Næste:
Næste:

Derfor kan nostalgisk musik forbedre dit humør

Det har længe været kendt, at musik på mange måder har en positiv effekt på os. Forskning viser også, at nostalgisk musik kan have en stor effekt på humøret i hårde tider og genoprette troen på fremtiden.

Få Spotify Premium og nyd musik helt uden reklamer

Der er mange undersøgelser, der viser, at musik påvirker mennesker - og næsten altid positivt. Forskere ved Umeå Universitet i Sverige har fundet ud af, at de mest almindelige følelser, der opstår, når vi hører musik, er glæde, fascination og hengivenhed. De har også fundet ud af, at den musik, vi er mest vant til, gør os lykkeligst.

I svære tider er nostalgi værdifuld

Musik kan ifølge forskningen modvirke uro, angst og stress - følelser, der er naturlige især i en tid, hvor vi opfordres til at isolere os så meget som muligt. Og netop i vanskelige tider, har nostalgisk musik vist sig at være effektiv.

Ifølge forskere i psykologi ved North Dakota State University i USA har de fleste af os det godt med nostalgi. Undersøgelser viser for eksempel, at vi får bedre selvtillid og en stærkere tro på fremtiden, når vi har lyttet til musik, der gør os nostalgiske. Vi bliver også lykkeligere i vores forhold, hvis vi deler nostalgiske minder med vores partner. Ikke nok med det, så har nostalgi også en stressreducerende virkning og minder os om vores meningsfulde sociale kontakter. Netop fordi musik får os til at huske de positive øjeblikke i livet, kan det være værdifuldt i tider, hvor vi har det svært.

En nemmere måde at finde den rigtige musik på

Det er ikke svært at finde musik, der kan fremkalde nostalgien. Spotify har samlet lister over hits fra 50'erne til 00'erne, så uanset hvor dine bedste og lykkeligste minder er, er det let at finde en liste, der giver følelserne frit løb.

50-erne: Her er 50’ernes hotteste hits

60-erne: Oplev 60’erne gennem musikken

70-erne: Lyt til 70’ernes hedeste sange

80-erne: Sådan lyder idolerne fra 80’erne

90-erne: Her er 90’ernes mest populære numre