Næste:
Næste:

"Alle fortalte mig, de var sultne"

Pakistan har i flere måneder oplevet en enorm humanitær krise. Millioner af børn og voksne har mistet deres hjem, deres levevej og deres skolegang i sommerens katastrofale oversvømmelse. UNICEF Danmarks generalsekretær rejste i december til de ramte områder. Hun blev dybt berørt af situationen, og vurderer, at Pakistan får brug for støtte som aldrig før, nu hvor vinteren rammer.

Forestil dig 33 millioner mennesker. Et helt ubegribeligt tal. Så ufatteligt mange mennesker er lige nu påvirket af de enorme oversvømmelser, som skyllede hen over Pakistans Sindh- og Punjab-provins i sommeren 2022. En tredjedel af Pakistans samlede areal blev oversvømmet, og i dag – fem måneder senere – er der stadig steder, som står under vand og forhindrer pakistanere i at genopbygge landsbyerne, sende børnene i skole eller plante næste års livsvigtige hvede.

“Det var som at rejse helt ind i mørkets hjerte,” fortæller Susanne Dahl, der er generalsekretær for UNICEF Danmark. Hun besøgte i starten af december Pakistans Sindh-provins.

“Den store mediebevågenhed er væk nu, men vi har stadig at gøre med en katastrofesituation af enorme dimensioner. 20.6 millioner mennesker har akut behov for humanitær hjælp – heriblandt 10 millioner børn.”

I den tragiske situation er der brug for mere støtte, forklarer den danske generalsekretær, der besøgte området i en uge.

Vandmasserne har så godt som trukket sig tilbage, men det har kun efterladt landet med forurenede mudderarealer og kritisk infrastruktur. Foto: Unicef Danmark

“Jeg mødte sult overalt. Alle, jeg talte med, fortalte mig, de var sultne. Det oplevede vi desværre også med børnene. Hvert niende barn i de ramte områder er lige nu livstruende underernæret. Situationen er meget kritisk lige nu.”

Oversvømmelsen, der blandt andet skyldes den globale klimakrise, var monumental. Månederne forinden ramte en tørke med temperaturer helt op på 51 grader. Jorden blev stenhård som beton. Imens smeltede iskapper og gletsjere i Himalaya og smeltevandet løb ned gennem regionens Indus-flod. Da monsunregnen så faldt i sommermånederne, skete det i usete mængder. I juli faldt der 500 procent mere regn end gennemsnittet de sidste 30 år. Men jorden kunne ikke absorbere vandet og en sand stormflod løb henover det gigantiske areal.

Det ligner en krigszone. Folk rykker igen mod deres landsbyer, men der er ingen huse mere

Fra slemt til værre
90 procent af vandmasserne har trukket sig tilbage. Med sig trak vandmasserne død og ødelæggelse. Hele landsbyer er skyllet væk, dyrkningsarealer er omdannet til ubrugelige, forurenede mudderarealer og kritisk infrastruktur er ødelagt af regn og jordskred.

“Det ligner en krigszone. Folk rykker igen mod deres landsbyer, men der er ingen huse mere. Tilbage står enkelte dynger af murbrokker. Huse og skoler har stået under meterhøjt vand i månedsvis, og til sidst er de kollapset og skyllet bort,” fortæller Susanne Dahl.

Den store mediebevågenhed oversvømmelserne fik i august er så godt som forsvundet. Men det er katastrofen ikke. 20.6 millioner mennesker har akut behov for humanitær hjælp – heriblandt 10 millioner børn. Foto: Unicef Danmark

Selvom den internationale mediedækning er forduftet, står det bestemt ikke bedre til i regionen, fortsætter hun. Tværtimod går det lige nu fra slemt til værre. Vinteren er kommet. Nattetemperaturerne når ned omkring 5-10 plusgrader, men når tøj, tæpper og hele huse er skyllet væk, må befolkningen sove under åben himmel eller i ly af nogle få stykker stof.

“Lige nu uddeler UNICEF blandt andet tusindvis af nødhjælpspakker med tæpper og tøj i katastrofeområderne. Vi har nødhjælpslejre, hvor vi sørger for rent vand, sanitære forhold og vaccinationer til lokalbefolkningen. 26.600 offentlige skoler er ødelagte i oversvømmelsen – derfor har vi etableret 624 midlertidige skoler, så flere end 80.000 skoleelever – heriblandt 30.000 piger – kan fortsætte sin skolegang.”

Mere end nogensinde er der brug for støtte til de pakistanske børn, fortæller Susanne Dahl. Vinteren vil formentlig kræve sine ofre. Derudover frygter UNICEF en myriade af sygdomsudbrud blandt befolkningen, blandt andet malaria, gul feber og vandbårne sygdomme som diarré, kolera og tyfus.

Build back better
Men der er også et lille lys i vintermørket, fortæller Susanne Dahl. For UNICEF er ikke alene med til at genoprette Sindh-provinsen efter oversvømmelsens enorme ødelæggelse. Organisationen, hvis verdenslager er i København, arbejder ligeledes for at opbygge bedre forhold for de lokale, end før monsunhimlen åbnede sin sluser.

“Det er jo på en aldeles tragisk baggrund, vi er her i Pakistan. Men vi forsøger at skabe bedre forhold for fremtiden og med langvarig støtte, kan vi tage det lange, seje træk, der kan fremtidssikre de lokale mod de oversvømmelser, som kommer i fremtiden på grund af klimaforandringerne. Og med fast månedlig støtte fra danskere, kan vi blandt andet bygge nye skoler, så endnu flere børn får en uddannelse. Vi ved, at netop uddannelse minimerer børnenes risiko for vold, børnearbejde, overgreb og at blive giftet bort.”

Mere end nogensinde er der brug for støtte til de pakistanske børn, lyder det fra Susanne Dahl. Foto: Unicef Danmark

Derudover nævner Susanne Dahl, at pengene fra donorer går til psykosocial støtte til børn, der er traumatiserede, bange og har mistet nærmeste. “Det er som sagt et langt, sejt træk, men vi håber, den danske befolkning vil være med til at støtte de her nødstedte børn og voksne, der ikke alene har brug for akut humanitær hjælp i de kolde vintermåneder, men også går en usikker fremtid i møde. Selv om mediedækningen lige nu er fokuseret i andre af verdens brændpunkter, er det stadig en humanitær katastrofe af forfærdelige dimensioner, børnene lige nu gennemlever i Sindh-provinsen.”

Derfor appellerer den danske generalsekretær til, at man støtter UNICEF Danmark med et fast beløb hver måned. Det giver organisationen mulighed for at planlægge og udføre det livsvigtige nødhjælpsarbejde i kriseramte regioner og lande.

Læs mere om børnene i Pakistan, og hvordan du støtter dem bedst