Næste:
Næste:

Her er de bedste tips til ferielæsningen

Vi har gjort det nemt for dig og håndplukket en række bøger i forskellige genrer. Bliv inspireret til ferielæsningen her.

Ferietid er samvær, afslapning, nye oplevelser og for rigtig mange danskere også det tidspunkt på året, hvor der skal læses bøger. Men udvalget af fantastiske bøger er svimlende og hvordan vælger man de 1-3 bøger, man kan nå at læse i sin ferie? Vi har håndplukket en række bøger i forskellige genrer og håber at det kan give inspiration til læselyst og ikke mindst en vej frem mod det svære valg.

Se et overblik her, og læs om de enkelte bøger længere nede.

Prisvindende romaner (dem alle taler om)

 • Den, der lever stille
 • Guds bedste børn
 • Dødevaskeren
 • Den inderste fare I og II
 • Et andet menneske, et andet liv

De ultimative nye danske krimier (måske møder du forfatterne på din ferie i Danmark)

 • Vinterland
 • Offer 2117
 • Kastanjemanden
 • Solo
 • Frit fald

Meningsfyldt læsning (læs og lyd endnu klogere ved næste grillaften)

 • Hovedspringere, Mod stjernerne, Kældermennesker
 • Befrielsens øjeblik – samtaler med Lars Løkke Rasmussen
 • Scener fra hjertet

Medrivende oversatte bøger (den klimavenlige måde at komme til udlandet på)

 • Blomstrende syrener, De forsvundne roser
 • Codex 1962
 • Se på os nu
 • Crazy Rich Asians-serien
 • Skandalens anatomi

Bøger til børnene (når der er brug for en skærmpause)

 • Børnene fra Sølvgade
 • Sigurd fortæller danmarkshistorie
 • Sigurds lille skole

’Den, der lever stille’ af Leonora Christina Skov

Vinder af De Gyldne Laurbær 2019. Har ligget i toppen af bestsellerlisterne i mere end 18 måneder.

Da Leonoras mor dør, beslutter hun at skrive den faktiske historie om sig selv og sit liv. Om den ensomme Christina, der vokser op i et rødt parcelhus i Helsinge med en plan: Hvis bare hun opfører sig almindeligt, får topkarakterer og ikke gør sin mor ked af det eller sin far vred, kan det være, at de kan elske hende.

’Den, der lever stille’ er en stærk og personlig fortælling om at miste det hele og finde sig selv, om at håbe på en forklaring og hige efter sin mors kærlighed langt ind i døden.

Læs mere her

’Guds bedste børn’ af Morten Pape

Vinder af DR Romanprisen. Det er forfatter Morten Papes ”svære to’er” efter den prisbelønnede og anmelderroste roman ’Planen’.

Simon er netop blevet løsladt fra spjældet og er flyttet til Sydsjælland for at skabe en ny og sikker tilværelse for sin lille familie. Mickey pønser på at flygte fra det sikrede ungdomsfængsel, hvor han driver personalet og de andre indsatte til vanvid. Og i Holmbladsgadekvarteret på Amager forsøger Jamil efter en psykiatrisk indlæggelse at få sit liv på sporet igen, men kan ikke slippe tanken om at hævne sig på Mickey og Simon, som for nogle år siden slog hans bedste ven Zeki ihjel i en rus af afstumpet had.

’Guds bedste børn’ er en skildring af unge på kanten af samfundet – svigtet af omverdenen, fortabt i systemet, overladt til deres egen vrede. En fortælling om venskab, skyld, skam og forsoning.

Læs mere her

’Dødevaskeren’ af Sara Omar


Vinder af Læsernes Bogpris og udråbt til en af tidens modigste stemmer.

Det nyfødte pigebarn Frmesk er ikke ønsket af sin far på grund af sit køn. Hun er tilmed mærket for livet med en lille kridhvid hårtot på sin barneskaldede isse. Er det et tegn fra Allah? Er hun velsignet eller forbandet? Frmesks farmor insisterer på, at hun bliver omskåret med det samme, men Frmesks mor frygter, at hun er for lille og svag til at kunne overleve indgrebet. Endnu mere frygter hun sin mand og truslen om, at han vil skaffe den lille af vejen. Da hans voldelige adfærd intensiveres, er hendes eneste udvej at sætte barnet i pleje hos sine egne forældre.

Læs mere her

’Den inderste fare I og II’ af Birgithe Kosovíc

Vinder af Politikens Litteraturpris for den anmelderroste to-bindsserie om Erik Scavenius.

’Den inderste fare’ er et politisk-personligt romanportræt af Erik Scavenius, den frafaldne adelssøn, den hidsige regeringsleder og kvindeglade mand.

Læs mere her og her


’Et andet menneske, et andet liv’ af Sofie Jama

Modtager af Martin Andersen Nexø Fondens Litterære Pris.

Baraka flygter fra konflikten i Somalia med sin mor og søskende, og de ender i Roskilde. Hun møder Esther, en ældre jødisk kvinde, der betror hende historien om sin egen forvandling fra tjekkisk holocaust-overlever til den danske overklassekvinde Rosa. Baraka vil forvandle sig selv, koste hvad det vil.

Læs mere her


’Vinterland’ af Janni Pedersen og Kim Faber

Journalistparret Janni Pedersen fra TV 2 og Kim Faber fra Politiken er debuteret med en stærk, medrivende og anmelderrost krimi.

En af landets bedste drabsefterforskere Martin Juncker er godt gift og far til to. Men Juncker har trådt ved siden af og er blevet forflyttet til en lille sløv provinsby. Junckers tidligere makker Signe Kristiansen er stadig i sit vante job i København, da en bombe sprænger på et julemarked i indre by. Signe står i spidsen for jagten på gerningsmændene, men sporene ender hurtigt blindt – indtil hun får et tip, der trækker sagen et sted hen, hun ikke i sin vildeste fantasi havde forestillet sig.

’Vinterland’ er en skarp kriminalroman om terror, ondskab og magtesløshed i et Danmark, der er ved at fryse til.

Læs mere her


’Offer 2117’ af Jussi Adler-Olsen

Den længe ventede Afdeling Q 8 i Danmarks mest populære krimiserie.

I over ti år har Assad været et gådefuldt kraftcenter i Afdeling Q, men en kædereaktion af voldsomme begivenheder bringer ham på randen af total nedsmeltning. Med Assad i centrum begynder tretten dages nervepirrende nedtælling mod den ultimative katastrofe midt i Europas hjerte, skånselsløst dirigeret af den irakiske bøddel Ghaalib.

Læs mere her

’Kastanjemanden’ af Søren Sveistrup

En af 2018’s bedst anmeldte og solgte krimier skrevet af manden bag den internationalt populære TV-serie ’Forbrydelsen’.

I en forstad gør politiet et uhyggeligt fund. En yngre kvinde er blevet dræbt og efterladt på en legeplads. Over hende hænger en lille kastanjemand. Den unge efterforsker Naia Thulin sættes på sagen. Som makker får hun den udbrændte efterforsker Mark Hess. Snart opdager de, at kastanjemanden bærer på et mystisk spor fra en pige, der formodes dræbt: socialminister Rosa Hartungs datter, der forsvandt et år tidligere.

Læs mere her


’Solo’ af Jesper Stein

Tidligere vinder af De Gyldne Laurbær og en af Danmarks mest populære krimiforfattere. Solo er kåret til årets bedste krimi og er 6. selvstændige bind i serien om den hårdt prøvede Axel Steen.

Axel Steen er blevet gift og har fået nyt job som sikkerhedsrådgiver i en investeringsbank. En medarbejder har snydt, og Axel skal sørge for, at manden bliver afskediget uden myndighedernes indblanding. Det sætter gang i en fatal kæde af begivenheder i en verden, hvor penge er gud, og Axels sans for retfærdighed bliver sat under pres som aldrig før.

Læs mere her


’Frit fald’ af Elsebeth Egholm

Elsebeth Egholm etablerede sig for alvor som en af Danmarks mest læste kvindelige krimiforfattere med Dicte-serien, som også er filmatiseret til TV. Nu har hun kastet sig over en ny spændende serie med hovedperson Rina. ’Frit fald’ er andet selvstændige bind i serien. Første bind hedder ’Jeg finder dig altid’.

Ansigtsblinde Rina fører et hemmeligt dobbeltliv. Om dagen er hun praktiserende læge i Aarhus, om natten forvandler hun sig til Private Eye, byens anonyme street artist, som klatrer høje bygninger.

Læs mere her


’Hovedspringere’, ’Mod stjernerne’, ’Kældermennesker’ af Carsten Jensen

Tre små men meget stærke bøger om det, der optager forfatter og debattør Carsten Jensen.

’Hovedspringere’ er til dig, som er interesseret i flygtningedebatten: De færreste fødes som flygtninge. Ingen ønsker at dø som flygtning. Alligevel taler vi om flygtninge, som om det var en identitet på linje med dansk, svensk eller tysk. Flygtninge er mennesker, der er blevet tvunget til at bryde med alt, og alligevel har de en bagage med, håb og drømme, ideer om, hvem de er, og hvem de gerne vil være.

’Mod stjernerne’ er til dig, som kan lide at stille spørgsmålstegn ved de store ting hverdagen: Hvad er det dyrebareste, ungdommen har? Fremtiden som et åbent rum, et forum for drømme og kritiske idéer, for selvrealisering og samfundsforandring, for det uhørte og det usagte. Hvad er talent? Hvad er kreativitet? Hvad er kritik? Hvad er retfærdighedssans? Hvad vil det sige at være en generation?

’Kældermennesker’ er til dig, som måske har mistet fodfæste: ’Kældermennesker’ handler om den fremadstormende populisme fra Dansk Folkeparti til Donald Trump, og den handler også om besværet med at være menneske, når du mister dine rødder, ikke kan orientere dig i en hurtigt skiftende verden og ender med ikke at ane, hvem du er. Det fællesskab, der engang fortalte os, hvem vi var, findes ikke mere. ’Hvem er vi?’ er blevet tidens vigtigste spørgsmål.

Læs mere om Hovedspringere her

Læs mere om Mod stjernerne her

Læs mere om Kældermennesker her


’Befrielsens øjeblik – samtaler med Lars Løkke Rasmussen’ af Kirsten Jacobsen

Bogen, der med sin afsløring af et ønske om et nyt muligt regeringssamarbejde mellem Venstre og Socialdemokratiet for en stund rystede dansk politik og danskerne.

Bogen blev til da Lars Løkke Rasmussen ryddede 22 timer i sin kalender i perioden fra 25. marts til 14. april 2019 og stillede sig til rådighed for en række usædvanligt frie og åbenhjertige samtaler, som fandt sted på Marienborg og på bagsædet af ministerbilen.

Læs mere her


’Scener fra hjertet’ af Greta Thunberg, Svante Thunberg, Beata Ernman og Malena Ernman

Den 16-årige svenske klimaaktivist Greta Thunberg har egenhændigt sat sig for at råbe verdens politikere op i sin kamp for at redde klimaet ved at kræve handling her og nu, og det har på rekordtid gjort hende verdensberømt. Dette er historien bag fortalt af hendes forældre. Indeholder også et sammendrag af Gretas vigtigste taler.

Læs mere her


’Blomstrende syrener’ og ’De forsvundne roser’ af Martha Hall Kelly

To store historiske romaner, som allerede har taget danskerne med storm.

’Blomstrende syrener’ er baseret på den sande historie om amerikanske Caroline Ferriday, der hjalp en gruppe polske kvinder fra koncentrationslejren Ravensbrück, hvor de var blevet udsat for medicinske forsøg under naziregimet.

I ’Blomstrende syrener’ lod læserne sig rive med af virkelighedens Caroline Ferriday. I ’De forsvundne roser’ møder vi Carolines lige så virkelige mor Eliza i tiden lige inden første verdenskrig.

Læs mere om Blomstrende syrener her

Læs mere om De forsvundne roser her


’CoDex 1962’ af Sjón

Med ’CoDex 1962’ har den prisbelønnede islandske forfatter Sjón skrevet et sammenhængende litterært storværk, der består af de tre romaner ’Dine øjne så mig’, ’Med skælvende tårer’ og ’Jeg er en sovende dør’. Tilsammen udgør bøgerne en trilogi, der væver elementer fra fiktion, historie, mytologi, popkultur, poesi og den rige islandske fortælletradition sammen i et helt særligt magisk univers.

Læs mere her


’Se på os nu’ af Geir Gulliksen

Med ’Historie om et ægteskab’ slog Geir Gulliksen for alvor sit navn fast som en af Skandinaviens førende samtidsforfattere.

I ’Se på os nu’ møder vi 50-årige Hans, der har været gift med Ingunn i 14 år. Til et bryllup havner han ved siden af den meget yngre Harriet, som er nybagt mor, og som han modstræbende, men desto mere heftigt får en lidenskabelig affære med.

Læs mere her


’Crazy Rich Asians’-serien af Kevin Kwan

’Crazy Rich Asians’-trilogien har taget verden med storm. Mød Nicholas og Rachel, den vilde Familien Young og det unge pars sjove og enestående crew af venner i en jungle af gamle penge, nye penge, skeletter i skabene, nysgerrige slægtninge, golddiggers og fuckboys, forsvundne fædre og iskolde mødre.

Læs mere her, her og her


’Skandalens anatomi’ af Sarah Vaughan

Hvis du kunne lide ’Kvinden i toget’ eller ’Kvinden der forsvandt’, så skal du læse denne bog.

Sophies mand James er en god og kærlig far, en opmærksom ægtemand og en karismatisk og succesfuld figur i den offentlige debat. Og så er han anklaget for en frygtelig forbrydelse, som Sophie nægter at tro, at han er skyldig i. Advokaten Kate Woodcroft skal føre sagen mod James; hun er en dreven professionel og forstår, at jura mest af alt handler om at have argumenterne i orden. Og alligevel betyder sandheden mere for hende. Hun er sikker på, at James er skyldig, og fast besluttet på, at retfærdigheden skal ske fyldest. Hvem har ret, når det kommer til James? Sophie eller Kate? Og har nogen baseret dommen på andet end fornemmelser og personlige oplevelser?

Læs mere her


’Børnene fra Sølvgade’ af Renée Toft Simonsen

Sjov og kærlig bog a la Pippi til børn fra 6 år. Skrevet af Renée Toft Simonsen, der også er forfatter til den succesfulde børnebogsserie om Karla.

Lige siden deres mor gik ud for at vinterbade sidste år, har Katinka, Tristan, Kirk og Petra boet alene i lejligheden i Sølvgade. Petra er ved at være stor nok til at skulle i skole – men for at blive skrevet ind, kræver det, at en voksen møder op på skolen. Børnene fra Sølvgade lægger derfor en plan: De må have fat i en hushjælp, der kan følge Petra i skole.

Læs mere her


’Sigurd fortæller danmarkshistorie’ – både som bog og på spil af Sigurd Barrett

Alle er vilde med Sigurd Barrett – og det er der god grund til. Han står i børnehøjde, når der skal fortælles om store historiske begivenheder og gør store komplicerede emner sjove og lettilgængelige. Og så sætter han musik og sang til hele oplevelsen!

Tag med gennem 128.000 års vildt underholdende danmarkshistorie fortalt i vanlig fritløbende stil og rigt illustreret. Men pas på: der er fare for selv at lære noget, når der læses højt for de mindste. Det er dannelseshistorie for de mindste, de lidt større og for højtlæseren.

Læs mere om bogen her

Læs mere om spillet her


’Sigurds lille skole’ – både som bog og på spil af Sigurd Barrett

Bare fordi der er indkaldt til sommerferie, er der ingen grund til at stoppe læringen – så længe at det er sjovt. Og det er det med Sigurds lille skole!

’Sigurds lille skole’ på bog består af tre forskellige bøger om henholdsvis bogstaver, geografi og tal. Perfekt til ham eller hende, som ikke kan vente på skolestart eller som allerede er startet og bare ikke kan vente på at komme tilbage.

Prøv også spiludgaven af bøgerne og sæt hele familiens evner på spil!

Læs mere om bogen her

Læs mere om spillet her