Næste:
Næste:
Jakob Vind
Foto: Jakob Vind

Foto: Jacob Vind

Sorø - det danske smørhul

Sorø Kommune byder på skøn natur, en rig historie og et kommunalt erhvervskontor, som har stor succes med at tiltrække og skabe nye arbejdspladser sammen med de lokale virksomheder. Elementer, der giver fantastiske muligheder for et rigt arbejds- og familieliv i kommunen.

Ditte Christensen og hendes mand, Kristian Larsen, havde tidligere til huse i en treværelses lejlighed på Nørrebro iKøbenhavn. Det var en hektisk hverdag med hver sit fuldtidsjob, datteren i institution og et liv i hovedstaden, hvor kulturelle og sociale muligheder falbød sig hver eneste dag.

Ditte Christensen havde altid været en såkaldt ”storbypige” og hun havde aldrig forestillet sig, hun skulle rykke uden for Storkøbenhavns grænser. Men som så mange andre har oplevet det, ændrede prioriteterne sig automatisk, efter parret fi k deres første barn. Byen og dens evindelige muligheder brugte de ikke længere i samme høje grad. Faktisk begyndte det daglige mylder af mennesker, cyklister og biler på Nørrebrogade og Jagtvej at blive et irritationselement for småbørnsfamilien.

Da barn nummer to var på vej, blev det endnu tydeligere for parret, at de egentlig søgte noget helt andet, end det København havde at tilbyde dem. Drømmen var en enklere hverdag med natur frem for asfalt og vigtigst af alt ro til familielivet. Et af familiens vennepar var tidligere flyttet fra København til Sorø. Her havde venneparret købt et hus med have direkte ned til et skovområde. Og som et frø fra skovens løv begyndte ideen om Sorø langsomt at spire i Ditte Christensen og Kristian Larsens boligdrømme. Men det var dog ikke nogen nem beslutning at tage springet.

Som mange andre sad vi med en bekymring om, hvad der egentlig ventede os, hvis vi flyttede så langt væk.

-Som mange andre sad vi med en bekymring om, hvad der egentlig ventede os, hvis vi flyttede så langt væk. Hvordan ville vores hverdag se ud, hvordan er institutionerne og skolerne, hvem er det egentlig, der bor i Sorø, og er der overhovedet nogle jobmuligheder, eller kommer vi begge til at skulle pendle til København?

Men det spirende frø slog alligevel rødder og efterhånden var det ikke længere muligt at overse. Parret handlede til sidst imod deres egen naturlige intuition.

Ditte Christensen og hendes familie skiftede sidste sommer deres treværelses Nørrebro-lejlighed ud med drømmehuset i Sorø. Her er skov og sø aldrig langt væk for småbørnsfamilien. Foto: Søren Diekelmann

-Vi havde flirtet med tanken om at flytte til Sorø i to års tid, før vi blev enige om, at vi ikke blev klogere af at sidde i en lejlighed på Nørrebro og forsøge at forestille os en hverdag uden for ’byens kendte og trygge rammer’. Vi blev simpelthen nødt til ’bare’ at kaste os ud i det,« fortæller Ditte Christensen.

Sidste sommer gjorde familien det så. De købte deres drømmehus og flyttede til Sorø.

Når naturen kalder

Thomas Danielsen og Signe Foersom valgte også at rykke de københavnske teltpæle op og i stedet rodfæste familien i Sorø. Det skete for 12 siden. Naturen var også her et af de afgørende elementer, da familien valgte at flytte væk fra byens asfaltjungle.

For mig ligger der en kæmpe livskvalitet i, at jeg kan bruge skovene og søerne i hverdagen.

-Der findes dejlig natur mange steder i Danmark, men der er ikke mange steder, hvor du kan have naturen så tæt på i dagligdagen som i Sorø. For mig ligger der en kæmpe livskvalitet i, at jeg kan bruge skovene og søerne i hverdagen. Det giver en ro, som er en værdifuld modpol til et travlt arbejdsliv – og så giver det masser af gode oplevelseri familien,siger Signe Foersom, der arbejder som kommunikationskonsulent i Sorø Kommune.

Noget af det, som overraskede familien, var den store imødekommenhed, de oplevede i kommunen, fortæller Signe Foersom.

-Her er rigtig mange tilflyttere, og det giver et godt udgangspunkt for at skabe sig et lokalt netværk. De første år havde vi for eksempel en madklub med fire andre familier, og siden har vi fundet fællesskaber i blandt andet kajakklubbenog Coding Pirates, som er en frivillig gruppe, der lærer børn at programmere.

Thomas Danielsen arbejdede de første tre år i København som konsulent hos Dansk Blindesamfund. Og efter aftale med sin daværende arbejdsgiver gav det mulighed for at arbejde i toget. Det gjorde faktisk pendlerlivets dårlige omdømme til skamme.

Siden dengang har han skiftet job et par gange og i dag arbejder han som chefkonsulent på Holbæk Sygehus. For ham har det været en glædelig overraskelse, at jobmulighederne er så mange og varierede for højtuddannede – som ham og hans kone er – uden for storbyerne.

Da vi boede i København, havde jeg nok ikke forestillet mig, at der fandtes så mange interessante jobs i min branche i provinsen.

-Da vi boede i København, havde jeg nok ikke forestillet mig, at der fandtes så mange interessante jobs i min branche i provinsen. Men her er både kommunikationsbureauer, private virksomheder, offentlige myndigheder og uddannelsesinstitutioner. Så jeg tror ikke, jeg løber tør for spændende karrieremulighederforeløbig, fortæller han.

Sorø er en erhvervsmæssig succes

Gert Jørgensen er borgmester i Sorø Kommune. Den konservative borgmester er meget optaget af at give kommunens virksomheder de bedste rammevilkår for erhvervsmæssig succes.

-At skabe arbejdspladser skaber også udvikling i kommunen. Derfor prioriterer vi erhvervet højt – både den faglærte og den ufaglærte,« fortæller han fra sit borgmesterkontor på Sorø Rådhus.

Gert Jørgensen er på ca.100 årlige virksomhedsbesøg blandt kommunens virksomheder. Det handler om ved selvsyn at se virksomhederne og samtidig give virksomhedsejerne og –medarbejdere mulighed for at ytre sig direkte til kommunens politiske top om konkrete udfordringer i forhold til de offentlige instanser i Sorø Kommune.

Den direkte kontakt har blandt andet betydet, at sagsbehandlingstiderne i kommunen er skåret kraftigt ned og samtidig er dækningsafgiften blevet fjernet. Tiltag, der har været en stor gevinst for det private erhvervsliv. Tidligere lå Sorø Kommune nemlig i bunden af Dansk Industris erhvervsanalyse, men i dag er kommunen med helt fremme i førerfeltet. Faktisk er Sorø Kommune de sidste par år kåret til Region Sjællands bedste erhvervskommune af Dansk Industri.

Det er ikke kun i Dansk Industris statistikker, at fremgangen for Sorø Kommune kan afl æses. Faktisk har det private erhvervsliv oplevet en fremgang på, hvad der svarer til, 550 nye fuldtidsstillinger indenfor de seneste fem år. En procentvis fremgang som ikke findes højere andre steder i Danmark. Det er især indenfor brancher som handel og transport samt bygge og anlægsbranchen, at de nye stillinger er piblet frem de seneste år.

Men borgmesterens – og hans medarbejdere i kommunens erhvervsafdeling – mange virksomhedsbesøg handler også om at diskutere udfordringer i forhold til at vokse sig endnu større – hvis det er et reelt succesparameter for virksomheden og dens ejer, understreger Gert Jørgensen.

Sorø Erhverv skaber mere vækst

Erhvervssammensætningen i kommunen består næsten udelukkende af småog mellemstore virksomheder. Et billede, der ofte dominerer blandt landets provinskommuner. Men netop det forhold efterlader et stort vækstpotentiale. Tal viser nemlig, at virksomheder oplever en værditilvækst på 38 procent de første tre år, efter de har ansat den første akademiske medarbejder.

Det uudnyttede potentiale er altså enormt – også i Sorø Kommune. Men med en fokuseret indsats – og bevillinger fra staten på én million kroner i henholdsvis 2018 og 2019 – er den erhvervsmæssige succeskommune ved at undersøge mulighederne for bedst at forløse vækstpotentialet. Bevillingerne bliver brugt til pilotprojekt, Vækst via Viden, hvor Sorø Erhverv og projektkonsulent Lise Lotte Brandt parrer mindre virksomheder med højtuddannet arbejdskraft.

Pilotprojektet består i, fortæller kommunens erhvervschef Laila Carlsen, at hjælpe kommunens travle virksomheder med at forløse vækstpotentialet ved at ansætte akademiske medarbejdere i del- eller fuldtidsstillinger. Derudover skal Vækst via Viden også give dimittender og studerende forståelsen for, at der findes et væld af spændende og stimulerende jobs udenfor kontorerne hos Danmarks C20-virksomhederne.

-Her i Sorø er der mange mindre virksomheder, som er mindst ligeså spændende som de store børsnoterede selskaber, når man er ung og nyuddannet. Her er rige muligheder for selv at være med til at skabe udvikling i virksomhederne. De nye, akademiske medarbejdere får tit mere ansvar og flere muligheder for selv at sætte deres præg på jobbet,fortæller Laila Carlsen.

Opskriften på succes er egentlig simpel – det handler bare om at få parterne til at se hinanden i øjnene og lytte til hinanden.

-Opskriften på succes er egentlig simpel – det handler bare om at få parterne til at se hinanden i øjnene og lytte til hinanden, fortæller kommunens erhvervschef. For mange nyuddannede har ofte haft blikket stift rettet mod metropolernes store virksomheder, mens de mindre virksomheder i provinsen ikke har haft en forståelse for, hvordan højtuddannet arbejdskraft i virkeligheden kunne gavne dem og deres virke.

Projektkonsulent Lise Lotte Brandt udfører et som nævnt et større match-arbejde – med stor succes til følge. Det viser sig nemlig, at de specialiserede, akademiske medarbejdere – hvad enten de bliver ansat i del- eller fuldtidsstillinger – bidrager med unik viden, der giver vækst blandt virksomhederne. Snart går hjemmesiden vækstviaviden.com online, hvor matchningen mellem virksomheder og kandidater bliver endnu nemmere at gå til – for alle parter. Et andet konkret initiativ er et besøg på DTU i Risø og Ballerup for kommunens relevante virksomheder. Her kan virksomhederne fortælle om deres reelle behov og få kontakt til studerende, som sagtens kan blive kommende medarbejdere i Sorø Kommune.

Inde på borgmesterkontoret håber Gert Jørgensen også, at han kan byde endnu flere højtuddannede familier og medarbejdere velkommen til Sorø.

-Vi kan tilbyde en hel masse til de børnefamilier, som tør tage springet væk fra metropolerne. Her kan børnene rende frit rundt i skoven og i naturen. De kan cykle ned til søerne og lege. Her er masser af tryghed – og en stor diversitet i boligbyggerierne i kommunen, så der er noget for enhver smag. Derudover ligger Sorø lige på IC3-linjen mellem København og Odense. Indenfor en times transporttid er der således en million jobs, så Sorø Kommune er på mange måder et smørhul for et godt arbejds- og familieliv, siger kommunens borgmester.

Vi har aldrig fortrudt

Ditte Christensen og Kristian Larsen er begge blevet positivt overrasket over, hvor godt det er gået, siden de flyttede til Sorø sidste sommer. Ditte Christensen er netop en af de højtuddannede personer, som borgmester Gert Jørgensen gerne vil tiltrække til kommunens arbejdsstyrke. Og faktisk søgte – og fik – Ditte Christensen job som udviklingskonsulent hos Sorø Kommune, efter hun afsluttede sin barsel med familiens anden datter.

Hendes mand, Kristian Larsen, er partner i en software-virksomhed og pendler dagligt til København. Parret var begge spændte på, hvordan det ville gå med de daglige togture.

-Men jeg må sige, at det er gået bedre end forventet, fortæller Kristian Larsen. Faktisk nyder jeg den lille time, jeg har i toget til at kunne tømme indbakken for mails, og møde op og være klar til at arbejde. Samtidig nyder jeg at have de små ti minutter på cykel gennem skoven efter en dag på kontoret i centrum af København.

-Vi nyder virkelig bare at være så tæt på både skov og sø. Vi har et hus direkte ud til skoven. Vi holder så meget af det og har aldrig fortrudt, at vi flyttede til Sorø, istemmer Ditte Christensen.