges næststørste uberørte moseområde, nemlig Store Mosse nationalpark. Her kan I vandre på særlige plankestier, der er lagt ud over det flade moseområde. Plankestierne er nemme at gå på, og den store, vilde mose er et oplagt udflugtsmål for børnefamilien. Et par af ruterne er tilgængelige for kørestolsbrugere. Man kan ikke campere i nationalparken, men man kan overnatte i de charmerende huse i Svanö, Lövö eller Kittlakull. Start turen i parkens informationscenter, hvor der er grillplads, varmestue, fugletårn, udstillinger og andre spændende aktiviteter for både børn og voksne.
Store Mosse Nationalpark, Småland

Vandring i Store Mosse - Foto: Store Mosse Nationalpark

7. Skånes Gran Canyon i Nordeuropas største skov

I skal ikke langt væk fra Danmark for at finde storslået natur. I Söderåsen Nationalpark, kun 40 kilometer øst for Helsingborg, ligger Nordeuropas største, sammenhængende skovområde. Fra nationalparkens populære udsigtspunkt Kopparhatten venter en fuldstændig vidunderlig udsigt over de store skove, dybe kløfter og rå fjelde. Dalen har med god grund fået tilnavnet Skånes Gran Canyon. I kan både vandre og køre i bil til udsigtspunktet. Nationalparken har et fint besøgscenter, som blandt andet tilbyder guidede ture i området og tip til de bedste picnicsteder.
Söderåsen Nationalpark, Skåne

Söderåsen Nationalpark - Foto: Mickael Tannus

8. Smuk natur tæt på Danmark

Har I brug for et lyn-getaway ud i naturen, så tag til Stenshuvud Nationalpark, der ligger ved den smukke kyst på østsiden af Skåne. Det tager under to timer at køre fra København. I den lille nationalpark kan I vandre gennem smukke bøgeskove, hedelandskaber og æblelunde. Her er masser af afmærkede ruter. Bestig også det 97-meter høje bjerg, der byder på fantastiske udsigter fra toppen. Husk badetøjet, hvis I kommer om sommeren og tag en dase- og badetur på Stenshuved hvide sandstrand. Nationalparkens besøgscenter tilbyder guidede ture i området hver dag, både forår, sommer og efterår.
Stenshuvud Nationalpark, Skåne

9. Nordlys, vandring og skiløb i Lapland

Helt oppe i Lapland, nord for Polarcirklen ligger Abisko, en af Sveriges mest berømte nationalparker. Her er vandfald, bare sletter, hårdføre skove og bjergmassiver samt et dyreliv, man ikke ser noget andet sted i Skandinavien. De rå, arktiske landskaber byder på fantastisk vandring og naturoplevelser ud over det sædvanlige. Abisko kan besøges hele året rundt. I den mørke vinter er betingelserne for at se det spektakulære, dansende nordlys de allerbedste. I vintersæsonen kan I også stå på ski eller køre hundeslæde. I Abisko finder I den berømte 440 kilometer lange vandre- og langrendsrute ”Kungsleden”.
Abisko Nationalpark, Lapland

Abisko Nationalpark - Foto: Katja Kristofersen

10. Alene i vildmarken–eventyr

Har I en drøm om at komme langt væk fra det hele og opleve et ægte Alene i Vildmarken-eventyr, så skal I sætte kursen mod Sarek Nationalpark i Lapland. Det er en nationalpark for de erfarne og de evenyrlystne. Her er ingen afmærkede ruter, hytter eller andre bekvemmeligheder. Terrænet er krævende, og man skal kunne klare sig selv. Men belønningen er kæmpe stor, for heroppe i Sveriges allernordligste hjørne venter nogle af verdens vildeste landskaber med vidstrakte sletter, rå bjergområder, gletsjerdale og brusende vandfald.
Sarek Naionalpark, Lapland

Sarak Nationalpark - Foto: Anders Ekholm