Næste:
Næste:

Renée Zellweger leverer vild sangpræstation i rollen som Judy Garland

Filmen Judy om sanglegenden Judy Garland lander i de danske biografer d. 24. oktober. Titelrollen spilles af Renée Zellweger, der i filmen selv synger og optræder live foran et publikum. Hun leverer en pragtpræstation, som ikke kun fik filmholdet til at fælde tårer under optagelserne, men også har bragt den amerikanske skuespillerinde på Oscar-kurs.

Vi kender Renée Zellweger som den sjove, kærlighedssøgende Bridget fra filmene om Bridget Jones Dagbog. Men hun kan mere end spille skuespil og bringe smilene frem. Hun kan synge. Det beviste hun allerede i sin Oscar-nominerede hovedrolle i musicalen ”Chicago” (2002), og i den nye ’’Judy’’ folder hun for alvor sit musiske talent ud i rollen som den skrøbelige og karismatiske verdensstjerne Judy Garland.

Det var som om, det var Judy, der trådte ind i rummet, når Renée trådte ind i karakteren. Renée lignede ikke længere Renée


For enden af regnbuen

Filmen, der er er baseret på Peter Quilters teaterstykke ”End of the Rainbow”, følger Judy Garland i de sidste år af hendes turbulente liv. Vi er i slutningen af 1960’erne. Judy Garland er flyttet til London for at optræde på den legendariske klub ”Talk of The Town”. Hun er 46 år og i sit femte ægteskab, hendes økonomi halter og hun skranter både fysisk og mentalt. På scenen har Judy Garland succes, men bag kulissen er virkeligheden benhård. Hendes misbrug af piller og alkohol er ude af kontrol, og hun har kurs mod afgrunden.


Historien om Judy Garland, er historien om barnestjernen, der bliver voksen og udnyttet af en skruppelløs underholdningsindustri. Som 16-årig bryder hun igennem med rollen som Dorothy i filmklassikeren ”Troldmanden fra Oz” (1939), hvor hun synger sig ind verdens hjerter med den ikoniske ”(Somewhere) Over the Rainbow” og vinder en ungdoms-Oscar. I årtierne, der følger, etablerer hun sig som verdensstjerne og imponerer gang på gang med sin fantastiske stemme og sit intense nærvær på scene og filmlærred. Men livet som kunstner er opslidende, og efter mange op- og nedture dør Judy Garland af en overdosis i en alder af blot 47 år. Hendes sidste sceneoptræden var i Falkoner Centret på Frederiksberg i København som afslutningen på hendes skandinaviske turné i marts 1969.En klon af Judy

Renée Zellweger forvandling til Judy Garland i filmen ”Judy” beskrives af anmeldere og medskuespillere som ”magisk”. Med farvede kontaktlinser, næseprotese, falske tænder, hårfarve, og et ansigt, der er sminket, så det tydeligt bærer præg af et hårdt levet liv, er Renée Zellweger næsten ikke til at kende. Skuespiller Jessica Buckley, der spiller Judy Garlands producerassistent Rosalyn Wilder, oplevede den imponerende forvandling på nærmeste hold:

”Det var som om, det var Judy, der trådte ind i rummet, når Renée trådte ind i karakteren. Renée lignede ikke længere Renée,” fortæller hun.

Men det er når Renée Zellweger træder ind i spotlyset og performer som sanger, at hendes portræt af Judy Garland fuldendes. Stort set alle vokalpræstationerne i filmen er optaget live, og Renée Zellweger synger sangene foran et rigtigt publikum. Det gjorde hun så overbevisende, at hver eneste optagelse resulterede i klapsalver fra filmholdet, og der trillede tårer ned ad kinderne på både publikummer, medskuespillere og produktionsfolk.

For Renée Zellweger var det en helt speciel oplevelse at skulle synge live til optagelserne. Én ting er nemlig at kunne synge, en anden ting er at gøre det foran både livepublikum og filmhold. For Renée Zellweger var det første gang, hun prøvede det, og hun var temmelig nervøs under optagelserne.

”Alene det at tale om det, får det til at vende i maven. Jeg har aldrig før gjort det. Aldrig”, fortæller Renée Zellweger om sin live performance i ”Judy”.

Renée Zellwegers nervøsitet har måske bidraget til, at hendes portræt af Judy Garland er blevet så præcist og rørende. Judy Garland kæmpede nemlig selv med lampefeber, da hun skulle synge på Talk of The Town og frygtede, at hendes stemme ikke slog til.

Live-optagelser hitter

Judy” er bare den seneste af store syngefilm, der har ramt biograferne de sidste par år, og hvor vokalpræstationerne er blevet optaget live. Filmen kommer oven på Blockbuster-succeserne ”Bohemian Rhapsody” (2018) om rockbandet Queen, ”Rocketman” (2019), der fortæller historien om popfænomenet Elton John og ”A Star is Born” (2018), der har Lady Gaga i hovedrollen som sangtalentet Ally. ”A Star is Born” er tredje genindspilning af filmklassikeren fra 1937, og Judy Garland har også spillet rollen som Ally. Det var i anden genindspilning af filmen, som landede i de danske biografer i 1954 under navnet “En Stjerne Fødes”.

I ”Judy” er Renée Zellweger stjernen, som fødes - eller genfødes - og mange anmeldere har allerede udråbt hende som en potentiel Oscar-kandidat. Filmen er Renée Zellwegers comeback efter en pause fra rampelyset på næsten ti år. Hun kan om nogen sætte sig ind i Judy Garlands deroute og var i en årrække selv ved at bukke under.

”Jeg var ikke rask. Jeg passede ikke på mig selv. Jeg var den sidste ting på min prioriteringsliste,” fortæller hun til New York Magazine.

I modsætning til Judy Garland trak hun stikket i tide. Hun tog sig tid til at komme på fode, og i filmen ”Judy” er hun igen tilbage i topform.