Næste:
Næste:

Roligere cykelruter, der passer perfekt til familier eller vennepar, snor sig gennem hele Slovenien.

Magiske Slovenien

Nålesving over nøgne bjergtinder, cykelstier langs brusende floder i de grønne dale og gamle, historiske kurslotte er blot nogle af de natur- og kulturherligheder, man finder i Slovenien. Med det behagelige klima næsten året rundt er landet det perfekte sted til næste cykelferie.

Den danske sommer 2022 var virkelig malet gul. Dansk tour-start og dansk maillot jeune da Tour de France tre uger senere endte i Paris. Jonas Vingegaard slog sin sympatiske, slovenske rival i kappestriden om sejren i verdens hårdeste cykelløb. Tadej Pogačar måtte tage til takke med andenpladsen, da Vingegaard og hans Jumbo-Visma-hold, inklusiv den anden slovenske stjernerytter, Primož Roglič, vippede fænomenet af sejrsskamlens mest eftertragtede trin.

Med det behagelige klima næsten året rundt er Slovenien det perfekte sted til næste cykelferie.

Den dansk-slovenske venskabskæde er uden tvivl velsmurt, når det gælder cykelikonerne. Mens det er mere overraskende, at Danmark producerer dygtige klatrere, er historien en helt anden ude i det slovenske cykellandskab. Der er nemlig masser af alpine højdemeter at forcere, når man træder sig gennem landets nordøstlige bjergkæde.

Roligere cykelruter, der passer perfekt til familier eller vennepar, snor sig gennem hele Slovenien og byder blandt andet på gastronomiske oplevelser, afslappede kurophold og uforglemmelige naturområder. For mountainbikeryttere er Slovenien et stort slaraffenland, hvor action og adrenalinpumpende udfordringer venter i eventyrlige skove og bjergrige landskaber.

Se videoen med Tadej Pogačar herunder

 • Endeløse, opslidende alpestigninger

  Det indgyder uden tvivl respekt, når de professionelle cykelryttere slider sig op af de lange, udmarvrende stigninger, der meter efter meter tærer på kræfterne. Har man selv lyst til at opleve, hvordan det føles at kæmpe sig op mod skyerne, mens ens energibarometer falder tilsvarende, er Slovenien et oplagt bud på destinationen.

  De Juliske Alper gemmer på nogle af de smukkeste landskaber i Europa.

  De Juliske Alper gemmer på nogle af de smukkeste landskaber i Europa. Så tag den (fjer)lette cykel med, find de lave gear og træd godt til i pedalerne, for i mere end 21 kilometer går det kun opad. Ruten starter i grønne skovområder, går gennem tre tunneller, inden de opslidende hårnålesving til sidst skærer sig gennem den blottede bjergkam. Den pittoreske rute – hvis man får tid til at holde øje – stiger i gennemsnit syv procent, inden Mangartsko Sedlo-passet i 2.040 meters højde er besejret.

  Den hårdeste slovenske stigning findes dog et andet sted, mener mange lokale cykelentusiaster. Nord for Ljubljana Bassinet finder man Planina Jezerca-plateauet. Vejen derop går for at være den mest brutale opstigning i Slovenien. På ‘blot’ 12 kilometer forcerer man næsten 1.000 højdemeter. I to sektioner rejser bjerget sig med en stigning på udmarvrende 15 procent, mens gennemsnitsstigningen ligger over otte procent. Man kan kombinere stigningen med den cirkulære cykelrute gennem Kamnik-Savinja-alperne, der i løbet af 130 kilometer forcerer tre alpepas og mere end 2.000 højdemeter.

  Den pittoreske rute – hvis man får tid til at holde øje – stiger i gennemsnit syv procent, inden Mangartsko Sedlo-passet i 2.040 meters højde er besejret.

  Hvis man vil udfordre sig selv i Pogačar og Rogličs ‘kuperede’ baghave kan man nemt kombinere de næsten endeløse stigninger med det langstrakte – og roligere – netværk af cykelstier i Slovenien.

  Wellness, vin og Michelin på cykelturen

  Uanset om man har klatret solo op af de slovenske alper og trænger til restitution eller man er afsted med familien, er der masser af fantastiske muligheder for at dykke ned i den slovenske kultur og lade sig forkæle. Det kan man passende gøre langs den 359-479 kilometer lange Gourmetrute, hvor lokal bæredygtighed går hånd i hånd med det store udvalg af anerkendte gourmetrestauranter, som i de senere er skudt frem i Slovenien.

  Området Thermal Pannonian Slovenia er en anden oplagt restitueringsrute. Omringet af rullende vinmarker og termiske kilder finder man her gamle, smukke slotte, der i dag fungerer som spa- og wellness-centre. Man kan følge den 56 eller 78 kilometer lange rute, der følger den smukke Mura-flod, der har sit udspring i Østrig, og slynger sig gennem de naturskønne regioner Prekmurje og Prlekija.

  Ønsker man ikke at have sin egen cykel med til Slovenien, er der masser af muligheder for at leje cykler til både børn og voksne.

  Der er masser af skønne overnatningssteder, som hjælper med at gøre cykelferien så friktionsfri som muligt. Mere end 50 overnatningssteder er med i den nationale cykelordning, hvor stederne ‘scorer’ alt fra ét til fem cykelhjul, alt efter hvor cykelvenlige overnatningsstederne er. I ordningen finder man alt fra hoteller, hostels, private lejligheder og små bed & breakfasts, som blandt andet hjælper med ruteforslag, aflåste cykelgarager og -værksteder.

  Ønsker man ikke at have sin egen cykel med til Slovenien, er der masser af muligheder for at leje cykler til både børn og voksne. Det gælder også elektriske cykler, hvis man vil have lidt hjælp på ruten.

  1.800 kilometers drømmeterræn og MTB-parker

  For de velfjedrede MTB-cykler og deres brede dæk er Sloveniens kuperede terræn et sandt cykelparadis. Har du tiden – ellers kan ruten sagtens deles op i etaper – venter en MTB-oplevelse for livet, når du justerer fjedringen, spænder klik-pedalerne og træder ud på en 1.800 kilometer lang tour de force, der forbinder alle de store slovenske bjerge. Mere end 50.000 højdemeter forceres på ruten, der er inddelt i 41 etaper og med 109 kontrolpunkter. GPS-tracking for hele ruten er frit tilgængeligt, der inkluderer 50 bjerghytter.

  For de velfjedrede MTB-cykler og deres brede dæk er Sloveniens kuperede terræn et sandt cykelparadis.

  Man kan også krydse tværs over Slovenien, hvis man vælger ruten Trans Slovenia 1. Ruten slanger sig over De Juliske Alper og videre gennem Soča-flodens betagende, grønne landskaber, der byder på ikoniske plateauer og charmerende landsbyer. Herefter fører stien sine ryttere gennem det mytiske Karst-biosfærelandskab, der blandt andet er at finde UNESCO-listen. Når kysten til sidst er nået, har man mindst 384 kilometer i cykelsadlen. Her er det selvfølgelig også muligt at inddele ruten i mindre (krævende) etaper.

  Stort set overalt i Slovenien byder landskabet til udfordrende cykelture. Har man sin MTB med det centraleuropæiske land, er der også masser af adrenalininducerende cykelparker i skovene, hvor man – uanset niveau – kan træne teknik, øve hop og tricks eller udfordre sin viljestyrke, når man kaster sig ud over de skrappe hældninger. Uanset erfaring, alder eller niveau er Slovenien på mange måder en absolut cykeldrøm.

  Planlæg din næste cykelferie i Slovenien her.

  Læs også: Oplev naturens vilde legeplads i Slovenien.

  Læs også: Derfor skal du lægge din næste kulturferie i Slovenien.

  Slovenien er det perfekte sted til din næste cykelferie.