Næste:
Næste:

Tag stilling til arvespørgsmålet før det er for sent

Missionen er klar. Den juridiske platform TestaViva arbejder på, at langt flere danskere skal tage stilling til en lang række af livets mere ubehagelige spørgsmål, før det er for sent. Især de spørgsmål der opstår, når døden indtræffer, ulykken sker eller sygdommen rammer. Men også hvad der skal ske med huset og børnene ved en eventuel skilsmisse.

Langt de fleste danskere er berøringsangste, når det handler om at tage stilling til, hvem der skal arve når døden indtræffer, eller hvem i familien eller omgangskredsen der skal varetage og forvalte de økonomiske og personlige forhold, hvis man rammes af demens eller en alvorlig ulykke, og derfor ikke længere er i stand til at handle selvstændigt på egne interesser. TestaViva opstod netop fordi Michaels far, ligesom de fleste andre danskere, ikke havde taget stilling til hvad der skulle ske ved dødsfald. Hele drivkraften bag TestaViva er at få danskerne til at tage stilling. Med den juridiske digitale platform TestaViva, har alle danskere mulighed for at fremtidssikre, hvad der skal ske med børn, hus og arv når livets vilkår ændrer sig.

I dag er vi danskere meget træge med hensyn til at oprette juridisk gyldige dokumenter for vores fremtid, når de handler om, hvad der skal ske ved død, ulykke eller svær sygdom. Faktum er, at kun én ud af ti danskere på forkant har taget stilling til arvespørgsmålet.

Platform for alle
På platformen kan man udforme testamente, fremtidsfuldmagt, ægtepagt med særeje, gavebreve samt øvrige juridiske dokumenter

Platformen er for alle. Unge og gamle, rige og fattige, IT kyndige eller ej og frem til og med marts i år er det stadig gratis at oprette dokumenter i systemet takket være Arbejdernes Landsbank.

Vel at mærke juridiske dokumenter der har samme valør og juridiske binding, som et dokument udformet af en praktiserende advokat.

- TestaViva’s platform er gennemtestet af almindelige brugere og hele 83 procent opretter og underskriver selv dokumenterne uden brug af juridisk rådgivning. Dertil skal siges at mange af vores brugere er +50. Langt de fleste dokumenter kan underskrives med nem-id, og skal ske i overværelse af to vidner, som skal bekræfte dokumentets rigtighed ved også at underskrive dokumentet med nem-id. Men hvis man er mere tryg ved at få dokumentet registreret hos en notar, som det i øvrigt kræves med bl.a. en fremtidsfuldmagt, kan man blot printe det ud, og så få det registreret efterfølgende. Værktøjet er unikt, og vores ambition er, at langt flere danskere end tilfældet er i dag tager livtag med livets svære spørgsmål, og de dilemmaer livet rummer. Det handler især om død, ulykke og svær sygdom. Men det giver bestemt også tryghed at vide, hvad der skal ske med børn, hus og pensionsopsparingen, ved en eventuel skilsmisse, som næsten hvert andet par oplever, siger direktør Michael Lauritzen fra TestaViva.

Ni ud af ti
TestaVivas platform er en ubetinget succes. På bare lidt under to år har 35.000 danskere oprettet sig som brugere af systemet, og til dato er der oprettet over 20.000 juridiske dokumenter. Dokumenter oprettet af privatpersoner, og dokumenter der alle fortæller, hvad der skal ske rent juridisk, hvad angår privatøkonomiske forhold, hvis livsvilkårene ændrer sig. Ambitionerne for den juridiske portal er høje, og målsætningen for TestaViva er at understøtte en udvikling, hvor langt flere privatpersoner end i dag tager stilling til arv og bodeling, mens tid er. Altså før bruddet i familien er sket, ulykken har ramt eller døden indtruffet.

- I dag er vi danskere meget træge med hensyn til at oprette juridisk gyldige dokumenter for vores fremtid, når de handler om, hvad der skal ske ved død, ulykke eller svær sygdom. Faktum er, at kun én ud af ti danskere på forkant har taget stilling til arvespørgsmålet. Vi ser gerne at det er helt omvendt. Nemlig at ni ud af ti har taget stilling, inden livsvilkårene ændres. Det giver tryghed både for en selv, men bestemt også for familien der bliver ladt tilbage, fortæller Michael Lauritzen.

Gå på Livsguiden
TestaVivas innovative portal nyder stor opbakning fra både pengeinstitutter som Arbejdernes Landsbank og forbundene under LO, ligesom der senest er indgået en samarbejdsaftale med den nye app fra e-Boks, der i app-formen hedder e-Boks Plus. Og som kunde i Arbejdernes Landsbank eller som medlem i et af LO-forbundene får man tillige fem timers gratis juridisk rådgivning over nettet om året af en af TestaVivas jurister.

- Der er virkelig tale om et nemt og bekvemt digitalt værktøj målrettet privatpersoner, og det har de også fundet ud af i Norge og Sverige, hvor vi inden længe lancerer den fulde pakke. Alene det at man kan sikre både sig selv og sin familie rent juridisk ved en minimal indsats på mellem 5 - 30 minutter ved computerskærmen, synes jeg siger det hele. Hele vores system bygger på et stort forarbejde, hvor vi har talt med kunder, jurister, banker og finansielle institutioner. Det resulterede i en segmentering af den danske befolkning i 28 forskellige profiler, og det er de 28 profiler, vi tager udgangspunkt i, når vi rådgiver kunderne. Når man går ind på vores portal, skal man bare følge instruktionen i Livsguiden. Så finder vi profilen på kunden, og den gratis rådgivning er i gang. Sådan er det i hvert fald marts måned, forklarer Kristian Kaa der er co-founder og har været med til at udvikle TestaViva platformen.