Næste:
Næste:

Fra en af Højskolens forestillinger på Det Kongelige Teater. Foto: Emma Elvira Olsen

Forårsfornemmelser og scenekunst på Ryslinge Højskole

 

Et hurtigt kig i kalenderen vil vise, at foråret ikke ligefrem ligger rundt om hjørnet. Men det lader man sig ikke begrænse af på Teaterhøjskole i Ryslinge på Fyn. Her kan du nemlig komme på besøg og i løbet af en enkelt dag få en fornemmelsen af foråret. Både som et kunstnerisk tema og som en helt konkret forsmag på, hvordan et forårssemester på Ryslinge Højskole tager sig ud.

Jeppe Sand er leder af Ryslinge Højskole og han lægger ikke skjul på, at han holder meget af forår.

Jeppe Sand, leder af Ryslinge Højskole. Foto: Rebecca Brincker

“Der er så meget skaberkraft og vækst forbundet med foråret. Derfor er det også en oplagt ramme for vores besøgsdag den 26. september,” fortæller han.

På Ryslinge Højskole er der et særligt fokus på den kunstneriske fordybelse. I foråret specialiserer eleverne sig inden for teater, film og performance. Og det er netop de kunstneriske discipliner, de besøgende kommer til at stifte bekendtskab med i løbet af besøgsdagen.

Selv kalder Ryslinge Højskole dagen for et åbent art lab. Det betyder, ifølge Jeppe Sand, at de besøgende bliver inviteret ind i et kunstnerisk laboratorium, hvor det gennemgående tema er at udforske højskolesangbogsklassikeren Den blå anemone gennem tre forskellige kunstneriske optikker. Med Kaj Munks berømte digt fra 1943 som omdrejningspunkt kommer dagen til at bestå af tre workshops. Her stifter de besøgende bekendtskab med disciplinerne dramatik, performance og film.

Her på Ryslinge Højskole arbejder vi ud fra en idé om, kroppen lagrer vores erfaringer.

“Vi bruger digtet som et afsæt for at finde historier, billeder og scener. Den bliver et værkstøj for os. Det betyder også, at vi åbner for forskellige sanser og steder i hjernen. Her på Ryslinge Højskole arbejder vi ud fra en idé om, kroppen lagrer vores erfaringer. På den måde håber vi, at de besøgende får nogle erfaringer med herfra, som de ikke bare husker med hovedet, men også med kroppen.”

Art lab er som en højskole-boullionterning

Arrangementet på Ryslinge Højskole er ikke blot en dag, hvor de besøgende kan boltre sig i forskellige kunstgenre og frie fortolkning af Den blå anemone. Dagen er nemlig også en oplagt mulighed for at tage et kig ind ad sprækken til et højskoleophold, som det ser ud i Ryslinge.

Jeppe Sand håber da også, at dagen kan give blod på tanden for de, som overvejer et højskoleophold.

“Jeg håber og tror, de besøgende oplever, hvor meget livsoplysning, der kan gemme sig i rejsen indad. Selvforglemmesle i arbejdet, når du fordyber dig, giver dig både erfaringer og dannelse. Teater er en underholdningsform, men også en proces hvor man ikke kan undgå at beskæftige sig med samtiden og spørgsmål om eksistens. Den indsigt og oplevelse håber, de besøgende kan tage med hjem.”

Teater er en underholdningsform, men også en proces hvor man ikke kan undgå at beskæftige sig med samtiden og spørgsmål om eksistens.

Men i første omgang handler dagen for Jeppe Sand om, at man kan komme med et åbent sind og prøve sig selv af. Derfor har han også nogle gode råd til dem, som overvejer et besøg til åbent art lab:

“Kom med nysgerrighed på de kunstneriske metoder og overfor sangen. Prøv at søge helt ind i, hvad den mon rummer? Hvad er der på spil i teksten? Du skal være klar på at bruge fantasien og sæt dit eget unikke i spil. Det er en personlig rejse, og det er en vild rejse.”

Fra en af Højskolens forestillinger på Det Kongelige Teater. Foto: Ryslinge Højskole

Som en del af dagens program kan du også overvære en “talk” med skuespiller Nikolaj Kopernikus, som fortæller som skuespil og højskoleophold. Og du kan høre mere om livet på højskolen, når Jeppe Sand holder oplæg. Men vigtigst af alt har du mulighed for at tale med højskolens nuværende elever, som tager del i dagen.

Så hvis du er nysgerrig og har lyst til at gå et spadestik dybere i dit eget kunstneriske univers, kunne det være, at lørdag den 26. skulle tilbringes i Ryslinge.

Kom nemt og gratis til Art lab

Arrangement på Ryslinge Højskole er gratis at deltage i. Du skal blot indbetale et depositum på 100kr., som du får igen på dagen. Der kører også en gratis bus fra København til Ryslinge og retur igen om aftenen. Besøgende fra de øvrige dele af landet kan få refunderet rejseomkostningerne for offentlige transportmidler. Arrangementet følger naturligvis alle sundhedsfaglige retningslinjer, som højskolen informerer i dagene optil.